| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Karakteristike klasov rži (Secale cereale L.) in navadne pšenice (Tritium aestivum L.) v odvisnosti od deleža semen v združeni setvi
Avtorji:ID Hlade, Anja (Avtor)
ID Bavec, Franc (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Grobelnik Mlakar, Silva (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Hlade_Anja_2015.pdf (560,54 KB)
MD5: C9781F899B40D11FB269F7136FEF1201
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Združena setev je rast dveh ali več vrst rastlin na istem prostoru v istem obdobju. Z združeno setvijo želimo doseči višji pridelek ob izrabi virov, ki jih sicer v posamičnem posevku ni možno izrabiti. V letih 2007 in 2008 je bil na Univerzitetnem kmetijskem centru (UKC) Pohorski dvor izveden poljski poskus združene setve. V poskusu so bile proučevane karakteristike klasov rži (sorta 'Walet') in pšenice. Preizkušene so bile različne sorte pšenice ('Soissons', 'Justus', 'Edison' in 'Pegasus') in razmerja v setvi pšenice (0 %, 25 %, 75 % in 100 % pšenice v strukturi posevka). Glede na rezultate sorta pšenice pomembno vpliva na dolžino klasa ter na maso zrnja na klas pri pšenici, pri rži pa sorta pšenice vpliva na vse merjene parametre klasa rži. Najdaljši klas pri pšenici je izmerjen pri sorti 'Pegasus' (7,5 cm), kjer je ugotovljena tudi najvišja masa zrnja na klas (1,4 g). Setvena razmerja pšenice in rži vplivajo na število zrn na klas pšenice in na maso zrnja na klas pšenice. V primerjavi s čistim posevkom pšenice (30,9) je število zrn na klas pšenice v posevku s 25 % deležem pšenice, kjer je prevladovala rž, značilno nižje (26,1). Pri rži je število klaskov na klas rži pri čistem posevku rži višje, kot pri vseh opazovanih setvenih razmerjih.
Ključne besede:združena setev / navadna pšenica / rž / sorta / delež
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2015
PID:20.500.12556/DKUM-47236 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:GWMONJAJ
Datum objave v DKUM:02.02.2015
Število ogledov:2340
Število prenosov:174
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
HLADE, Anja, 2015, Karakteristike klasov rži (Secale cereale L.) in navadne pšenice (Tritium aestivum L.) v odvisnosti od deleža semen v združeni setvi [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor. [Dostopano 21 januar 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=47236
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Podobna dela iz repozitorija:

Ni podobnih del

Podobna dela iz ostalih repozitorijev:

Ni podobnih del

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Characteristic of rye (Secale cereale L.) and common wheat (Triticum aestivum L.) spikes depending on sowing rates in mixtures
Opis:Intercropping is the practice of growing two or more crops in the same area during the same period. The most common goal of intercropping is to produce a greater yield on a given piece of land by making use of resources that would otherwise not be utilized by a single crop. In 2007 and 2008 an investigation of intercropping was conducted at the University agricultural centre Pohorski dvor in Pivola near Maribor, Slovenia. The experiment has been studied characteristics of rye and wheat ears. Different varieties of wheat (‘Soissons’, ‘Justus’, ‘Edison’ and ‘Pegasus’) and the ratio of wheat sowing (0 %, 25 %, 75 % and 100 %) was analyzed. Based on the results, different varieties of wheat have a significant effect on the length and the grain mass of wheat ear. Moreover, they have a significant effect on all measured parameters of rye ear. The longest wheat ear was found with the Pegasus variety (7,5 cm), which also has the highest grain mass per ear (1,4 g). The sowing ratios of wheat and rye influence the number of grains and the mass of grains per wheat ear. In comparison to a tillage of pure wheat (30,9), the number of grains per wheat ear in a tillage with 25 % share of wheat where rye is predominant, is significantly lower (26,1). The number of ears per rye ear is higher in a tillage of pure rye than in all measured sowing ratios.
Ključne besede:intercropping / common wheat / rye / rate / spike / mixtures


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici