Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
PIVO V PET EMBALAŽI
Avtorji:
ID
Peklar, Lilijana
(Avtor)
ID
Knez, Željko
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Krope, Jurij
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Peklar_Lilijana_2010.pdf
(5,19 MB)
MD5: 9D1DAADC78CA01D39F629EDB5C4A640E
PID:
20.500.12556/dkum/ef34857b-d2f2-4a6c-b517-21a75180bf2e
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:
Magistrsko delo podaja bistvene podatke o vrstah sprememb v živilih in pogojih, ki jih indicirajo — s poudarkom na segmentu piva. Delo vsebuje informacije in primerjave (prednosti in slabosti) med dvema vrstama embalaže za pivo (steklena in PET embalaža). Glavni vplivi, ki so bili preučevani tekom študije so migracije plinov (kisik in ogljikov dioksid), odpornost materiala na zunanje vplive (svetloba, vlaga, transport,...) ter eventualne sekundarne migracije iz materiala v živilo. Poleg klasičnih fizikalno-kemijskih metod raziskovanja je bila na testiranih vzorcih izvedena tudi senzorična ocena končnega proizvoda, v odvisnosti od časa skladiščenja in vrste embalaže. Prvi del študije obravnava prvotna testiranja z različnimi enoslojnimi PET embalažami (različni aktivni in pasivni dodatki) in inertno stekleno embalažo. Kar pa ni ustrezalo zahtevam glede ohranjanja kvalitete piva. Nato so v delu navedeni rezultati primerjav med stekleno in večslojno PET embalažo, ki se je glede na določene zahteve, pokazala za ustrezno. V zadnjem delu študije je izvedena primerjava med novo vrsto enoslojne PET embalaže (cenovno sprejemljivejša od večslojne), z dodano aktivno in pasivno zaščito, večslojno plastenko in stekleno embalažo. Novo izbrana plastenka se je v primerjavi s stekleno in večslojno PET embalažo, izkazala kot dobra aktivno pasivna zaščita za produkt (migracije v okviru zahtevanih meja). S stališča organoleptike pa je bilo pivo v testirani embalaži, po preteku štirih mesecev, ocenjeno slabše kot pivo v stekleni embalaži. Organoleptične razlike med pivi so se postopoma zmanjševale in so bile ob koncu roka uporabnosti minimalne, oziroma jih ni bilo ali pa so se celo obrnile v prid piva v enoslojni PET embalaži.
Ključne besede:
barierne tehnologije
,
migracijski procesi
,
pivo
,
embalažni materiali
,
PET
,
permeabilnost
,
vplivi na obstojnost živil
,
rok uporabnosti
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[L. Peklar]
Leto izida:
2010
PID:
20.500.12556/DKUM-13625
UDK:
664:641.87
COBISS.SI-ID:
14057238
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:3P9B6VUF
Datum objave v DKUM:
07.04.2010
Število ogledov:
6164
Število prenosov:
568
Metapodatki:
Področja:
KTFMB - FKKT
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
PEKLAR, Lilijana, 2010,
PIVO V PET EMBALAŽI
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : L. Peklar. [Dostopano 1 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=13625
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Uporaba programa COSMOS/Designer I za načrtovanje in računanje konstrukcij
Računanje kostrukcij s programom DesignSTAR 2.1
Računanje torzijskih vztrajnostnih momentov poljubnih prečnih prerezov
Elastostatična analiza nosilne konstrukcije kontejnerja po MKE
Statično nedoločene konstrukcije v ravnini
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Adaptive modeling of plate structures
Fatality risk and its application to the seismic performance assessment of a building
Recent advances in the research of the seismic response of RC precast buildings at the University of Ljubljana
Tension strength capacity of finger joined beech lamellas
Podjetniške povezave v gradbeništvu
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
BEER IN PET PACKAGING
Opis:
Master's thesis provides essential data about the variety of modifications with food products and conditions inducting them, emphasising the segment on beer segment. The thesis includes information on and comparisons (advantages and disadvantages) between two kinds of beer package (glass made and PET). The most significant influences subjected to research performed by the study are the gas migration (oxygen and carbon dioxide), residence of materials to outside influences (light, humidity, transport…) and eventual secondary migrations from the material into the food product. Beside usual physically-chemical research methods, the sensorial evaluation of the end product was also performed with tested samples, depending on the storage time and kind of package. The first chapter of the study illustrates initial testing processes performed with single-layer PET packages (various passive and active additives) and the inertial glass package. No satisfying figures were gained with this kind of PET package according to beer quality maintenance. The following chapter deals with figures of comparison between the glass and multi-layer PET packages, which managed to prove themselves suitable to meet particular requirements. The final part of the thesis discusses about the comparison between the new single-layer PET package (more reasonable in price than the multi-layer one), implemented by active and passive protection, a multi-layer PET bottle and glass package. In comparison with a standard glass bottle and the multi-layer PET package, the new bottle proved itself a good active-passive protection to the product (migration within required norms). From the organoleptic point of view, however, the beer in the testing package was found to be of worse quality after the four-month period of time. Organoleptic differences between beers gradually tended to lessen to become minimal by the end of the date of durability or were impossible to be unveiled or they even acted in favour of the beer in the single-layer package.
Ključne besede:
Barrier technologies
,
processes of migration
,
beer
,
package materials
,
PET
,
permeability
,
influences onto durability of products
,
Shelf Life
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj