| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:OBVLADOVANJE TVEGANJ V DOBAVNI VERIGI V SLOVENSKI ŽIVILSKOPREDELOVALNI INDUSTRIJI
Avtorji:ID Bauman, Primož (Avtor)
ID Logožar, Klavdij (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Bauman_Primoz_2011.pdf (1,56 MB)
MD5: F630045338E4AB0FACCF98EECC1C2A32
PID: 20.500.12556/dkum/8842e510-9d2f-4e87-84d4-f6cfefa9f931
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo
Organizacija:EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
Opis:Vsaka organizacija se pri svojem delovanju sooča z različnimi tveganji, ne glede na to, ali se tveganj zaveda in jih sistematično obvladuje ali pa jih v celoti ignorira. Tveganje razumemo kot vsak neugoden dogodek ali okoliščino, ki ima vpliv na doseganje ciljev podjetja in lahko vpliva na kakovost ali dostopnost dobrin in storitev ter ovira zmožnost zadovoljevanja potreb kupcev. Sodobno poslovno okolje, ki je zaradi naraščajoče internacionalizacije in globalizacije vedno bolj nepredvidljivo, zahteva prenovo procesov v podjetju in celotni dobavni verigi. Pri tem je ključno obvladovanje hitrih sprememb in negotovosti, zato v tej nalogi dajemo velik poudarek predstavitvi dobavne verige, ključnih izzivov, ki jih negotovo okolje prinaša podjetjem, ter obvladovanju tveganj v dobavni verigi. Razumevanje koncepta tveganj je namreč nujno za uspešno obvladovanje tveganj, ki postaja eno najpomembnejših načel doseganja konkurenčnosti in učinkovitosti celotne dobavne verige. V našem okolju gre za relativno nov pojav in tudi slovenska proizvodna podjetja se v primerjavi s tujimi premalo zavedajo pomembnosti proaktivnega pristopa k obvladovanju tveganj. Glavni namen magistrske naloge je bil opozoriti na problematiko nezadostnega obvladovanja tveganj v slovenski živilskopredelovalni industriji in predstaviti možne korake uspešnega obvladovanja tveganj. Raziskava je pokazala, da je koncept obvladovanja tveganj relativno slabo poznan, čeprav nekatera slovenska podjetja že izvajajo nekatere bolj strukturirane korake obvladovanja tveganj, predvsem prepoznavanje in ocenjevanje tveganj.
Ključne besede:dobavna veriga, upravljanje dobavne verige, učinek biča, tveganje, agencijska teorija, ekonomika transakcijskih stroškov, dejavniki tveganja, ranljivost dobavne verige, proces obvladovanja tveganj, aktivnosti obvladovanja tveganj, živilskopredelovalna industrija
Kraj izida:[Maribor]
Založnik:P. Bauman
PID:20.500.12556/DKUM-21465 Novo okno
UDK:658.7
COBISS.SI-ID:10985756 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:WTPP2FFC
Datum objave v DKUM:04.04.2012
Število ogledov:3216
Število prenosov:564
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:EPF
:
BAUMAN, Primož, brez datuma, OBVLADOVANJE TVEGANJ V DOBAVNI VERIGI V SLOVENSKI ŽIVILSKOPREDELOVALNI INDUSTRIJI [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : P. Bauman. [Dostopano 10 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=21465
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:SUPPLY CHAIN RISK MANAGEMENT IN SLOVENIAN FOOD-PROCESSING INDUSTRY
Opis:In its operation is every organization exposed to various risks, whether they are recognized and controlled or altogether ignored. Risk is understood as any adverse event or circumstance which has an impact on achieving the objectives of the company and may affect the quality or availability of goods and services, and impedes the ability to satisfy customer needs. The modern business environment which is due to the increasing internationalization and globalization increasingly unpredictable requires a renovation of processes in a company and throughout the whole supply chain. Here the seminal role lies in the management of rapid changes and uncertainties, therefore a major emphasis in our work is given to a presentation of the supply chain, key challenges that arise from the uncertain environment, and risk management in the supply chain. Understanding the concept of risk is essential for a successful risk management which is becoming one of the most important principles of competitiveness and efficiency of the whole supply chain. It is a relatively new phenomenon in our environment and Slovenian producing companies are in comparison to foreign insufficiently aware of the importance of a proactive risk management approach. The main purpose of the master’s degree thesis was to draw attention to the problem of an inadequate risk management in Slovenian food-processing industry and to present possible steps of successful management of risk. The research has shown that the concept of risk management is relatively poorly known, although some Slovenian companies have already implemented some more structured steps of risk management, in particular risk identification and risk assessment.
Ključne besede:supply chain, supply chain management, bullwhip effect, risk, agency theory, transaction costs economics, risk factors, supply chain vulnerability, risk management process, risk management activities, food-processing industry


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici