| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:PIVO V PET EMBALAŽI
Avtorji:ID Peklar, Lilijana (Avtor)
ID Knez, Željko (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Krope, Jurij (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Peklar_Lilijana_2010.pdf (5,19 MB)
MD5: 9D1DAADC78CA01D39F629EDB5C4A640E
PID: 20.500.12556/dkum/ef34857b-d2f2-4a6c-b517-21a75180bf2e
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Magistrsko delo podaja bistvene podatke o vrstah sprememb v živilih in pogojih, ki jih indicirajo — s poudarkom na segmentu piva. Delo vsebuje informacije in primerjave (prednosti in slabosti) med dvema vrstama embalaže za pivo (steklena in PET embalaža). Glavni vplivi, ki so bili preučevani tekom študije so migracije plinov (kisik in ogljikov dioksid), odpornost materiala na zunanje vplive (svetloba, vlaga, transport,...) ter eventualne sekundarne migracije iz materiala v živilo. Poleg klasičnih fizikalno-kemijskih metod raziskovanja je bila na testiranih vzorcih izvedena tudi senzorična ocena končnega proizvoda, v odvisnosti od časa skladiščenja in vrste embalaže. Prvi del študije obravnava prvotna testiranja z različnimi enoslojnimi PET embalažami (različni aktivni in pasivni dodatki) in inertno stekleno embalažo. Kar pa ni ustrezalo zahtevam glede ohranjanja kvalitete piva. Nato so v delu navedeni rezultati primerjav med stekleno in večslojno PET embalažo, ki se je glede na določene zahteve, pokazala za ustrezno. V zadnjem delu študije je izvedena primerjava med novo vrsto enoslojne PET embalaže (cenovno sprejemljivejša od večslojne), z dodano aktivno in pasivno zaščito, večslojno plastenko in stekleno embalažo. Novo izbrana plastenka se je v primerjavi s stekleno in večslojno PET embalažo, izkazala kot dobra aktivno pasivna zaščita za produkt (migracije v okviru zahtevanih meja). S stališča organoleptike pa je bilo pivo v testirani embalaži, po preteku štirih mesecev, ocenjeno slabše kot pivo v stekleni embalaži. Organoleptične razlike med pivi so se postopoma zmanjševale in so bile ob koncu roka uporabnosti minimalne, oziroma jih ni bilo ali pa so se celo obrnile v prid piva v enoslojni PET embalaži.
Ključne besede:barierne tehnologije, migracijski procesi, pivo, embalažni materiali, PET, permeabilnost, vplivi na obstojnost živil, rok uporabnosti
Kraj izida:Maribor
Založnik:[L. Peklar]
Leto izida:2010
PID:20.500.12556/DKUM-13625 Novo okno
UDK:664:641.87
COBISS.SI-ID:14057238 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:3P9B6VUF
Datum objave v DKUM:07.04.2010
Število ogledov:6164
Število prenosov:568
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
PEKLAR, Lilijana, 2010, PIVO V PET EMBALAŽI [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : L. Peklar. [Dostopano 1 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=13625
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:BEER IN PET PACKAGING
Opis:Master's thesis provides essential data about the variety of modifications with food products and conditions inducting them, emphasising the segment on beer segment. The thesis includes information on and comparisons (advantages and disadvantages) between two kinds of beer package (glass made and PET). The most significant influences subjected to research performed by the study are the gas migration (oxygen and carbon dioxide), residence of materials to outside influences (light, humidity, transport…) and eventual secondary migrations from the material into the food product. Beside usual physically-chemical research methods, the sensorial evaluation of the end product was also performed with tested samples, depending on the storage time and kind of package. The first chapter of the study illustrates initial testing processes performed with single-layer PET packages (various passive and active additives) and the inertial glass package. No satisfying figures were gained with this kind of PET package according to beer quality maintenance. The following chapter deals with figures of comparison between the glass and multi-layer PET packages, which managed to prove themselves suitable to meet particular requirements. The final part of the thesis discusses about the comparison between the new single-layer PET package (more reasonable in price than the multi-layer one), implemented by active and passive protection, a multi-layer PET bottle and glass package. In comparison with a standard glass bottle and the multi-layer PET package, the new bottle proved itself a good active-passive protection to the product (migration within required norms). From the organoleptic point of view, however, the beer in the testing package was found to be of worse quality after the four-month period of time. Organoleptic differences between beers gradually tended to lessen to become minimal by the end of the date of durability or were impossible to be unveiled or they even acted in favour of the beer in the single-layer package.
Ključne besede:Barrier technologies, processes of migration, beer, package materials, PET, permeability, influences onto durability of products, Shelf Life


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici