Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Barvanje z naravnimi barvili in protimikrobne lastnosti volnenih materialov
Avtorji:
ID
Cepec, Tamara
(Avtor)
ID
Fakin, Darinka
(Mentor)
Več o mentorju...
Datoteke:
MAG_Cepec_Tamara_2013.pdf
(2,47 MB)
MD5: EFA18ADF8AD8261370D3BD3964C7F3F2
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FS - Fakulteta za strojništvo
Opis:
V diplomskem delu je proučeno, kakšne možnosti so nam dane pri uporabi naravnih rastlinskih barvil za barvanje volne, ter kateri naravni materiali nam omogočajo tudi doseganje protimikrobnih lastnosti. Izbrane so bile surovine, za katere smo predvidevali dobre barvalne sposobnosti. V našem primeru je to avokadovec, malinjak, navadni oreh, pravi žafran, rdeča paprika in rdeče zelje. Pri procesu barvanja smo ločeno dodajali dve kovinski soli (aluminijev sulfat v kombinaciji s kalijevim hydrogen tartratom in železov sulfat), in sicer za doseganje pestrejših barvnih učinkov ter boljše obstojnosti. Po postopku barvanja so bili vzorci oprani, posušeni in razvlaknjeni. Sledil je preizkus barvnih obstojnosti na pranje ter test protimikrobnih lastnosti. Barvano volno smo tudi barvnometrično ovrednotili po CIELAB sistemu.
Ključne besede:
volna
,
naravna barvila
,
ekstrakcija barvil
,
barvanje volne
,
kovinske soli
,
barvne obstojnosti
,
protimikrobne lastnosti
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[T. Cepec]
Leto izida:
2013
PID:
20.500.12556/DKUM-42444
UDK:
677.31.027.423(043.2)
COBISS.SI-ID:
17494294
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:NKAL9UCE
Datum objave v DKUM:
16.10.2013
Število ogledov:
2578
Število prenosov:
308
Metapodatki:
Področja:
KTFMB - FS
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
CEPEC, Tamara, 2013,
Barvanje z naravnimi barvili in protimikrobne lastnosti volnenih materialov
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : T. Cepec. [Dostopano 22 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=42444
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Iščem podobna dela...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Dyeing with natural dyes and antimicrobial properties of wool materials
Opis:
The aim of the diploma thesis was to study various possibilities of wool dyeing using natural dyes and additionally, to estimate the antimicrobial properties of dyed materials. Raw materials were selected, for which we predicted good colouration abilities. In our case we used avocado, raspberry, common walnut, saffron, red pepper and red cabbage. During dyeing process, two mordants (aluminium sulphate combined with potassium hydrogen tartrate and iron sulphate) were added separately, to achieve enhanced colouration and better colour fastness properties. After dyeing, all samples were washed, dried and de-fibered. Thereafter, colour fastness was testing as well as antimicrobial properties. Finally, colour of naturally-dyed samples was evaluated using the CIELAB system.
Ključne besede:
wool
,
natural dyes
,
dye extraction
,
wool dyeing
,
mordants
,
color fastness
,
antimicrobial properties
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj