Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
EKSTRAKCIJA FENOLNIH SPOJIN IZ PLODOV MURVE
Avtorji:
ID
Klakočer, Janja
(Avtor)
ID
Škerget, Mojca
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Knez, Željko
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Klakocer_Janja_2015.pdf
(2,27 MB)
MD5: F794576244022BD4F2B07A362477CB76
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:
Namen magistrske naloge je bil izvesti ekstrakcijo sadežev različnih sort murve in določiti kako procesni parametri vplivajo na antioksidativno aktivnost ekstraktov in vsebnost fenolnih spojin, antocianinov ter proantocianidinov. V raziskavah smo uporabili dve sorti murve, in sicer belo murvo (Morus alba) in črno murvo (Morus nigra). Za izvedbo ekstrakcije smo uporabili konvencionalni postopek in eksperimente načrtovali po Box-Behnkenovem eksperimentalnemu načrtu, ki je metodologija odzivne površine (Response Surface Methodology, RSM). V našem eksperimentalnem načrtu, ki smo ga načrtovali v programu Designe-Expert 7.0 smo spreminjali tri procesne parametre, in sicer razmerje aceton:voda (topilo), razmerje material:topilo in temperaturo. Vsaka izmed ekstrakcij je potekala 2 uri. Vsebnost celokupnih fenolov, proantocianidinov in celokupnih monomernih antocianinov smo v ekstraktih določevali s spektrofotometričnimi metodami. Glede na zahteve posameznih metod smo raztopinam ekstraktov izmerili absorbanco pri določeni valovni dolžini in nato iz umeritvene krivulje na podlagi izmerjene absorbance določili koncentracijo, ki smo jo podali kot maso na gram ekstrakta oz maso na gram materiala. Antioksidativno aktivnost ekstraktov smo podali kot % inhibicije in smo jo določili z DPPH prostoradikalsko metodo, kjer smo merili absorbanco raztopine vzorca in referenčne raztopine. Rezultati analiz so pokazali, da ima črna murva višjo vsebnost antioksidativnih komponent kot bela murva.
Ključne besede:
murva
,
črna murva
,
bela murva
,
konvencionalna ekstrakcija
,
fenolne spojine
,
antioksidativna aktivnost
,
proantocianidini
,
celokupni monomerni antocianini
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[J. Klakočer]
Leto izida:
2015
PID:
20.500.12556/DKUM-47579-ab1d97c2-1c43-e7ab-ce0d-4fee7cc968f0
UDK:
528.854:634.38(043.2)
COBISS.SI-ID:
18596886
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:8DOEYTOQ
Datum objave v DKUM:
30.03.2015
Število ogledov:
3416
Število prenosov:
318
Metapodatki:
Področja:
KTFMB - FKKT
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
KLAKOČER, Janja, 2015,
EKSTRAKCIJA FENOLNIH SPOJIN IZ PLODOV MURVE
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : J. Klakočer. [Dostopano 26 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=47579
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Sistem za nadzor kvalitete v proizvodnji
ROSUS 2017
Selektivno zaznavanje in odstranjevanje plevela
Stroj za sestavo palice in vzglavnika
Krmilnik bliskavice z integriranim omrežnim stikalom
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Kontrola vstavljanja tesnil v razdelilnike mazalnih sistemov
Nadzor kakovosti montaže bencinskih katalizatorjev s strojnim vidom
Vodenje mobilnega robota KUKA youBot na osnovi robotskega vida
Uporaba strojnega vida pri proizvodnji elektronskih števcev
Strojni vid na masivno vzporedni vgradni arhitekturi
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
EXTRACTION OF PHENOLIC COMPOUNDS FROM MULBERRY FRUIT
Opis:
The purpose of the master thesis was to implement extraction of different mulberry fruit species and to study the influence of different process parameters on antioxidant capacity of extracts, total phenolic, anthocyanin and proanthocyanidin content. Two species of mulberry fruit were used in the research, white mulberry (Morus alba) and black mulberry (Morus nigra). Conventional extraction process was used for the fruit extraction and Box-Behnken experimental design, which is response surface methodology, was used for the design of extraction experiments. Three different process parameters were warried in our experimental design, namely solvent composition (acetone/water ratio), material/solvent ratio and temperature, respectively. Each of the extraction experiments was carried out for two hours. Total phenolic, anthocyanin and proanthocyanidin content in the extracts were determined by spectrophotometric methods. Depending on the method, absorbance of the extract solution at certain wavelength was measured and concentration of the components was determined from calibration curve, which was expressed as mass per gram of extract or mass per gram of material. Antioxidant capacity of the extracts was expressed as % of inhibition of DPPH radical and was determined by DPPH free radical method, where absorbance of sample solution and reference solution were measured. The results show, that white mulberry has higher antioxidant components content as black mulberry.
Ključne besede:
mulberry
,
white mulberry
,
black mulberry
,
phenolic compounds
,
conventional extraction
,
antioxidant capacity
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj