| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:PREHRANA STAROSTNIKA
Avtorji:ID Bandur, Ursula (Avtor)
ID Hlastan Ribič, Cirila (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Ribič, Tatjana (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Bandur_Ursula_2015.pdf (556,70 KB)
MD5: 3CADFFEF58E8D3AF91C87AE2B5D9A61D
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Teoretična izhodišča: V teoretičnem delu magistrske naloge smo opisali prehrano starostnika. Opisali smo tudi starostnika in značilne spremembe v tem življenjskem obdobju, determinante zdravega prehranjevanja in zdravstvenovzgojno delo medicinske sestre. Osredotočili smo se na prehranske dejavnike, ki vplivajo na nastanek prehranskih težav in bolezni, povezanih z nezdravim načinom prehranjevanja. Raziskovalne metode: V empiričnem delu magistrske naloge smo uporabili kvantitativno metodologijo. Uporabili smo tehniko zbiranja podatkov s standardiziranim anketnim vprašalnikom o prehranjevalnih navadah starostnikov. Povzeli in priredili smo standardiziran vprašalnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje »Z zdravjem povezan vedenjski slog«. Iz tega vprašalnika smo vzeli 6 demografskih vprašanj in 14 vprašanj, ki se nanašajo na prehranjevalne navade starostnikov. Za kvantitativne podatke smo uporabili program SPPS, s pomočjo katerega smo izvedli statistično analizo podatkov. Uporabili smo statistično metodo hi-kvadrat test in opisno ali deskriptivno statistiko. Za prikaz podatkov v obliki grafov in tabel smo uporabili Microsoft Excel. Rezultati: Na osnovi naše raziskave smo ugotovili, da ima 66,8 % starostnikov povišano telesno težo, zaužijejo premalo tekočine ter uporabljajo bolj mastno mleko. Zaužijejo premalo sveže zelenjave in sadja, ki sta na jedilniku bolj tedensko kot večkrat dnevno. Ugotovili pa smo tudi, da imajo starostniki ustrezno število obrokov na dan. Na osnovi rezultatov s statističnim testom hi-kvadratom po spolu ne moremo povezati spremenljivk, lahko pa povežemo starost in popito tekočino ter uživanje pravega čaja. Povežemo lahko izobrazbo in dosoljevanje hrane. Sklep: Preveč starostnikov ima povišano telesno težo, zato bi jo morali zmanjšati, uporabljati manj mastno mleko in več nenasičenih maščob. Večina starostnikov popije premalo tekočine, zato bi morali uživati več vode in nesladkanih napitkov.
Ključne besede:starostnik, prehranjevalne navade, prehranski dejavniki, kakovost življenja
Kraj izida:Maribor
Založnik:[U. Bandur]
Leto izida:2015
PID:20.500.12556/DKUM-54012 Novo okno
UDK:613.2-053.9(043.2)
COBISS.SI-ID:2154404 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:E2S9UCKL
Datum objave v DKUM:01.10.2015
Število ogledov:4335
Število prenosov:678
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
BANDUR, Ursula, 2015, PREHRANA STAROSTNIKA [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : U. Bandur. [Dostopano 22 januar 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=54012
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Iščem podobna dela...Prosim, počakajte...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:NUTRITION OF THE ELDERLY
Opis:Theoretical background: In the theoretical part of the master's thesis, we describe the diet of the elderly people. We also described the elderly and the significant changes in this period of life, determinants of healthy eating and health-educational work of nurses. We focused on nutritional factors that influence the formation of nutritional problems and diseases associated with an unhealthy diet. Research methods: In the empirical part of the master's thesis, we used quantitative methodology. We have used the technique of data collection with a standardized survey questionnaire on eating habits of the elderly. We have summarized and organized a standardized questionnaire to the National Institute for Public Health "Health-related behavioral style." From this questionnaire we took 6 demographic questions and 14 questions, which relate to the eating habits of the elderly. For quantitative data we used the program SPPS by which we carried out a statistical analysis of the data. We used a statistical method chi-square test and descriptive statistics. To display the data in the form of graphs and tables we used Microsoft Excel. Results: Based on our research, we found that 66.8% of older people have increased weight, consume too little fluid and use more fat milk. They eat too little fresh vegetables and fruits, which are on the menu once a week instead of several times a day. The elderly, however, have adequate number of meals per day. Based on the results with the statistical chi-square sex cannot be connected to the variables, but you can connect the age and the drunk liquid and the consummation of tea. We can bind education level to adding extra salt to the food.Conclusions: Too many older people are overweight, so they should lose weight, use low-fat milk and more unsaturated fats. Most of the elderly do not drink enough fluids, they should drink more water and unsweetened drinks.
Ključne besede:elderly, eating habits, nutritional factors, quality of life


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici