| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Potential of phenolic antioxidants
Avtorji:ID Ružić, Iva (Avtor)
ID Škerget, Mojca (Avtor)
ID Knez, Željko (Avtor)
Datoteke:.pdf Acta_Chimica_Slovenica_2010_Ruzic,_Skerget,_Knez_Potential_of_phenolic_antioxidants.pdf (250,25 KB)
MD5: 9E55B3FE8CF6765B9894B965B0AB4ED2
 
URL http://acta-arhiv.chem-soc.si/57/57-2-263.pdf
 
Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Znanstveno delo
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:In vitro studies have shown a link between the consumption of food rich in (poly)phenols, especially flavonoids, and reduced risk of coronary heart diseases. Several flavonoids have been reported to prevent low density lipoprotein cholesterol oxidation in vitro. The aim of our work was to determine antioxidant and radical scavenging activity of flavonoids myricetin,quercetin, rutin, luteolin, apigenin, kaempferol, catechin, epicatechin and epigallocatechin gallate and to study the influence of chemical structure and flavonoid interactions on the ability to inhibit oxidation and scavenge free radicals. Two in vitro methods, i.e. oxidation of â-carotene in an emulsion system and DPPH (1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl) radical scavenging assay, were applied. In addition, a review of in vivo studies that investigate the effectiveness of food flavonoids in reducing oxidative damage in human body was done and their results were analyzed and compared to in vitro results obtained in our laboratory. Although all tested flavonoids except apigenin showed strong antioxidant and antiradical properties in vitro, these findings can not be completely confirmed from the reviewed in vivo human studies since those results are sometimes contradictoryand inconsistent.
Ključne besede:phenolics, flavonoids, antioxidant activity, antiradical activity
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2010
Št. strani:str. 263-271
Številčenje:Letn. 57, št. 2
PID:20.500.12556/DKUM-52299 Novo okno
ISSN:1318-0207
UDK:66
COBISS.SI-ID:14214678 Novo okno
ISSN pri članku:1318-0207
NUK URN:URN:SI:UM:DK:MPKVRL2W
Datum objave v DKUM:10.07.2015
Število ogledov:1488
Število prenosov:85
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
RUŽIĆ, Iva, ŠKERGET, Mojca in KNEZ, Željko, 2010, Potential of phenolic antioxidants. Acta Chimica Slovenica [na spletu]. 2010. Vol. 57, no. 2, p. 263–271. [Dostopano 3 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=52299
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Acta Chimica Slovenica
Skrajšan naslov:Acta Chim. Slov.
Založnik:Slovensko kemijsko društvo
ISSN:1318-0207
COBISS.SI-ID:14086149 Novo okno

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P2-0046
Naslov:Separacijski procesi in produktna tehnika

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:10.07.2015

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Opis:Epidemiološke študije kažejo, da ima konzumiranje živil bogatih s polifenoli, predvsem s flavonoidi, preventivni vpliv na koronarno srčno bolezen. Flavonoidi naj bi vplivali na zmanjšanje oksidacije LDL holesterola in vitro. Namen naše študije je bil določiti antioksidativno aktivnost in radikalsko reaktivnost flavonoidov kot so miricetin, kvercetin, rutin, luteolin, apigenin, kempferol, katehin, epikatehin in epikatehin galat ter preučiti vpliv kemijske strukture in interakcij na sposobnost inhibicije oksidacije in vezavo prostih radikalov. Uporabili smo dve in vitro metodi: oksidacijo β-karotena v emulziji in DPPH (1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl) metodo. V zaključku smo podali pregled ter analizo in vivo študij antioksidativne učinkovitosti flavonoidov v človeškem telesu ter jih primerjali z rezultati naših in vitro raziskav. Čeprav so vsi testirani flavonoidi razen apigenina pokazali močne antioksidativne in antiradikalske lastnosti in vitro, se ti rezultati ne ujemajo popolnoma z in vivo študijami, ki so včasih protislovne in nedosledne.
Ključne besede:fenoli, flavonoidi, antioksidantske aktivnosti, antiradicalne aktivnosti


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici