Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Potential of phenolic antioxidants
Avtorji:
ID
Ružić, Iva
(Avtor)
ID
Škerget, Mojca
(Avtor)
ID
Knez, Željko
(Avtor)
Datoteke:
Acta_Chimica_Slovenica_2010_Ruzic,_Skerget,_Knez_Potential_of_phenolic_antioxidants.pdf
(250,25 KB)
MD5: 9E55B3FE8CF6765B9894B965B0AB4ED2
http://acta-arhiv.chem-soc.si/57/57-2-263.pdf
Jezik:
Angleški jezik
Vrsta gradiva:
Znanstveno delo
Tipologija:
1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:
In vitro studies have shown a link between the consumption of food rich in (poly)phenols, especially flavonoids, and reduced risk of coronary heart diseases. Several flavonoids have been reported to prevent low density lipoprotein cholesterol oxidation in vitro. The aim of our work was to determine antioxidant and radical scavenging activity of flavonoids myricetin,quercetin, rutin, luteolin, apigenin, kaempferol, catechin, epicatechin and epigallocatechin gallate and to study the influence of chemical structure and flavonoid interactions on the ability to inhibit oxidation and scavenge free radicals. Two in vitro methods, i.e. oxidation of â-carotene in an emulsion system and DPPH (1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl) radical scavenging assay, were applied. In addition, a review of in vivo studies that investigate the effectiveness of food flavonoids in reducing oxidative damage in human body was done and their results were analyzed and compared to in vitro results obtained in our laboratory. Although all tested flavonoids except apigenin showed strong antioxidant and antiradical properties in vitro, these findings can not be completely confirmed from the reviewed in vivo human studies since those results are sometimes contradictoryand inconsistent.
Ključne besede:
phenolics
,
flavonoids
,
antioxidant activity
,
antiradical activity
Status publikacije:
Objavljeno
Verzija publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2010
Št. strani:
str. 263-271
Številčenje:
Letn. 57, št. 2
PID:
20.500.12556/DKUM-52299
ISSN:
1318-0207
UDK:
66
COBISS.SI-ID:
14214678
ISSN pri članku:
1318-0207
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:MPKVRL2W
Datum objave v DKUM:
10.07.2015
Število ogledov:
1488
Število prenosov:
85
Metapodatki:
Področja:
Ostalo
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
RUŽIĆ, Iva, ŠKERGET, Mojca in KNEZ, Željko, 2010, Potential of phenolic antioxidants.
Acta Chimica Slovenica
[na spletu]. 2010. Vol. 57, no. 2, p. 263–271. [Dostopano 3 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=52299
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Priročnik iz onkološke zdravstvene nege in onkologije za višje medicinske sestre
Izzivi sodobnih pristopov onkološke zdravstvene nege in zdravljenja
Pljučni rak
Rak sečnega mehurja
Novosti v sistemskem zdravljenju in pri zdravljenju kronične bolečine
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Zaščita pacientovega dostojanstva ob izvajanju onkološke zdravstvene nege
Ustna higiena pri intubiranih bolnikih
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Gradivo je del revije
Naslov:
Acta Chimica Slovenica
Skrajšan naslov:
Acta Chim. Slov.
Založnik:
Slovensko kemijsko društvo
ISSN:
1318-0207
COBISS.SI-ID:
14086149
Gradivo je financirano iz projekta
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P2-0046
Naslov:
Separacijski procesi in produktna tehnika
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:
10.07.2015
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Opis:
Epidemiološke študije kažejo, da ima konzumiranje živil bogatih s polifenoli, predvsem s flavonoidi, preventivni vpliv na koronarno srčno bolezen. Flavonoidi naj bi vplivali na zmanjšanje oksidacije LDL holesterola in vitro. Namen naše študije je bil določiti antioksidativno aktivnost in radikalsko reaktivnost flavonoidov kot so miricetin, kvercetin, rutin, luteolin, apigenin, kempferol, katehin, epikatehin in epikatehin galat ter preučiti vpliv kemijske strukture in interakcij na sposobnost inhibicije oksidacije in vezavo prostih radikalov. Uporabili smo dve in vitro metodi: oksidacijo β-karotena v emulziji in DPPH (1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl) metodo. V zaključku smo podali pregled ter analizo in vivo študij antioksidativne učinkovitosti flavonoidov v človeškem telesu ter jih primerjali z rezultati naših in vitro raziskav. Čeprav so vsi testirani flavonoidi razen apigenina pokazali močne antioksidativne in antiradikalske lastnosti in vitro, se ti rezultati ne ujemajo popolnoma z in vivo študijami, ki so včasih protislovne in nedosledne.
Ključne besede:
fenoli
,
flavonoidi
,
antioksidantske aktivnosti
,
antiradicalne aktivnosti
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj