| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vrednotenje genskih virov lucerne s pomočjo morfoloških in proizvodnih lastnosti
Avtorji:ID Šošterič, Mojca (Avtor)
ID MEGLIČ, Vladimir (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Kraner Šumenjak, Tadeja (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Sosteric_Mojca_2012.pdf (3,47 MB)
MD5: ACB5F278F2CCD48427D8B403D03090C1
PID: 20.500.12556/dkum/cbee7d56-0e4d-4a04-be2c-433a75318379
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Študija je bila usmerjena predvsem odbiri rastlin na podlagi morfoloških lastnosti kot tudi na podlagi hranilnih vrednosti posamezne sorte oziroma populacije. V poskus smo vključili 21 sort lucerne Medicago sativa L. in Medicago falcata L. Semena smo pridobili iz slovenske rastlinske genske banke, in sicer iz različnih geografskih področij, Slovenije, Hrvaške, Francije, Avstralije, Češke, Poljske in Slovaške. Iz semen smo najprej v rastlinjaku vzgojili rastline, katere smo presadili na polje. V treh letih, kolikor je trajal poskus, smo skupno izvedli deset košenj. Za vrednotenje kvalitativnih vrednosti (širina, dolžina in oblika lista, dolžina in debelina peclja, dolžina internodija, pokončnost rastline in čas cvetenja) in kvantitativnih vrednosti (višina, pridelek zelinja) smo uporabili prilagojene IBPGR deskriptorje za krmne stročnice. Prehransko vrednost in vsebnost beljakovin v posameznih sortah lucerne smo ovrednotili s pomočjo NIR metode (merjenje odboja bližnje infrardeče svetlobe). Rezultati za prehransko vrednost so pokazali, da ni statistično značilnih razlik med posameznimi sortami. Drugače pa je bilo s pridelkom zelinja in višino rastlin, kjer so se pokazale statistično značilne razlike med posameznimi sortami. Tako smo v času poskusa tudi prvič ovrednotili in kompleksno opisali slovenske genske vire, shranjene v genski banki, ter ugotovili, katere odbrane sorte bi bile najbolj primerne za nadaljnje žlahtnjenje in pridelovanje v slovenskih rastnih razmerah.
Ključne besede:lucerna, genski viri, morfološke lastnosti, proizvodne lastnosti, žlahtnjenje
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2012
PID:20.500.12556/DKUM-23178 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:44VFWHAJ
Datum objave v DKUM:31.05.2012
Število ogledov:2541
Število prenosov:218
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
ŠOŠTERIČ, Mojca, 2012, Vrednotenje genskih virov lucerne s pomočjo morfoloških in proizvodnih lastnosti [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor. [Dostopano 16 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=23178
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Evaluation of genetic resources of alfalfa by morphological and production properties
Opis:The study was directed towards selecting plants using morphological characteristics, as well as the nutritive value of individual varieties or populations. In the experiment we included 21 varieties or populations of alfalfa (Medicago sativa L.) and (Medicago falcata L.). The seeds were obtained from Slovenian plant gene bank at the Agricultural Institute of Slovenia. The material used in the study originated from different parts of Slovenia, Croatia, France, Czech republic, Poland and Slovakia. Seeds were planted in the greenhouse and plants transplanted later in the field. The experiment was harvested ten times within three years of conducting the experiment. For the evaluation of the qualitative values (width, length and shape of a leaf, stem length and thickness, internodes length, upright plants and flowering time) and for the evaluation of the quantitative values (green matter yield and plant height) we used IBPGR descriptors for the forage legumes. Nutritive value and protein content in different varieties or populations of alfalfa we are evaluated using NIR (near-infrared spectroscopy). Results for protein content reveiled no statistical differences between varieties. On the other hand green matter yield and plant height showed statistically significant differences between varieties. For the first time, complex evaluation and description of the alfalfa genetic resources of Slovenian origin was made and compared to other European varieties. Populations were identified that are suitable for cultivation in the Slovenian growing conditions and that could be used for further alfalfa breeding.
Ključne besede:alfalfa, genetic resources, morphological characters, production traits, breeding


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici