| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vpliv sezone na rastne, pitovne in klavne lastnosti prašičev
Avtorji:ID Rojs, Tadej (Avtor)
ID ŠKORJANC, DEJAN (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Ocepek, Marko (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Rojs_Tadej_2013.pdf (761,01 KB)
MD5: 21B66324CD5A894FCABDD2811EE0AF1F
PID: 20.500.12556/dkum/ecc42e95-0fc2-4ab0-8bd6-bf73847ca5e8
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V poskusu smo primerjali rastne, pitovne in klavne lastnosti prašičev (n=240), ki smo jih razdelili v poletno (POL) in zimsko (ZIM) skupino. V POL skupini je bila povprečna temperatura (T) 26,4 °C, medtem ko je bila v ZIM skupini 20,1 °C in je variirala med 7,0 °C in 32,2 °C. Vsi pujski so bili pripeljani iz farme Pristava pri povprečni starosti 70 dni in 26 kg. V času poskusa smo merili mikroklimatske pogoje v hlevih, beležili dnevno porabo krme (na skupino), spremljali rast in merili debelino hrbtne slanine (DHS) (pri starosti 71, 146 in 180 dni). Prašiči so bili nato pri starosti 181 dni zaklani v klavnici po standardnem postopku. V ZIM skupini smo izmerili višje vrednosti CO2 in nižjo koncentracijo O2 v primerjavi z POL skupino. Prašiči POL skupine so imeli skozi vsa obdobja pitanja slabšo konzumacijo krme v primerjavi z ZIM skupino. Zaradi slabše konzumacije v celotnem obdobju pitanja so imeli prašiči POL skupine nižji dnevni prirast, kar se je odrazilo v nižji živi masi ob zakolu in nižji masi klavnega trupa. Naši rezultati kažejo, da so nizke T in s tem povečana konzumacija vplivali na značilno poslabšanje konverzije (P=0,000) v ZIM skupini. Prav tako pa smo pri prašičih ZIM skupine ob zakolu zaznali višjo maso toplih polovic (MTP) in nižji odstotek mesnatosti (M).
Ključne besede:prašiči, sezona, prirast, pitovne lastnosti, klavne lastnosti, plini
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2013
PID:20.500.12556/DKUM-40118 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:OM3M8AV3
Datum objave v DKUM:10.05.2013
Število ogledov:1822
Število prenosov:184
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
ROJS, Tadej, 2013, Vpliv sezone na rastne, pitovne in klavne lastnosti prašičev [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor. [Dostopano 31 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=40118
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Seasonal influence on growth, feeding and slaughtering characteristics of pigs
Opis:In the experiment we compared growth, feeding and slaughtering characteristics of pigs (n=240), which were divided into summer (SUM) and winter (WIN) group. The average Temperature (T) in the SUM group was 26.4 °C. The average T in the WIN group was 20.1 °C and it varied between 7.0 °C and 32.2 °C. All of the pigs had been brought from the pig farm in Pristava at the average age of 70 days and mass of 26 kg. During our experiment we measured the microclimatic conditions in pig stables, the consumption of pig fodder (per group), growth and thickness of fatback (BF) at the age of 71, 146 and 180 days. The pigs were then slaughtered in a slaughterhouse following the standard procedure at the age of 181 days. In comparison with the SUM group, the WIN group had higher values of CO2 and a lower concentration of O2. The consumption of pig fodder in the SUM group was smaller than the consumption in the WIN group. Due to the smaller consumption in the entire period, the pigs from the SUM group had a lower daily growth, which could be seen from lower living mass and lower mass of the carcase when the pigs were slaughtered. The results show that increased consumption due to low T resulted in a lower feed conversion rate (P=0.000) in the WIN group. When the pigs were slaughtered we also established a higher mass of hot carcase weight (HCW) and a lower lean-meat percentage (LM%).
Ključne besede:pigs, season, growth performance, feeding characteristics, slaughter characteristics, gases in air


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici