| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:ANALIZA PREHRANJEVALNIH NAVAD IN OZAVEŠČENOST OSNOVNOŠOLCEV O ZDRAVEM NAČINU PREHRANJEVANJA
Avtorji:ID Vukovski, Ivana (Avtor)
ID Langerholc, Tomaž (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Gorenjak, Mario (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Vukovski_Ivana_2013.pdf (1,65 MB)
MD5: 734DC38729D92F8FFB03586FFEC04790
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Eden najpreprostejših in hkrati najučinkovitejših načinov, s katerimi je mogoče vplivati na zdravje, je naš način prehranjevanja oziroma kvaliteta hrane, ki jo uživamo. Cilj raziskave je bil ugotoviti, ali so mladostniki dovolj seznanjeni in koliko vedo o pomenu pravilnega prehranjevanja, hkrati pa tudi ugotoviti razliko seznanjenosti o pravilnem prehranjevanju med 5. in 8. razredi osnovnih šol. V raziskovalnem vzorcu je bilo zajetih skupaj 398 učencev različnega spola iz 10 osnovnih šol v Mariboru, od tega je bilo 206 učencev iz 5. razredov in 192 učencev iz 8. razredov. Večina anketiranih osnovnošolcev meni, da prehrana vpliva na zdravje. Izsledki raziskave so pokazali, da večji odstotek petošolcev kot osmošolcev redno zajtrkuje, prav tako so učenci 5. razredov bolj zadovoljni s kosilom in količinsko dobljeno hrano kot učenci 8. razredov. Izsledki raziskave kažejo, da je ozaveščenost o pomembnosti pregledovanja označb na živilih večja pri petošolcih kot pri osmošolcih. Osnovnošolci menijo, da so aditivi, holesterol in barvila nevarni dodatki v prehrani, medtem ko so zanje sol, rastlinska in živalska maščoba nenevarni.
Ključne besede:prehranjevalne navade, osnovnošolci, šolska prehrana, varnost hrane
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2013
PID:20.500.12556/DKUM-42282 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:UFABXCYO
Datum objave v DKUM:15.10.2013
Število ogledov:2843
Število prenosov:399
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
VUKOVSKI, Ivana, 2013, ANALIZA PREHRANJEVALNIH NAVAD IN OZAVEŠČENOST OSNOVNOŠOLCEV O ZDRAVEM NAČINU PREHRANJEVANJA [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor. [Dostopano 29 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=42282
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:ANALYSIS OF DIETARY HABITS AND AWARENESS OF PUPILS ABOUT HEALTHY EATING
Opis:One of the easiest and effective ways for improvement of our health status are the eating habits and the quality of the food we eat. The goal of the research was to determine whether the adolescents are informed enough about healthy eating habits. There were 398 pupils included into our research. They were all from Maribor's primary school and of both sexes, out of which 206 and 192 pupils were from 5 – th and 8 – th class class, respectively. Most of them believed that eating habits do affect health. On the basis of our research results we concluded that higher percent of 5 – th than 8-th class class pupils have breakfast on daily basis. The research showed that pupils of 5 – th class class check food package labels more often than those of 8 – th class class. In general, most pupils had an opinion that additives, cholesterol and colouring agents are unsafe dietary supplements and that salt, plant and animal fat are safe.
Ključne besede:dietary habits, schoolchildren, school meals, food safety


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici