| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:SEPARACIJA FENOLNIH SPOJIN IZ ZELIŠČ
Avtorji:ID Petek, Suzana (Avtor)
ID Škerget, Mojca (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Knez, Željko (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Petek_Suzana_2013.pdf (2,40 MB)
MD5: 42C1E786EB86FD6F5A5537E7EC2622C7
PID: 20.500.12556/dkum/1fb8feba-e21f-4c14-8a05-ecc8733830b5
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Zelišča, ki uspevajo v naših krajih sem ekstrahirala ter analizirala izkoristek ekstrakcije posameznih delov rastline (steblo, listi, cvet) in vsebnost učinkovin. Analizirala sem ekstrakte klasaste mete, koroške mete, dlakave mete, ožepka, sivke in rimske kamilice. Za pridobivanje ekstraktov sem uporabila dve ekstrakcijski metodi, konvencionalno ekstrakcijo pri kateri sem kot topilo uporabila 96% etanol in sem jo izvajala pri sobni temperaturi in pri 40°C ter superkritično ekstrakcijo s CO2 pri 280 bar in 60°C. Pripravljenim raztopinam ekstraktov sem določila vsebnost skupnih fenolov, skupnih flavonoidov ter antioksidativno aktivnost. Uporabila sem spektrofotometrijo in na podlagi dobljenih absorbanc pri različnih valovnih dolžinah izračunala % antioksidativne aktivnosti in na podlagi umeritvenih krivulj določila koncentracijo skupnih fenolov in flavonoidov. Rezultate sem podala na gram ekstrakta in na gram materiala. Antioksidativno učinkovitost ekstraktov sem določila z uporabo DPPH metode. Rezultati analiz vsebnosti antioksidativnih komponent so pokazali, da je v raztopinah ekstraktov, ki sem jih pridobila s konvencionalno ekstrakcijo, višja vsebnost učinkovin kot pa v ekstraktih dobljenih s superkritično ekstrakcijo s CO2. Vsebnost komponent je odvisna tudi od dela rastline, več učinkovin je v listih in v cvetu posameznih rastlin kot pa v steblu.
Ključne besede:Meta, sivka, ožepek, rimska kamilica, superkritična ekstrakcija s CO2, konvencionalna ekstrakcija, antioksidativna aktivnost, skupni fenoli, skupni flavonoidi.
Kraj izida:Maribor
Založnik:[S. Petek]
Leto izida:2013
PID:20.500.12556/DKUM-40482 Novo okno
UDK:665.53:547.913(043.2)
COBISS.SI-ID:17475094 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:ESCZESJY
Datum objave v DKUM:28.05.2013
Število ogledov:3831
Število prenosov:472
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
PETEK, Suzana, 2013, SEPARACIJA FENOLNIH SPOJIN IZ ZELIŠČ [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : S. Petek. [Dostopano 28 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=40482
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:SEPARATION PHENOLIC COMPONENTS FROM HERBS
Opis:The herbs native to aur region were extracted and the efficiency of the extraction of individual herb parts (stem, leaf, flower) and the content of active ingredients were analysed. The extracts of spike-like mint, carinthian mint, hairy mint, hyssop, lavender and roman chamomile were analysed. Two extraction methods were used; a conventional extraction with 96% ethanol at room temperature and at 40°C and the supercritical extraction with CO2, whic was performed at 280 bar and 60°C. The content of total phenolic compounds and total flavonoids in extracts and antioxidant activity of the extracts were determined by spectrophotometer. Based on the absorbance measured at different wavelengths the % of antioxidant activity of extracts and the concentration of total phenols and flavonoids were determined. The results were expressed per g of extract and per g of material. The antioxidant activity of the extracts was determined by DPPH method. The results of the analysis of antioxidant components show that the solutions of the extracts, gained with the conventional method, have a higher content of active ingredients in comparison to supercritical extraction. The results also vary depending on the part of the plant more active ingredients were extracted from the flowers than from the stems of the plants.
Ključne besede:Mint, lavender, hyssop, roman chamomile, supercritical extraction with CO2, conventional extraction, antioxidant activity, total phenolics, total flavonoids.


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici