| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vpliv dodatka melase na zauživanje krme in prirejo mleka pri kravah molznicah
Avtorji:ID Vasle, Denis (Avtor)
ID Brus, Maksimiljan (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Virk, Tadej (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Vasle_Denis_2015.pdf (1,07 MB)
MD5: B9240248EE8AA21595F91FC87B6E0C83
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Za poizkus smo se odločili, ker večina že opravljenih poizkusov z dodatkom melase temelji na obrokih, kjer primanjkuje energije. V poskusu smo želeli ugotoviti vpliv dodajanja različnih koncentracij melase na zauživanje krme in prirejo mleka pri kravah molznicah. Živali v poizkusu so bile ločene v dve skupini, glede na mlečnost in dolžino laktacije. Prva skupina, v kateri je bilo 13 krav črno-bele pasme, je imela krmni obrok izračunan za 25 litrov mleka na dan. V drugi skupini je bilo 22 krav, od katerih sta bili dve rjave pasme, ostalih 20 pa črno-bele pasme. Te krave so imele obrok izračunan za 35 litrov mleka na dan. Poskus je bil razdeljen v tri obdobja in v vsakem obdobju smo spremljali količino namolzenega mleka, količino pokladanega krmnega obroka, ostanka krmnega obroka, porabo vode in temperaturo okolja. Izračunali smo zauživanje krme in ga primerjali z normativnimi vrednosti. Prvo obdobje je potekalo brez dodatka melase. V drugem obdobju smo v optimiziran obrok dodali 1,2 % melase (500 g/kravo/dan) ter v tretjem obdobju dodali 2,4 % melase (1000 g/kravo/dan). V poizkusu smo ugotovili, da je dodatek melase povečal konzumacijo krme in zmanjšal prebiranje, kar je posledično doprineslo višjo vsebnost mlečnih maščob in beljakovin. Na tako izvedenem poizkusu nismo ugotovili, da bi dodatek melase izboljšal prirejo mleka.
Ključne besede:krave molznice, prireja mleka, konzumacija, melasa
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2015
PID:20.500.12556/DKUM-55064 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:TBLOJZFZ
Datum objave v DKUM:29.09.2015
Število ogledov:3304
Število prenosov:345
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
VASLE, Denis, 2015, Vpliv dodatka melase na zauživanje krme in prirejo mleka pri kravah molznicah [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor. [Dostopano 10 januar 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=55064
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Iščem podobna dela...Prosim, počakajte...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Effect of molasses on feed intake and milk production in dairy cows
Opis:We decided for the experiment, because most experiments have already been made by adding molasses-based meals, which lack energy. In the experiment, we wanted to determine the effect of adding different concentrations of molasses in feed intake and milk production in dairy cows. The animals in the experiment have been separated into two groups, depending on the milk yield and the length of the lactation. The first group in which there were 13 cows Holstei breed has had a feed ration calculated for 25 liters of milk per day. In the second group there were 22 cows of which were two Brown Swiss, while the remaining 20 were Holstein breed. These cows were given ration calculated for 35 liters of milk per day. The experiment has been divided into three periods, each period hasbeen accompanied by the quantity of cows milk, quantity of feed residues of the feedration, water consumption and ambient temperature. We have calculated the feed intake and compared it with normative values. In the first period we didn`t add any molasses. In the second period, we optimized the meal with adding 1.2 % of molasses (500 g/cow/day) and in the third period, with adding 2.4 % of molasses (1000 g/cow/day). In the experiment, we have found that the addition of molasses has increased feed intake and decreased screening, which in turn has contributed higher milk fat and protein. In this experiment, we have not discovered that the addition of molasses would improve milk production.
Ključne besede:dairy cows, milk production, consumation, molasses


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici