| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:VPLIV PROCESNIH POGOJEV NA EKSTRAKCIJO POLIFENOLOV IZ LISTOV OLJKE (Olea Europaea L) S SUBKRITIČNO VODO
Avtorji:ID Grušovnik, Mateja (Avtor)
ID Škerget, Mojca (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Knez, Željko (Komentor)
Datoteke:.pdf UNI_Grusovnik_Mateja_2012.pdf (1,85 MB)
MD5: 5C5C2CFA6FBD3CF9BDB2B929249F4E39
PID: 20.500.12556/dkum/2e4dacef-679a-4b70-8f7c-34a92a8b7617
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:V diplomskem delu smo z metodama konvencionalne ekstrakcije in ekstrakcije s subkritično vodo pripravili ekstrakte iz listov oljke. Pri samem eksperimentalnem delu smo se pri konvencionalni metodi ekstrakcije omejili samo na določena topila: vodo ter vodni raztopini etanola in acetona. Ekstrakcije s subkritično vodo pa smo izvajali pri različnih procesnih pogojih: temperaturi, času in tlaku. Določali smo koncentracije celokupnih fenolov, celokupnih flavonoidov in taninov v ekstraktih. Koncentracije fenolnih spojin smo podali na gram ekstrakta ter na gram materiala. Antioksidativno učinkovitost ekstraktov pa smo določevali po metodi DPPH. Razen tega smo določili tudi optimalne procesne pogoje za ekstrakcijo z obema metodama. Ugotovili smo, da je ekstrakcija s subkritično vodo veliko bolj učinkovita metoda od konvencionalnih metod. Ta metoda ekstrakcije nam daje primerljive ali celo boljše rezultate kot konvencionalni postopki, hkrati pa ohranja značilnosti antioksidantov v ekstraktih in omogoča selektivno ekstrakcijo določenih komponent pri določenih procesnih pogojih.
Ključne besede:konvencionalna ekstrakcija, ekstrakcija s subkritično vodo, listi oljke, celokupni fenoli, celokupni flavonoidi, tanini, antioksidativna aktivnost
Kraj izida:Maribor
Založnik:[M. Grušovnik]
Leto izida:2012
PID:20.500.12556/DKUM-38632 Novo okno
UDK:547.9.056:543.544(043.2)
COBISS.SI-ID:16684310 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:DM1DDLMT
Datum objave v DKUM:16.10.2012
Število ogledov:2602
Število prenosov:299
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
GRUŠOVNIK, Mateja, 2012, VPLIV PROCESNIH POGOJEV NA EKSTRAKCIJO POLIFENOLOV IZ LISTOV OLJKE  (Olea Europaea L)  S SUBKRITIČNO VODO [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : M. Grušovnik. [Dostopano 24 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=38632
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:INFLUENCE OF PROCESS PARAMETERS ON THE EXTRACTION OF POLYPHENOLS FROM OLIVE TREE LEAVES (Olea Europaea L) WITH SUBCRITICAL WATER
Opis:In the diploma work extracts from olive tree leaves were prepared by using conventional extraction methods and subcritical water extraction. In the experiments with conventional extraction method following solvents were used: water and aqueous solutions of ethanol and acetone. The subcritical water extraction was performed at different process conditions: temperature, time and pressure. Concentrations of total phenols, total flavonoids and tannins in the extracts were determined. Concentrations of phenolic compounds were expressed in grams per gram of extract and per gram of material. The antioxidant activity of the extracts was determined by using the DPPH method. In addition, the optimal process conditions for the extraction with both methods were determined. It was found that subcritical water extraction is more effective method than the conventional methods. This extraction method gives comparable or even better results than conventional procedures, while maintaining the characteristics of the antioxidants in the extracts and allows selective extraction of certain components at specific process conditions.
Ključne besede:conventional extraction, subcritical water extraction, olive tree leaves, total phenols, total flavonoids, tannins, antioxidant activity


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici