Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Vpliv sezone na rastne, pitovne in klavne lastnosti prašičev
Avtorji:
ID
Rojs, Tadej
(Avtor)
ID
ŠKORJANC, DEJAN
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Ocepek, Marko
(Komentor)
Datoteke:
VS_Rojs_Tadej_2013.pdf
(761,01 KB)
MD5: 21B66324CD5A894FCABDD2811EE0AF1F
PID:
20.500.12556/dkum/ecc42e95-0fc2-4ab0-8bd6-bf73847ca5e8
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo
Organizacija:
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:
V poskusu smo primerjali rastne, pitovne in klavne lastnosti prašičev (n=240), ki smo jih razdelili v poletno (POL) in zimsko (ZIM) skupino. V POL skupini je bila povprečna temperatura (T) 26,4 °C, medtem ko je bila v ZIM skupini 20,1 °C in je variirala med 7,0 °C in 32,2 °C. Vsi pujski so bili pripeljani iz farme Pristava pri povprečni starosti 70 dni in 26 kg. V času poskusa smo merili mikroklimatske pogoje v hlevih, beležili dnevno porabo krme (na skupino), spremljali rast in merili debelino hrbtne slanine (DHS) (pri starosti 71, 146 in 180 dni). Prašiči so bili nato pri starosti 181 dni zaklani v klavnici po standardnem postopku. V ZIM skupini smo izmerili višje vrednosti CO2 in nižjo koncentracijo O2 v primerjavi z POL skupino. Prašiči POL skupine so imeli skozi vsa obdobja pitanja slabšo konzumacijo krme v primerjavi z ZIM skupino. Zaradi slabše konzumacije v celotnem obdobju pitanja so imeli prašiči POL skupine nižji dnevni prirast, kar se je odrazilo v nižji živi masi ob zakolu in nižji masi klavnega trupa. Naši rezultati kažejo, da so nizke T in s tem povečana konzumacija vplivali na značilno poslabšanje konverzije (P=0,000) v ZIM skupini. Prav tako pa smo pri prašičih ZIM skupine ob zakolu zaznali višjo maso toplih polovic (MTP) in nižji odstotek mesnatosti (M).
Ključne besede:
prašiči
,
sezona
,
prirast
,
pitovne lastnosti
,
klavne lastnosti
,
plini
Kraj izida:
Maribor
Leto izida:
2013
PID:
20.500.12556/DKUM-40118
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:OM3M8AV3
Datum objave v DKUM:
10.05.2013
Število ogledov:
1822
Število prenosov:
184
Metapodatki:
Področja:
FKBV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ROJS, Tadej, 2013,
Vpliv sezone na rastne, pitovne in klavne lastnosti prašičev
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor. [Dostopano 31 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=40118
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Indikacije za slikovne preiskave pri raku dojk
Diagnostični postopki pri raku dojk
Epidemiologija raka dojk
Sledenje bolnic z rakom dojk
Slikovne preiskave pri raku prostate
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Samopodoba ženske po rekonstrukciji dojke
Znanje, odnos in navade žensk o samopregledovanju dojk
Osveščenost žensk o preventivnih pregledih dojk
Osveščenost žensk o samopregledovanju dojk v Pomurski regiji
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Seasonal influence on growth, feeding and slaughtering characteristics of pigs
Opis:
In the experiment we compared growth, feeding and slaughtering characteristics of pigs (n=240), which were divided into summer (SUM) and winter (WIN) group. The average Temperature (T) in the SUM group was 26.4 °C. The average T in the WIN group was 20.1 °C and it varied between 7.0 °C and 32.2 °C. All of the pigs had been brought from the pig farm in Pristava at the average age of 70 days and mass of 26 kg. During our experiment we measured the microclimatic conditions in pig stables, the consumption of pig fodder (per group), growth and thickness of fatback (BF) at the age of 71, 146 and 180 days. The pigs were then slaughtered in a slaughterhouse following the standard procedure at the age of 181 days. In comparison with the SUM group, the WIN group had higher values of CO2 and a lower concentration of O2. The consumption of pig fodder in the SUM group was smaller than the consumption in the WIN group. Due to the smaller consumption in the entire period, the pigs from the SUM group had a lower daily growth, which could be seen from lower living mass and lower mass of the carcase when the pigs were slaughtered. The results show that increased consumption due to low T resulted in a lower feed conversion rate (P=0.000) in the WIN group. When the pigs were slaughtered we also established a higher mass of hot carcase weight (HCW) and a lower lean-meat percentage (LM%).
Ključne besede:
pigs
,
season
,
growth performance
,
feeding characteristics
,
slaughter characteristics
,
gases in air
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj