Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Vrednotenje genskih virov lucerne s pomočjo morfoloških in proizvodnih lastnosti
Avtorji:
ID
Šošterič, Mojca
(Avtor)
ID
MEGLIČ, Vladimir
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Kraner Šumenjak, Tadeja
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Sosteric_Mojca_2012.pdf
(3,47 MB)
MD5: ACB5F278F2CCD48427D8B403D03090C1
PID:
20.500.12556/dkum/cbee7d56-0e4d-4a04-be2c-433a75318379
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo
Organizacija:
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:
Študija je bila usmerjena predvsem odbiri rastlin na podlagi morfoloških lastnosti kot tudi na podlagi hranilnih vrednosti posamezne sorte oziroma populacije. V poskus smo vključili 21 sort lucerne Medicago sativa L. in Medicago falcata L. Semena smo pridobili iz slovenske rastlinske genske banke, in sicer iz različnih geografskih področij, Slovenije, Hrvaške, Francije, Avstralije, Češke, Poljske in Slovaške. Iz semen smo najprej v rastlinjaku vzgojili rastline, katere smo presadili na polje. V treh letih, kolikor je trajal poskus, smo skupno izvedli deset košenj. Za vrednotenje kvalitativnih vrednosti (širina, dolžina in oblika lista, dolžina in debelina peclja, dolžina internodija, pokončnost rastline in čas cvetenja) in kvantitativnih vrednosti (višina, pridelek zelinja) smo uporabili prilagojene IBPGR deskriptorje za krmne stročnice. Prehransko vrednost in vsebnost beljakovin v posameznih sortah lucerne smo ovrednotili s pomočjo NIR metode (merjenje odboja bližnje infrardeče svetlobe). Rezultati za prehransko vrednost so pokazali, da ni statistično značilnih razlik med posameznimi sortami. Drugače pa je bilo s pridelkom zelinja in višino rastlin, kjer so se pokazale statistično značilne razlike med posameznimi sortami. Tako smo v času poskusa tudi prvič ovrednotili in kompleksno opisali slovenske genske vire, shranjene v genski banki, ter ugotovili, katere odbrane sorte bi bile najbolj primerne za nadaljnje žlahtnjenje in pridelovanje v slovenskih rastnih razmerah.
Ključne besede:
lucerna
,
genski viri
,
morfološke lastnosti
,
proizvodne lastnosti
,
žlahtnjenje
Kraj izida:
Maribor
Leto izida:
2012
PID:
20.500.12556/DKUM-23178
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:44VFWHAJ
Datum objave v DKUM:
31.05.2012
Število ogledov:
2541
Število prenosov:
218
Metapodatki:
Področja:
FKBV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ŠOŠTERIČ, Mojca, 2012,
Vrednotenje genskih virov lucerne s pomočjo morfoloških in proizvodnih lastnosti
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor. [Dostopano 16 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=23178
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Konstruiranje navtičnega rezervoarja za gorivo
Konstruiranje in izdelava ščipalnih klešč za les
Računalniško podprto konstruiranje in MKE analiza plužne deske
Trdnostni preračun skladiščnega regala
Predelava konstrukcije standardne elektro uporovne komorne peči za termično obdelavo
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Numerično modeliranje viskoelastičnih materialov
Akustične lastnosti ukulel
Trdnostna analiza lesene konstrukcijske vezi z metodo končnih elementov
Numerično modeliranje poladiabatnega poskusa
Vpliv konstrukcijskih parametrov na dobo trajanja zračne vzmeti
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Evaluation of genetic resources of alfalfa by morphological and production properties
Opis:
The study was directed towards selecting plants using morphological characteristics, as well as the nutritive value of individual varieties or populations. In the experiment we included 21 varieties or populations of alfalfa (Medicago sativa L.) and (Medicago falcata L.). The seeds were obtained from Slovenian plant gene bank at the Agricultural Institute of Slovenia. The material used in the study originated from different parts of Slovenia, Croatia, France, Czech republic, Poland and Slovakia. Seeds were planted in the greenhouse and plants transplanted later in the field. The experiment was harvested ten times within three years of conducting the experiment. For the evaluation of the qualitative values (width, length and shape of a leaf, stem length and thickness, internodes length, upright plants and flowering time) and for the evaluation of the quantitative values (green matter yield and plant height) we used IBPGR descriptors for the forage legumes. Nutritive value and protein content in different varieties or populations of alfalfa we are evaluated using NIR (near-infrared spectroscopy). Results for protein content reveiled no statistical differences between varieties. On the other hand green matter yield and plant height showed statistically significant differences between varieties. For the first time, complex evaluation and description of the alfalfa genetic resources of Slovenian origin was made and compared to other European varieties. Populations were identified that are suitable for cultivation in the Slovenian growing conditions and that could be used for further alfalfa breeding.
Ključne besede:
alfalfa
,
genetic resources
,
morphological characters
,
production traits
,
breeding
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj