Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Vpliv kontrolorja na oceno mesnatosti pri prašičih
Avtorji:
ID
Šlamberger, Peter
(Avtor)
ID
ČANDEK-POTOKAR, MARJETA
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
ŠKORJANC, DEJAN
(Komentor)
Datoteke:
VS_Slamberger_Peter_2010.pdf
(976,36 KB)
MD5: 2FE198E51B2693A86A1481C608E7A541
PID:
20.500.12556/dkum/01c7ec87-c404-48ed-be23-19910e8f4c0f
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo
Organizacija:
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:
Klasifikacija prašičjih trupov temelji na meritvah debeline mišice in slanine, na podlagi katerih se izračuna deleža mesa v trupu. Meritve opravi kontrolor na koncu linije klanja. Zakonodaja EU predpisuje preverjanje kontrolorjev, vendar ne določa načina preverjanja. V raziskavi smo tako želeli preveriti statistični način nadzora, ki bi temeljil na vsakdanjem delu kontrolorjev in ne na posebnih nadkontrolah. Z uporabo analize kovariance smo na zbranih podatkih testirali, ali se regresijske premice (regresijski koeficienti in konstante) kontrolorjev med seboj značilno razlikujejo. Podatke smo dobili od priznane organizacije Bureau Veritas za leto 2009 (n = 229046) in vključujejo 8 kontrolorjev in 5 klavnic. Za analizo smo uporabili povprečne vrednosti meritev vsaj dvajsetih prašičev(ponovitev) po kontrolorju za vsak kilogram mase trupa v območju od 60 do 115 kg . Najprej smo primerjali glavne kontrolorje iz vsake klavnice. Z namenom razlikovanja med vplivom kontrolorja in vplivi, povezanimi s klavnico, smo primerjali kontrolorje, ki delajo v isti klavnici in meritve enega kontrolorja, ki dela v različnih klavnicah. Raziskava je pokazala, da med kontrolorji obstajajo pomembne razlike, da pa je vpliv klavnice večji od vpliva kontrolorja. Na osnovi rezultatov lahko zaključimo, da je statistični nadzor na osnovi analize kovariance možen način nadzora.
Ključne besede:
prašič
,
klasifikacija trupov
,
vpliv kontrolorja
,
merilna negotovost
,
statistična kontrola
Kraj izida:
Maribor
Leto izida:
2010
PID:
20.500.12556/DKUM-17040
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:OQPBQYFB
Datum objave v DKUM:
11.01.2011
Število ogledov:
2812
Število prenosov:
150
Metapodatki:
Področja:
FKBV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ŠLAMBERGER, Peter, 2010,
Vpliv kontrolorja na oceno mesnatosti pri prašičih
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor. [Dostopano 2 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=17040
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Leonard triples and hypercubes
On bipartite Q-polynominal distance-regular graphs
On bipartite Q-polynomial distance-regular graphs with c [sub] 2 [equal] 1
O Terwilligerjevi algebri dvodelnih razdaljno-regularnih grafov
On a certain class of 1-thin distance-regular graphs
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
On the vertex k-path cover
Some results from algebraic graph theory
Graph Spectra
Strongly distance-balanced graphs and graph products
Cover-incomparability graphs of posets
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
THE EFFECT OPERATOR ON THE PIG MEAT PERCENTAGE ESTIMATION
Opis:
Pig carcass classification is based on the measurements of muscle and fat thickness which are used for lean meat percentage calculation. Measurements are taken by the operator at the end of the slaughter line. EU legislation prescribes monitoring of operators, but does not precise the way of monitoring. The aim of the present study was to test a possible way of monitoring based on data collection. Using analysis of covariance, we tested if the regression lines (regression coefficient and constants) for various operators were statistically different. The data were obtained from the official classification body Bureau Veritas for the year 2009 (n = 229,046), and comprised eight operators and five abattoirs. For the final analysis the average values of at least twenty pigs (repetitions) per operator for each carcass weight, in the range from 60-115kg, were used. To separate between the effect of the operator and factors related to the abattoir we compared the operators working in the same abattoir and the same operator working in different abattoirs. Overall, the effect of operator was significant. However differences between the operators working in the same abattoir were smaller compared to the effect of operator working in different abattoirs. Our results showed that statistical process control using analysis of covariance can be used for regular monitoring.
Ključne besede:
pig
,
carcass classification
,
effect of operator
,
measurement uncertainty
,
statistical control
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj