Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Pomen preprečevanja bakterijskih okužb prebavil
Avtorji:
ID
Šekoranja, Karmen
(Avtor)
ID
Turk, Karl
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Lahe, Milica
(Komentor)
Datoteke:
VS_Sekoranja_Karmen_2012.pdf
(421,63 KB)
MD5: 0187723B2F3DA77AF71E14B0A34E45A0
PID:
20.500.12556/dkum/6d7b4ad7-9e46-445b-9a31-a1380a23e1a1
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:
V teoretičnem delu diplomskega dela z naslovom Pomen preprečevanja bakterijskih okužb prebavil smo predstavili dejavnike tveganja za okužbo z glavnimi bakterijskimi povzročitelji, z živili, vodo ter možnosti njihovega preprečevanja in nadzora. Predstavljena je tudi vloga medicinske sestre pri preprečevanju bakterijskih okužb prebavil. Medicinska sestra lahko s svojo izobrazbo in delovanjem osvešča posameznika in širšo družbeno skupnost o nevarnostih okužbe in prepoznavnosti le- teh. V empiričnem delu smo v obliki grafikonov predstavili rezultate raziskave, s katero smo želeli ugotoviti seznanjenost posameznikov o bakterijskih okužbah, simptomih in preventivnimi ukrepi. Metodologija raziskovanja. Uporabili smo deskriptivno metodo dela, za pridobitev želenih podatkov pa smo uporabili anonimen anketni vprašalnik. Sodelovalo je 100 naključno izbranih pacientov v Zgornjesavinjskem zdravstvenem domu. Anketiranje je bilo izvedeno v mesecih maj, junij in julij 2011. Rezultati raziskave. Rezultati raziskave so pokazali, so se pacienti v 83 % že srečali s težavami, ki so bile posledica okužbe prebavil z bakterijo, 69 % anketiranih pozna vsaj enega od povzročiteljev okužb. V večini so seznanjeni s preventivnimi ukrepi, med katere sodijo predvsem higiena rok in rokovanje z živili. Informacije pa so si pridobili v 73 % preko medijev. Sklep. Bakterijske okužbe prebavil so pogosta obolenja, ki prizadenejo osebe vseh starosti. Nevarnejša so pri otrocih, starostnikih, pri osebah z oslabelim imunskim sistemom. Pomembna je seznanjenost posameznikov in širše skupnosti o dejavnikih tveganja za okužbo in preprečevalnimi ukrepi, ki so poglavitni za ohranjanje in krepitev zdravja.
Ključne besede:
Bakterije
,
okužba
,
zastrupitev s hrano
,
pitna voda
,
medicinska sestra.
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[K. Šekoranja]
Leto izida:
2012
PID:
20.500.12556/DKUM-22573
UDK:
616-022.3:572.785
COBISS.SI-ID:
1791396
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:PKYWF1WW
Datum objave v DKUM:
07.06.2012
Število ogledov:
2691
Število prenosov:
375
Metapodatki:
Področja:
FZV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ŠEKORANJA, Karmen, 2012,
Pomen preprečevanja bakterijskih okužb prebavil
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : K. Šekoranja. [Dostopano 17 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=22573
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Določevanje sledov Cr(VI) z difenilkarbazidom in μFIA–TLS mikroskopijo
Microfluidic flow injection analysis with thermal lens microscopic detection for determination of NGAL
Experimental sessions
Thermal lens microscopy
Determination of bioactive compounds in food samples by thermal lens microscopy
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Biogenic amines in red wine
Metabolizem tirozina
Biogeni amini v vinu
Determination of biogenic amines in fresh fish and processed fish products using IC-MS/MS
Optical sensor receptors based on azo dyes
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
The importance of preventing gastrointerstinal bacterial infections
Opis:
In theoretical part of diploma work, entitled with The importance of preventing gastrointerstinal bacterial infections, we presented risk factors for infection with the major bacterial pathogens, food, water, and the possibilities of their prevention and control. It is also presented the work of a nurses and their role at prevention of gastrointerstinal bacterial infections. The nurse is able, through the constant training and education, to raise the individuals and broader society about the symptoms of a bacterial infections and their threat to life. The empirical part of a work includes different form of a chart that presented the result of a search about bacterial infection, symptoms and preventive measures. Methodology of the research. A descriptive method was used to an anonymous questionnaire, that was distributed among 100 patients in the Zgornjesavinjski health center. The survey took place in May, June and July of 2011. The results of a research. The results of a survey showed, that 83 percent of a patients already meet with problems that were caused by gastrointerstinal infection, 69 percent of a patients are familiar with least one of the infectious agents. Most of them are informed with the preventive measures, which include mainly hand hygiene and food handling. Information was gained in 73 percent of the media. Conclusion. Bacterial infections are common gastrointerstinal diseases that affect people of all ages. Represent a higher risk with children, older people and people with compromised immune systems. The most important is the familiarity of individuals and wider community about the risk factors for infection and preventive measures, that are crucial for maintaining and improving health.
Ključne besede:
Bacteria
,
infection
,
food intoxication
,
water
,
nurse.
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj