| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vpliv kontrolorja na oceno mesnatosti pri prašičih
Avtorji:ID Šlamberger, Peter (Avtor)
ID ČANDEK-POTOKAR, MARJETA (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID ŠKORJANC, DEJAN (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Slamberger_Peter_2010.pdf (976,36 KB)
MD5: 2FE198E51B2693A86A1481C608E7A541
PID: 20.500.12556/dkum/01c7ec87-c404-48ed-be23-19910e8f4c0f
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Klasifikacija prašičjih trupov temelji na meritvah debeline mišice in slanine, na podlagi katerih se izračuna deleža mesa v trupu. Meritve opravi kontrolor na koncu linije klanja. Zakonodaja EU predpisuje preverjanje kontrolorjev, vendar ne določa načina preverjanja. V raziskavi smo tako želeli preveriti statistični način nadzora, ki bi temeljil na vsakdanjem delu kontrolorjev in ne na posebnih nadkontrolah. Z uporabo analize kovariance smo na zbranih podatkih testirali, ali se regresijske premice (regresijski koeficienti in konstante) kontrolorjev med seboj značilno razlikujejo. Podatke smo dobili od priznane organizacije Bureau Veritas za leto 2009 (n = 229046) in vključujejo 8 kontrolorjev in 5 klavnic. Za analizo smo uporabili povprečne vrednosti meritev vsaj dvajsetih prašičev(ponovitev) po kontrolorju za vsak kilogram mase trupa v območju od 60 do 115 kg . Najprej smo primerjali glavne kontrolorje iz vsake klavnice. Z namenom razlikovanja med vplivom kontrolorja in vplivi, povezanimi s klavnico, smo primerjali kontrolorje, ki delajo v isti klavnici in meritve enega kontrolorja, ki dela v različnih klavnicah. Raziskava je pokazala, da med kontrolorji obstajajo pomembne razlike, da pa je vpliv klavnice večji od vpliva kontrolorja. Na osnovi rezultatov lahko zaključimo, da je statistični nadzor na osnovi analize kovariance možen način nadzora.
Ključne besede:prašič, klasifikacija trupov, vpliv kontrolorja, merilna negotovost, statistična kontrola
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2010
PID:20.500.12556/DKUM-17040 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:OQPBQYFB
Datum objave v DKUM:11.01.2011
Število ogledov:2812
Število prenosov:150
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
ŠLAMBERGER, Peter, 2010, Vpliv kontrolorja na oceno mesnatosti pri prašičih [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor. [Dostopano 2 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=17040
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:THE EFFECT OPERATOR ON THE PIG MEAT PERCENTAGE ESTIMATION
Opis:Pig carcass classification is based on the measurements of muscle and fat thickness which are used for lean meat percentage calculation. Measurements are taken by the operator at the end of the slaughter line. EU legislation prescribes monitoring of operators, but does not precise the way of monitoring. The aim of the present study was to test a possible way of monitoring based on data collection. Using analysis of covariance, we tested if the regression lines (regression coefficient and constants) for various operators were statistically different. The data were obtained from the official classification body Bureau Veritas for the year 2009 (n = 229,046), and comprised eight operators and five abattoirs. For the final analysis the average values of at least twenty pigs (repetitions) per operator for each carcass weight, in the range from 60-115kg, were used. To separate between the effect of the operator and factors related to the abattoir we compared the operators working in the same abattoir and the same operator working in different abattoirs. Overall, the effect of operator was significant. However differences between the operators working in the same abattoir were smaller compared to the effect of operator working in different abattoirs. Our results showed that statistical process control using analysis of covariance can be used for regular monitoring.
Ključne besede:pig, carcass classification, effect of operator, measurement uncertainty, statistical control


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici