| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:ŠTUDIJ VPLIVA PROCESNIH POGOJEV NA HIDROTERMIČNE REAKCIJE ODPADNE BIOMASE PRI PREDELAVI OLIV S TAGUCHI METODO
Avtorji:ID Sternad, Tjaša (Avtor)
ID Škerget, Mojca (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Knez, Željko (Komentor)
Datoteke:.pdf UNI_Sternad_Tjasa_2012.pdf (2,16 MB)
MD5: F1485192D82451CF3030B63E3A8A53BA
PID: 20.500.12556/dkum/b9383b9e-cfcd-4178-9935-3cbe44d2524b
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Olivna biomasa predstavlja vredno surovino za integrirano proizvodnjo baznih kemikalij, goriv in energijo. S pomočjo hidrotermičnih procesov, ki temeljijo na uporabi subkritične vode, smo biomaso pretvorili v različne produkte. Hidrotermične reakcije smo izvajali v HP/HT šaržnem reaktorju. V prvem delu raziskav nas je zanimala sestava olivne biomase (oljčne tropine). Sestavo biomase smo določili po NREL metodah. Določili smo odstotni delež ekstraktivnih snovi, lignina in ogljikovih hidratov ter s pomočjo HPLC določili strukturne ogljikove hidrate. Načrt izvajanja eksperimentov smo pripravili s pomočjo Taguchi metode, ki nam je omogočil minimalno število eksperimentov, glede na število procesnih parametrov in število nivojev. Eksperimentalni rezultati so bili izhodišče za analizo vpliva na izkoristek vodotopnih in aceton topnih produktov, ter na lastnosti in sestavo vodotopne frakcije. Z uporabo spektrofotometrijskih metod smo vodotopnemu ekstraktu določili vsebnost totalnih fenolov, totalnih flavonoidov, taninov ter antioksidativno aktivnost. Načrtovanim eksperimentom smo določili vpliv posameznih procesnih pogojev (temperatura, tlak, razmerje topilo/tropine, dodatek katalizatorja in reakcijski čas) na potek hidrotermične reakcije odpadne olivne biomase. Tega smo se lotili z grafično in statistično analizo ANOVA. Teoretično smo določili optimalne pogoje, ter jih preverili z dodatnimi eksperimenti pri optimalnih pogojih.
Ključne besede:olivna biomasa, hidrotermična reakcija, subkritična voda, izkoristek, totalni fenoli, totalni flavonoidi, tanini, antioksidativna aktivnost, Taguchi metoda, procesni parametri, optimalni pogoji, ekstraktivne snovi, lignin, ogljikovi hidrati.
Kraj izida:Maribor
Založnik:[T. Sternad]
Leto izida:2012
PID:20.500.12556/DKUM-38551 Novo okno
UDK:542.9:66.094.3.098(043.2)
COBISS.SI-ID:16711190 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:J1TJBZRJ
Datum objave v DKUM:04.10.2012
Število ogledov:2346
Število prenosov:243
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
STERNAD, Tjaša, 2012, ŠTUDIJ VPLIVA PROCESNIH POGOJEV NA HIDROTERMIČNE REAKCIJE ODPADNE BIOMASE PRI PREDELAVI OLIV S TAGUCHI METODO [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : T. Sternad. [Dostopano 3 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=38551
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:INFLUENCE OF PROCESS PARAMETERS ON HYDROTHERMAL REACTIONS OF WASTE BIOMASS FROM OLIVE OIL PRODUCTION WITH TAGUCHI METHOD
Opis:Olive biomass represents valuable raw material for integrated production of base chemicals, fuels and energy. With the help of hydrothermal processes that are based on the use of sub critical water, biomass can be converted into different products. Hydrothermal reactions were performed in HP / HT batch reactor. In the first part of the research the composition of olive biomass (olive pomace) was analyzed by NREL methods. The percentage of extractive substances, lignin and carbohydrates was determined; and with the help of HPLC also structural carbohydrates were analyzed. The plan for performing the experiments was prepared using the Taguchi method, which allows the minimal number of experiments, depending on the number of process parameters and the number of levels. Experimental results were the starting point for the analysis of the impact of process parameters on the yield of water-soluble and acetone-soluble products, and the characteristics and composition of the water-soluble fraction. By using spectrophotometric methods total content of phenols, total flavonoids, tannins and antioxidant activity of water-soluble products was determined. For experiments the influence of individual process conditions (temperature, pressure, ratio of solvent /pomace, addition of catalyst and reaction time) on the course of hydrothermal reaction for waste olive biomass was determined. This was done with graphical and statistical analysis called ANOVA. The optimal conditions were determined theoretically, and were verified with additional experiments under optimal conditions.
Ključne besede:olive biomass, hydrothermal reaction, subcritical water, efficiency, total phenols, total flavonoids, tannins, antioxidant activity, Taguchi method, process parameters, optimal conditions, extractive substances, lignin, carbohydrates.


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici