Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Senzorične lastnosti rdeče pese in zelja v odvisnosti od načina kmetijske pridelave
Avtorji:
ID
Hedl, Andreja
(Avtor)
ID
Bavec, Martina
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Grobelnik Mlakar, Silva
(Komentor)
Datoteke:
VS_Hedl_Andreja_2012.pdf
(1,94 MB)
MD5: 4B9CF1BE25C875B20D93283DA0EEE842
PID:
20.500.12556/dkum/a4fc9b46-a6b4-4177-9bce-3e3225be3d89
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo
Organizacija:
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:
Senzorične lastnosti so bile preučevane pri rdeči pesi (Beta vulgaris L. cv. 'Rote Kügel') in belem zelju (Brassica oleracea L. var. capitata f. alba cv. 'Kranjsko okroglo'), pridelanih v različnih pridelovalnih sistemih. Vzorci so bili pridobljeni iz ekološkega (EKO), integriranega (INT), biodinamičnega (BD) in konvencionalnega (KON) pridelovalnega sistema ter kontrole - brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev in gnojil (K). Senzorično ocenjevanje je bilo izvedeno s pomočjo nešolanih ocenjevalcev, ki so na podlagi 9-stopenjske lestvice ocenjevali všečnost vzorcev. Preučevani parametri so bili barva, vonj, okus, splošni vtis in pripravljenost za nakup. Pri rdeči pesi je način kmetijske pridelave statistično značilno vplival na barvo. Barva biodinamične (ocena 6,38) in kontrolne (6,56) rdeče pese je statistično značilno boljše ocenjena kot barva integrirano (5,82) pridelane rdeče pese. Pri zelju so bile statistično značilne razlike pri vseh parametrih, razen pri pripravljenosti za nakup. Glede okusa je bilo zelje iz biodinamične pridelave (6,00) statistično značilno boljše ocenjeno. Slabše sta bila ocenjena vzorca zelja iz kontrole (5,27) in ekološke (5,26) pridelave. Opažene so bile tudi razlike med ocenami rdeče pese, glede na starostno skupino in izobrazbo. Pri zelju so se razlike pokazale v ocenah med spoloma in med ocenjevalci z različno stopnjo izobrazbe.
Ključne besede:
pridelovalni sistemi
,
kakovost hrane
,
senzorične lastnosti hrane
,
rdeča pesa
,
zelje
Kraj izida:
Maribor
Leto izida:
2012
PID:
20.500.12556/DKUM-38307
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:MWQLYNIT
Datum objave v DKUM:
23.10.2012
Število ogledov:
2122
Število prenosov:
231
Metapodatki:
Področja:
FKBV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
HEDL, Andreja, 2012,
Senzorične lastnosti rdeče pese in zelja v odvisnosti od načina kmetijske pridelave
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor. [Dostopano 13 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=38307
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Dejavnosti s ploščicami za vzorčke v predšolskem obdobju
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Razvoj številskih predstav v predšolskem obdobju
Uvajanje merjenja prostornine v predšolskem obdobju
Spoznavanje števil preko odpadnega in naravnega materiala
Števila v predšolskem obdobju
Količinska predstava otrok v predšolskem obdobju
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Sensory properties of beetroot and cabbage from different farming systems
Opis:
Sensory properties have been investigated in red beet (Beta vulgaris L. cv. 'Rote Kügel') and white cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata f. alba cv. 'Kranjsko okroglo'), which were grown in different production systems. Plant samples were obtained from organic (EKO), integrated (INT), biodynamic (BD) and conventional (KON) production systems and control - without protection means applied and fertilisers (K). Sensory evaluation was conducted by untrained tasters based on 9-point hedonic scale assessed the likeability of the samples. Parameters studied were colour, odour, taste, overall acceptability and willingness to buy. In the case of beetroot there were statistically significant differences shown for colours. Colour control (6,56) and biodynamic (6,38) beetroot is significantly better assessed, integrated (5,82) colour grown beetroot. In the case of cabbage there were statistically significant differences shown for all characteristics, except for the willingness to buy. In terms of taste, it was cabbage, from biodynamic cultivation (6,00), significantly better rated. Worse was estimated sample of cabbage out of control (5,27) and organic production (5,26). Were also observed differences between the estimates of beetroot, depending on age and education. In cabbage, the differences shown in the estimates between the sexes and between examiners with different levels of education.
Ključne besede:
production systems
,
food quality
,
sensory characteristics of food
,
beetroot
,
cabbage
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj