Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
PREHRANA STAROSTNIKA
Avtorji:
ID
Bandur, Ursula
(Avtor)
ID
Hlastan Ribič, Cirila
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Ribič, Tatjana
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Bandur_Ursula_2015.pdf
(556,70 KB)
MD5: 3CADFFEF58E8D3AF91C87AE2B5D9A61D
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:
Teoretična izhodišča: V teoretičnem delu magistrske naloge smo opisali prehrano starostnika. Opisali smo tudi starostnika in značilne spremembe v tem življenjskem obdobju, determinante zdravega prehranjevanja in zdravstvenovzgojno delo medicinske sestre. Osredotočili smo se na prehranske dejavnike, ki vplivajo na nastanek prehranskih težav in bolezni, povezanih z nezdravim načinom prehranjevanja. Raziskovalne metode: V empiričnem delu magistrske naloge smo uporabili kvantitativno metodologijo. Uporabili smo tehniko zbiranja podatkov s standardiziranim anketnim vprašalnikom o prehranjevalnih navadah starostnikov. Povzeli in priredili smo standardiziran vprašalnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje »Z zdravjem povezan vedenjski slog«. Iz tega vprašalnika smo vzeli 6 demografskih vprašanj in 14 vprašanj, ki se nanašajo na prehranjevalne navade starostnikov. Za kvantitativne podatke smo uporabili program SPPS, s pomočjo katerega smo izvedli statistično analizo podatkov. Uporabili smo statistično metodo hi-kvadrat test in opisno ali deskriptivno statistiko. Za prikaz podatkov v obliki grafov in tabel smo uporabili Microsoft Excel. Rezultati: Na osnovi naše raziskave smo ugotovili, da ima 66,8 % starostnikov povišano telesno težo, zaužijejo premalo tekočine ter uporabljajo bolj mastno mleko. Zaužijejo premalo sveže zelenjave in sadja, ki sta na jedilniku bolj tedensko kot večkrat dnevno. Ugotovili pa smo tudi, da imajo starostniki ustrezno število obrokov na dan. Na osnovi rezultatov s statističnim testom hi-kvadratom po spolu ne moremo povezati spremenljivk, lahko pa povežemo starost in popito tekočino ter uživanje pravega čaja. Povežemo lahko izobrazbo in dosoljevanje hrane. Sklep: Preveč starostnikov ima povišano telesno težo, zato bi jo morali zmanjšati, uporabljati manj mastno mleko in več nenasičenih maščob. Večina starostnikov popije premalo tekočine, zato bi morali uživati več vode in nesladkanih napitkov.
Ključne besede:
starostnik
,
prehranjevalne navade
,
prehranski dejavniki
,
kakovost življenja
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[U. Bandur]
Leto izida:
2015
PID:
20.500.12556/DKUM-54012
UDK:
613.2-053.9(043.2)
COBISS.SI-ID:
2154404
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:E2S9UCKL
Datum objave v DKUM:
01.10.2015
Število ogledov:
4335
Število prenosov:
678
Metapodatki:
Področja:
FZV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
BANDUR, Ursula, 2015,
PREHRANA STAROSTNIKA
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : U. Bandur. [Dostopano 22 januar 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=54012
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Iščem podobna dela...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
NUTRITION OF THE ELDERLY
Opis:
Theoretical background: In the theoretical part of the master's thesis, we describe the diet of the elderly people. We also described the elderly and the significant changes in this period of life, determinants of healthy eating and health-educational work of nurses. We focused on nutritional factors that influence the formation of nutritional problems and diseases associated with an unhealthy diet. Research methods: In the empirical part of the master's thesis, we used quantitative methodology. We have used the technique of data collection with a standardized survey questionnaire on eating habits of the elderly. We have summarized and organized a standardized questionnaire to the National Institute for Public Health "Health-related behavioral style." From this questionnaire we took 6 demographic questions and 14 questions, which relate to the eating habits of the elderly. For quantitative data we used the program SPPS by which we carried out a statistical analysis of the data. We used a statistical method chi-square test and descriptive statistics. To display the data in the form of graphs and tables we used Microsoft Excel. Results: Based on our research, we found that 66.8% of older people have increased weight, consume too little fluid and use more fat milk. They eat too little fresh vegetables and fruits, which are on the menu once a week instead of several times a day. The elderly, however, have adequate number of meals per day. Based on the results with the statistical chi-square sex cannot be connected to the variables, but you can connect the age and the drunk liquid and the consummation of tea. We can bind education level to adding extra salt to the food.Conclusions: Too many older people are overweight, so they should lose weight, use low-fat milk and more unsaturated fats. Most of the elderly do not drink enough fluids, they should drink more water and unsweetened drinks.
Ključne besede:
elderly
,
eating habits
,
nutritional factors
,
quality of life
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj