| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Kakovost življenja odraslega pacienta s celiakijo
Avtorji:ID Pocajt, Maja (Avtor)
ID Nerat, Jasmina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Pocajt_Maja_2013.pdf (871,01 KB)
MD5: 564D1552A260E230EABADB9DEA7DEA3F
PID: 20.500.12556/dkum/94dd593e-8346-4221-ab6e-568b57448fe5
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Teoretična izhodišča: Celiakija je kronična vnetna bolezen tankega črevesa, za katero je histološko najbolj značilna atrofija resic. Zaradi slednje se bistveno zmanjša površina sluznice in pojavi se malabsorbcija hrane. Celiakija je posledica preobčutljivosti za gluten v hrani. Zdravljenje predstavlja dieta, ki ne vsebuje glutena. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti bolezen celiakijo ter ugotoviti, kakšna je kakovost življenja odraslega pacienta s celiakijo. Raziskovalna metodologija: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. Izvedli smo anketo med pacienti obolelimi za celiakijo. Kot instrument raziskovanja smo uporabili anketni vprašalnik, ki je obsegal 21 vprašanj. Od tega je bilo 18 vprašanj zaprtega tipa, 2 vprašanji polodprtega tipa ter 2 vprašanji odprtega tipa. Rezultati: Raziskava je pokazala, da večina anketiranih živi kakovostno življenje kljub bolezni. Prav tako smo z raziskavo ugotovili, da večina vprašanih upošteva brezglutensko dieto in se strinja z dejstvom, da je na tržišču dovolj brezglutenske prehrane za kakovostno življenje pacientov, obolelih za celiakijo. Pri omenjeni diagnozi potrebujejo pacienti pomoč oziroma podporo družinskih članov, kar smo s pomočjo anketnega vprašalnika tudi potrdili. Sklep: Iz rezultatov sklepamo, da pacienti s celiakijo živijo kakovostno življenje. K dobri kakovosti življenja pripomore dejstvo, da se pacienti prehranjujejo z brezglutensko prehrano ter da imajo pri svoji bolezni podporo družinskih članov in prijateljev.
Ključne besede:celiakija, gluten, brezglutenska dieta, kakovost življenja
Kraj izida:Maribor
Založnik:[M. Pocajt]
Leto izida:2013
PID:20.500.12556/DKUM-39332 Novo okno
UDK:616.3
COBISS.SI-ID:1879972 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:OFQ5ZIRJ
Datum objave v DKUM:20.02.2013
Število ogledov:3147
Število prenosov:624
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
POCAJT, Maja, 2013, Kakovost življenja odraslega pacienta s celiakijo [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : M. Pocajt. [Dostopano 17 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=39332
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Quality of life of adult patients with celiac disease
Opis:Theoretical basis: Celiac disease is a chronic inflammation of the small intestine, and its most prominent histological feature is the atrophy of the villi. Because of this phenomenon, the surface of the mucus is reduced significantly and malabsorption of nutrients occurs. Celiac disease occurs as a consequence of hypersensitivity to gluten present in food. The therapy consists of a gluten free diet. Purpose: The purpose of this thesis is to offer a description of celiac disease and study the quality of life of an adult patient with this disease. Research methodology: The descriptive method of research was used in this thesis. A survey of celiac disease patients was carried out with a questionnaire comprising 21 questions; 18 of these were closed type questions, two were semi-open and two open. Results: The survey has shown that most of the patients questioned have a good quality of life despite the disease. In addition, the survey shows that most of the respondents follow a gluten free diet and agree that there are enough gluten free products available on the market to provide for a good quality of life for celiac disease patients. These patients require the help and support of family members and this was also confirmed with the survey results. Conclusion: From the results of the survey, we conclude that celiac disease patients have a good quality of life. Contributing factors for a good quality of life of these patients are a gluten free diet and the help and support of family and friends.
Ključne besede:celiac disease, gluten, gluten free diet, quality of life


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici