| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Influence of process parameters on the extraction of flavanones from mandarin peel
Avtorji:ID Makovšek, Katja (Avtor)
ID Knez, Željko (Avtor)
ID Škerget, Mojca (Avtor)
Datoteke:.pdf Acta_Chimica_Slovenica_2012_Makovsek,_Knez,_Skerget_Influence_of_Process_Parameters_on_the_Extraction_of_Flavanones_from_Mandarin_Peel.pdf (231,88 KB)
MD5: 682187AE87B133F7A907D89BDCB5DE2A
 
URL http://acta-arhiv.chem-soc.si/59/59-4-879.pdf
 
Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Znanstveno delo
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Flavanones are an important group of flavonoids that are characteristic for citrus. In the present work isolation of flavanones from mandarin peel was performed by conventional extraction using water, ethanol, acetone and aqueous solutions of acetone and ethanol. The extracts were analysed on the content and composition of flavanones. Furthermore the DPPH radical scavenging activity of extracts was determined. Finally, the influence of extraction parameters (particle size, extraction temperature, extraction time,material to solvent ratio, number of extraction stages and type of solvent) on the yield and the efficiency of extraction were determined by Plackett-Burman experimental design. The results showed that 70% aqueous solution of acetone was the most efficient solvent for isolation of flavanones from mandarin peel. The main flavanones present in the obtained extracts were hesperidin (HES) and narirutin (NRT). The number of extraction stages influenced the yield of extraction, type of solvent influenced the hesperidin extraction efficiency and particle size of material influenced the narirutin extraction efficiency.
Ključne besede:conventional extraction, mandarin peel, flavanone, hesperidin, narirutin, Plackett-Bauman experimental design
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2012
Št. strani:str. 879-887
Številčenje:Letn. 59, št. 4
PID:20.500.12556/DKUM-50227 Novo okno
ISSN:1318-0207
UDK:66
COBISS.SI-ID:16555542 Novo okno
ISSN pri članku:1318-0207
NUK URN:URN:SI:UM:DK:XQBVPJOZ
Datum objave v DKUM:10.07.2015
Število ogledov:1659
Število prenosov:75
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
MAKOVŠEK, Katja, KNEZ, Željko in ŠKERGET, Mojca, 2012, Influence of process parameters on the extraction of flavanones from mandarin peel. Acta Chimica Slovenica [na spletu]. 2012. Vol. 59, no. 4, p. 879–887. [Dostopano 25 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=50227
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Acta Chimica Slovenica
Skrajšan naslov:Acta Chim. Slov.
Založnik:Slovensko kemijsko društvo
ISSN:1318-0207
COBISS.SI-ID:14086149 Novo okno

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:10.07.2015

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Opis:Flavanoni so pomembna skupina flavonoidov, ki so karakteristični za citruse. V naših raziskavah smo s konvencionalno ekstrakcijo izvedli izolacijo flavanonov iz lupin mandarin, pri čemer smo kot topilo uporabili vodo, aceton, etanol ter vodne raztopine acetona in etanola. Dobljene ekstrakte smo analizirali in določili sestavo in vsebnost flavanonov ter določili njihovo delovanje na stabilni DPPH radikal. V nadaljevanju smo s pomočjo Plackett-Burman-ovega eksperimentalnega načrta določili tudi vpliv ekstrakcijskih parametrov (velikost delcev, temperatura in čas ekstrakcije, razmerje material-topilo, število stopenj ekstrakcije ter vrsta topila) na učinkovitost ekstrakcije. Rezultati so pokazali, da je najbolj učinkovito topilo za izolacijo flavonoidov iz lupin mandarin 70% vodna raztopina acetona. Glavna flavanona, prisotna v ekstraktih, sta bila hesperidin in narirutin. Na izkoristek ekstrakcije vpliva število stopenj ekstrakcije, na učinkovitost ekstrakcije hesperidina vrsta topila, medtem ko ima velikost delcev materiala pomemben vpliv na učinkovitost ekstrakcije narirutina.
Ključne besede:konvencionalna ekstrakcija, mandarinina lupina, flavanon, hesperidin, narirutin, eksperimentalni načrt Plackett-Bauman


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici