Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
MOŽNOSTI RAZVOJA EKOLOŠKEGA KMETIJSTVA V REPUBLIKI SLOVENIJI
Avtorji:
ID
Gregorčič, Jožko
(Avtor)
ID
Vuk, Drago
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Senegačnik, Marjan
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Gregorcic_Jozko_2013.pdf
(804,22 KB)
MD5: E8ACCEEA2AF53985C810486245C8F79D
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo
Organizacija:
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
Opis:
Varovanje okolja in posledična pridelava zdrave hrane bi moralo biti vodilo vsakega kmetovalca. Vendar predvideno varovanje in delo v sožitju z naravo je prešlo v izkoriščanje in bojevanje proti naravi v zameno za večji zaslužek. Pri tem smo vsi pozabili tako kmetovalci kot potrošniki, kakšno hrano jemo, če ne zdravo? Težko je danes doumeti vseh negativnih posledic, ki jih intenzivno kmetijstvo še vedno pušča za sabo. Kljub temu se v zadnjem desetletju, kot alternativa le-temu, uveljavlja ekološko kmetijstvo, katero delovanje je uglašeno z naravo, njen produkt pa je varna, okusnejša in predvsem zdrava hrana. Namen magistrske naloge je predstaviti trenutne razmere kmetijstva v Sloveniji, predvsem pa osvetliti področje delovanja ekološkega kmetovanja. V teoretičnem delu smo opravili analizo trenutnega stanja kmetijstva v Sloveniji, preučili stopnjo samooskrbe, kako je organizirano ter kakšne finančne podpore je deležen. V nadaljevanju smo preučili ekološko kmetijstvo z vsemi njenimi značilnostmi, zakonodajo ter s koraki pri preusmeritvi iz intenzivnega oz. konvencionalnega in integriranega v ekološko kmetijstvo. V sklopu prikaza in analize problema smo ugotovili, da povpraševanje presega ekološko ponudbo v Sloveniji, in da je potrebno pridelke in izdelke uvažati. Na podlagi tega smo pripravili model rešitve, kjer smo s kadrovskega, organizacijskega, tehničnega ter finančnega vidika podali rešitev, s katerimi bi se konvencionalni oz. intenzivni in integrirani kmetovalci hitreje in lažje odločili za ekološko kmetovanje. V zaključku smo potrdili hipotezo, iz katere je razvidno, da bi bilo možno potrebe na trgu ekoloških pridelkov in izdelkov ustrezno zapolniti s takojšnjo preusmeritvijo kmetovanja v ekološko kmetovanje.
Ključne besede:
- kmetijstvo - ekološko kmetijstvo - varna hrana - preusmeritev
Kraj izida:
Maribor
Leto izida:
2013
PID:
20.500.12556/DKUM-42469
COBISS.SI-ID:
7237907
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:NPUMCE2T
Datum objave v DKUM:
08.11.2013
Število ogledov:
2343
Število prenosov:
561
Metapodatki:
Področja:
FOV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
GREGORČIČ, Jožko, 2013,
MOŽNOSTI RAZVOJA EKOLOŠKEGA KMETIJSTVA V REPUBLIKI SLOVENIJI
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor. [Dostopano 8 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=42469
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Dedni rak
Onkološko genetsko svetovanje
Onkološko genetsko svetovanje pri raku dojk
Dedni rak dojk in/ali jajčnikov
Zgodnje odkrivanje raka dojk
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
ǂThe ǂbasic characteristics of ovarian cancer
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
DEVELOPMENT POSSIBILITIES OF ORGANIC AGRICULTURE IN REPUBLIC OF SLOVENIA
Opis:
Protecting the environment and consequently, production of healthy food should be the first priority of every farmer. However, the intended protection and working in harmony with nature has become exploitation and warfare against nature, in exchange for more money. In doing so, we have all forgotten, farmers and consumers, what kind of food we eat, if not healthy? Nowadays it is difficult to understand all the negative consequences intensive agriculture still leaves behind. Though in the last decade, as an alternative, organic farming, has been applied more and more, staying more in tune with nature and making food safer, tastier and especially healthier. The purpose of this thesis is to present the current situation of agriculture in Slovenia, in particular, shed light on the field of organic farming. In the theoretical part we analysed the current situation of agriculture in Slovenia, the degree of self-sufficiency, how it is organized and what financial support is received. Below, we examined organic farming with all its characteristics, the legislation, and what the steps are for switching from intensive (conventional) and integrated farming to organic farming. As part of the presentation and analysis of the problem we found that the demand exceeds the ecological supply in Slovenia, and the produce and products need to be imported. Based on this model, we prepared solutions from the personnel, organizational, technical and financial point of view delivering a solution that would enable intensive (conventional) and integrated farmers to opt for organic farming faster and easier. In conclusion we confirmed the hypothesis, from which it is evident that it would be possible for market needs of organic produce and products to be adequately filled by the immediate diversion of agriculture to organic farming.
Ključne besede:
- agriculture - organic farming - safe food - diversion
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj