| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Nadzor kakovosti pšeničnih zrn z naprednimi postopki računalniške obdelave slik in razpoznavanja vzorcev
Avtorji:ID Krpan, Blaž (Avtor)
ID Potočnik, Božidar (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Krpan_Blaz_2015.pdf (2,78 MB)
MD5: 2CD510414BAA30144DCB339B07F800E8
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
Opis:Pšenica je ena izmed najbolj priljubljenih žitaric v prehrambni industriji, zato je nadzor kakovosti pšenice ključnega pomena. V okviru magistrske naloge smo pokazali, da je mogoče proces nadzora kakovosti pšenice avtomatizirati in izboljšati v primerjavi z današnjim pristopom. Reševanja problema smo se lotili z računalniško analizo digitalnih slik in spektralnih odzivov zrn ter uporabo algoritmov strojnega učenja. Posebno pozornost smo posvetili združevanju obeh tipov podatkov. Prišli smo do zaključka, da lahko z natančnostjo 90 % ali več razvrstimo zrna zdrave pšenice in ostalih 8 razredov, ki predstavljajo poškodovana zrna in druga žita. Za potrditev rezultatov in izboljšanje robustnosti algoritma predlagamo še dodatne eksperimente.
Ključne besede:nadzor kakovosti, pšenica, strojno učenje, razvrščanje, obdelava slik
Kraj izida:[Maribor
Založnik:B. Krpan
Leto izida:2015
PID:20.500.12556/DKUM-55117 Novo okno
UDK:004.93'1:633.11(043.2)
COBISS.SI-ID:19317014 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:EJVBLIFJ
Datum objave v DKUM:15.10.2015
Število ogledov:1320
Število prenosov:132
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FERI
:
KRPAN, Blaž, 2015, Nadzor kakovosti pšeničnih zrn z naprednimi postopki računalniške obdelave slik in  razpoznavanja vzorcev [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : B. Krpan. [Dostopano 23 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=55117
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Wheat grains quality control with advanced methods for image processing and pattern recognition
Opis:Wheat is one of the most produced cereals for food industry worldwide. Therefore quality control of wheat is an essential part of the supply chain. In the thesis, it has been shown that it is possible to automatize and improve the wheat quality inspection procedures used today. To solve the problem digital images and spectral responses of the grains have been analysed in combination with the machine learning algorithms. Additional effort has been spent on combining the two types of data. Conclusion has been made that it is possible to distinguish between the healthy wheat and the other 8 classes, which represent damaged grains and other cereals, with the accuracy of 90% or more. In order to confirm the results and improve the robustness of the developed algorithm further experiments shall be made.
Ključne besede:quality inspection, wheat, machine learning, classification, image processing


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici