Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
PREUČEVANJE FIZIKALNO-KEMIJSKIH LASTNOSTI UČINKOVIN S TERMOANALIZNIMI TEHNIKAMI
Avtorji:
ID
Mamić, Elma
(Avtor)
ID
Ban, Irena
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Kristl, Matjaž
(Komentor)
Datoteke:
VS_Mamic_Elma_2015.pdf
(1,66 MB)
MD5: 69B162F447F4531DD17C35789F477EEC
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:
Z metodami DSC in TGA smo preučevali termične lastnosti paracetamola (PCM) in polietilen glikola (PEG) različnih molskih mas ter njihovih različnih mešanic. Spremljali smo spremembe talilnega pika PCM enostavnih fizikalnih mešanic glede na čisto učinkovino, pripravljenih z mehanskim mešanjem v ahatni tarilnici in pripravljenih na način, da smo stalili mešanice na vodni kopeli, ohladili in posneli na DSC. Primerjali smo vpliv različnih tehnik priprave mešanic na obliko DSC krivulje. Prav tako smo preučevali vpliv hitrosti gretja pri DSC meritvah na temperaturo talilnih pikov PEG. Meritve so bile narejene v atmosferi zraka. Ugotovili smo, da so interakcije med učinkovino in PEG odvisne od sestave mešanic, molske mase PEG in načina priprave mešanic. Prav tako smo spremljali kristaličnost PCM po prvem in drugem segrevanju mešanic.
Ključne besede:
termična analiza
,
diferenčna dinamična kalorimetrija (DSC)
,
termogravimetrična analiza (TGA)
,
polietilen glikol (PEG)
,
paracetamol (PCM)
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[E. Mamić]
Leto izida:
2015
PID:
20.500.12556/DKUM-54864
UDK:
543.572/.573(043.2)
COBISS.SI-ID:
19124246
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:D9CCCQMG
Datum objave v DKUM:
30.10.2015
Število ogledov:
3420
Število prenosov:
239
Metapodatki:
Področja:
KTFMB - FKKT
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
MAMIĆ, Elma, 2015,
PREUČEVANJE FIZIKALNO-KEMIJSKIH LASTNOSTI UČINKOVIN S TERMOANALIZNIMI TEHNIKAMI
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : E. Mamić. [Dostopano 25 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=54864
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Pomen tumor infiltrirajočih limfocitov za prognozo trojno negativnega raka dojk
Razvoj in testiranje celičnih linij z namenom proučevanja trojno negativnega raka dojke
Preživetje bolnic z rakom dojk brez zasevkov v bezgavkah, zdravljenih v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor v obdobju od leta 2000 do leta 2009
Analiza fenotipskih, molekularnih in genetskih lastnosti nove celične linije trojno negativnega raka dojk
Validacija klinično pomembnih transkripcijskih biooznačevalcev v krvnih vzorcih pred in po zdravljenju trojno negativnega raka dojke
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Obravnava pacientke s trojno negativnim rakom dojk
Vloga imunskega sistema in imunoterapije pri trojno negativnem raku dojk
Uporaba sacituzumab-govitekana pri predhodno močno zdravljeni bolnici z razsejanim trojno negativnim rakom dojk
Primera dveh nomogramov za določanje verjetnosti zasevkov v nesentinel bezgavkah pri bolnicah z zgodnjim rakom dojk
Trojno negativni rak dojk
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
STUDYING PHYSICAL AND CHEMICAL PROPERTIES OF ACTIVE SUBSTANCES WITH THERMO ANALYSING TECHNIQUES
Opis:
We have studied thermal properties of paracetamol and polyethylene glycol (PEG) of different molecular masses and various mixtures of them by DSC and TGA analysis. We were observing changes in the PCM melting curve of simple physical mixtures according to the pure active substance. We prepared the mixtures in the agate mortar and then we melted the mixtures on a water bath. The mixtures were cooled down in air and then analysed with DSC. We compared the influence of two different techniques of mixture preparation on the shape of DSC curve. We have also studied the influence of heating rate on the DSC curves and the melting peaks of PEG. Measurements were made in an air atmosphere. We have found out that the interactions between the active ingredient and the PEG depend on the composition of the mixtures, the molecular weight of the PEG and the method of mixing. We have also observed the crystalline structure of PCM after the first and after the second heating of the mixtures.
Ključne besede:
thermal analysis
,
differential scanning calorimetry (DSC)
,
thermogravimetric analysis (TGA)
,
polyethylene glycol (PEG)
,
paracetamol (PCM)
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj