Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
ANALIZA PREHRANJEVALNIH NAVAD IN OZAVEŠČENOST OSNOVNOŠOLCEV O ZDRAVEM NAČINU PREHRANJEVANJA
Avtorji:
ID
Vukovski, Ivana
(Avtor)
ID
Langerholc, Tomaž
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Gorenjak, Mario
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Vukovski_Ivana_2013.pdf
(1,65 MB)
MD5: 734DC38729D92F8FFB03586FFEC04790
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo
Organizacija:
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:
Eden najpreprostejših in hkrati najučinkovitejših načinov, s katerimi je mogoče vplivati na zdravje, je naš način prehranjevanja oziroma kvaliteta hrane, ki jo uživamo. Cilj raziskave je bil ugotoviti, ali so mladostniki dovolj seznanjeni in koliko vedo o pomenu pravilnega prehranjevanja, hkrati pa tudi ugotoviti razliko seznanjenosti o pravilnem prehranjevanju med 5. in 8. razredi osnovnih šol. V raziskovalnem vzorcu je bilo zajetih skupaj 398 učencev različnega spola iz 10 osnovnih šol v Mariboru, od tega je bilo 206 učencev iz 5. razredov in 192 učencev iz 8. razredov. Večina anketiranih osnovnošolcev meni, da prehrana vpliva na zdravje. Izsledki raziskave so pokazali, da večji odstotek petošolcev kot osmošolcev redno zajtrkuje, prav tako so učenci 5. razredov bolj zadovoljni s kosilom in količinsko dobljeno hrano kot učenci 8. razredov. Izsledki raziskave kažejo, da je ozaveščenost o pomembnosti pregledovanja označb na živilih večja pri petošolcih kot pri osmošolcih. Osnovnošolci menijo, da so aditivi, holesterol in barvila nevarni dodatki v prehrani, medtem ko so zanje sol, rastlinska in živalska maščoba nenevarni.
Ključne besede:
prehranjevalne navade
,
osnovnošolci
,
šolska prehrana
,
varnost hrane
Kraj izida:
Maribor
Leto izida:
2013
PID:
20.500.12556/DKUM-42282
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:UFABXCYO
Datum objave v DKUM:
15.10.2013
Število ogledov:
2843
Število prenosov:
399
Metapodatki:
Področja:
FKBV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
VUKOVSKI, Ivana, 2013,
ANALIZA PREHRANJEVALNIH NAVAD IN OZAVEŠČENOST OSNOVNOŠOLCEV O ZDRAVEM NAČINU PREHRANJEVANJA
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor. [Dostopano 29 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=42282
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Uvajanje sistema za avtomatsko identifikacijo prstnih odtisov - AFIS v Sloveniji
Models in robotics
Cost Oriented Robots for Kosovo
Eksoskeletal support of sternoklavikular joint
Use of afm probe for nanorobotics
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Where is the border between an information system and a knowledge management system?
Sociološki vidiki iskanja partnerjev/partnerk preko interneta
Learning mixture models for classification with energy combination
Razvojne usmeritve študijskega programa informatike z vidika uresničevanja Bolonjske deklaracije
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
ANALYSIS OF DIETARY HABITS AND AWARENESS OF PUPILS ABOUT HEALTHY EATING
Opis:
One of the easiest and effective ways for improvement of our health status are the eating habits and the quality of the food we eat. The goal of the research was to determine whether the adolescents are informed enough about healthy eating habits. There were 398 pupils included into our research. They were all from Maribor's primary school and of both sexes, out of which 206 and 192 pupils were from 5 – th and 8 – th class class, respectively. Most of them believed that eating habits do affect health. On the basis of our research results we concluded that higher percent of 5 – th than 8-th class class pupils have breakfast on daily basis. The research showed that pupils of 5 – th class class check food package labels more often than those of 8 – th class class. In general, most pupils had an opinion that additives, cholesterol and colouring agents are unsafe dietary supplements and that salt, plant and animal fat are safe.
Ključne besede:
dietary habits
,
schoolchildren
,
school meals
,
food safety
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj