| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vpliv uporabe bakrovih pripravkov na vsebnost tokoferolov in karotenoidov v plodovih paradižnika
Avtorji:ID Zalokar, Damjana (Avtor)
ID Kristl, Janja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Lešnik, Mario (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Zalokar_Damjana_2015.pdf (1,68 MB)
MD5: 020AE73A5832E6CF6B58C9CCAAEA3C04
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V okviru magistrskega dela smo raziskali vpliv uporabe bakrovih pripravkov na vsebnost ɑ-tokoferola in karotenoidov v zrelih plodovih treh sort paradižnika ′Paki′, ′Monro′ in ′Optima′. Poskus je bil zasnovan na polju dve leti zapored. Rastline so bile v vegetacijski dobi škropljene z različnimi barkrovimi pripravki. V ekstraktih liofiliziranih vzorcev smo določili vsebnosti ɑ-tokoferola, luteina, fitoena, β-karotena in likopena s HPLC/PDA/FD. Najnižje vsebnosti posameznih karotenoidov so bile izmerjene v sorti ′Monro′, medtem ko se sorti ′Optima′ in ′Paki′ v vsebnosti skupnih karotenoidov nista razlikovali. Od karotenoidov je bil najbolj zastopan likopen in je predstavljal 76–80 % vseh karotenoidov. Vsebnosti ɑ-tokoferola v letu 2011 so bile med 106 mg/kg SS (′Monro′) in 148 mg/kg SS (′Optima′) in v letu 2012 med 101 (′Optima′) in 106 mg/kg SS (′Paki′). Interakcija sorta in škropilni program je bila značilna, kar pomeni, da se je vpliv škropilnega programa na vsebnost karotenoidov in α-tokoferola po sortah razlikoval.
Ključne besede:paradižnik (Lycopersicum esculentum), posamezni karotenoidi, ɑ -tokoferol, bakrovi pripravki
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2015
PID:20.500.12556/DKUM-54084 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:Z8BZ6DDV
Datum objave v DKUM:28.08.2015
Število ogledov:1449
Število prenosov:189
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
ZALOKAR, Damjana, 2015, Vpliv uporabe bakrovih pripravkov na vsebnost tokoferolov in karotenoidov v plodovih paradižnika [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor. [Dostopano 21 januar 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=54084
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The effect of cooper sprays on the tocopherols in tomato fruits
Opis:The aim of the master thesis was to investigate the effects of the application of copper sprays on the content of ɑ-tocopherol and carotenoids in mature fruits of three tomato cultivars ′Paki′, ′Monro′ and ′Optima′. The field experiment was carried out in two consecutive years. During the growth period, the plants were treated with different copper sprays. In extracts of the freeze-dried samples, the contents of α-tocopherol and carothenoids were determined by HPLC/PDA/FD. The lowest concentrations of individual carotenoids were determined in ′Monro′, whereas there were no differences in the carotenoids levels between ′Optima′ and ′Paki′. Lycopene was present in much higher amounts than other determined carotenoids and represented 76 –80% of the total carotenoids. The contents of α-tocopherol in 2011 were between 106 mg/kg DW in ′Monro′ and 148 mg/kg DW in ′Optima′, whereas in 2012 they ranged from 101 mg/kg DW in ′Optima′ and 106 mg/kg DW in ′Paki′. The cultivar x spray programme interaction was significant for the contents of carotenoids and α-tocopherol.
Ključne besede:tomato (Lycopersicum esculentum), individual carotenoids, α - tocopherol, copper sprays


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici