Title: | RAZVOJ PRODUKTOV NA OSNOVI ANTOCIANINOV |
---|
Authors: | ID Vatai, Tünde (Author) ID Škerget, Mojca (Mentor) More about this mentor...  ID Alessi, Paolo (Comentor) |
Files: | DR_Vatai_Tunde_2009.pdf (5,77 MB) MD5: 9A5E7872D956655F2FE0D909FF031848 PID: 20.500.12556/dkum/8dfca1d0-22cc-4e89-ab87-c868b9dc5323
|
---|
Language: | Slovenian |
---|
Work type: | Dissertation |
---|
Typology: | 2.08 - Doctoral Dissertation |
---|
Organization: | FKKT - Faculty of Chemistry and Chemical Engineering
|
---|
Abstract: | Antocianini so skupina polifenolov, ki so odgovorni za barvno raznolikost cvetov in sadežev, od rumene, oranžne, rdeče, roza, do modre. V primerjavi s sintetičnimi barvili so nestabilni, kar predstavlja glavni problem pri njihovi uporabi in se lahko pokaže kot sprememba barve med procesiranjem in skladiščenjem. Glavni cilj doktorske disertacije je bil razviti produkt, naravno barvilo na osnovi antocianinov, ki bo ustrezno stabilen in bo predstavljal alternativo sintetičnim barvilom za uporabo v prehrambeni in farmacevtski industriji.
Raziskovalno delo zajema študij ekstrakcije antocianinov iz grozdnih tropin, ki so stranski produkt v proizvodnji vina in predstavljajo potencialni vir naravnih barvil. V raziskavah smo uporabili tropine treh tradicionalnih sort rdečega grozdja, ki se pridelujejo v Sloveniji. Za primerjavo so bili eksperimenti narejeni tudi z uporabo svežega materiala – bezgovih jagod. Namen raziskav je bil določiti optimalne ekstrakcijske pogoje. Izvedla se je študija vpliva naslednjih parametrov: vrste in koncentracije topila za ekstrakcijo ter temperature. Študirali smo vpliv pH topila za ekstrakcijo na izkoristek in degradacijo antocianinov. Opazovali smo stabilnost dobljenih ekstraktov med skladiščenjem. Raziskali smo vpliv predobdelave naravnega materiala s superkritično ekstrakcijo s CO2. Poznano je, da ko-pigmenti vplivajo na stabilnost in barvo antocianinov, zato smo v dobljenih ekstraktih analizirali tudi vsebnost nekaterih flavonoidov.
Drugi sklop raziskav v okviru doktorske disertacije zajema študij stabilizacije in formulacije antocianinov z uporabo visokotlačnih tehnologij s superkritičnimi fluidi (SCF). Raziskali smo naslednje SCF tehnike za formulacijo produkta: CPF™ (Concentrated Powder Form; Koncentrirana praškasta oblika), PGSS™ (Particles from Gas Saturated Solution; Delci iz raztopin nasičenih s plinom), SAS (Supercritical Antisolvent Precipitation; Prekristalizacija z antitopilom). V raziskavah smo uporabili različne materiale na osnovi antocianinov (ekstrakte, sokove in koncentrate) ter različne nosilce, ki so uporabni v prehrambeni industriji. Izvedli smo analize barvnih lastnosti in stabilnosti barve med skladiščenjem dobljenih praškastih produktov.
|
---|
Keywords: | ekstrakcija, superkritični ogljikov dioksid, formulacija produktov, PGSS™, CPF™, SAS, naravna barvila, antocianini, stabilnost |
---|
Place of publishing: | Maribor |
---|
Publisher: | [T. Vatai] |
---|
Year of publishing: | 2009 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-9945  |
---|
UDC: | 66.061-987:547.973(043.3) |
---|
COBISS.SI-ID: | 13063702  |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:8BJVCHYT |
---|
Publication date in DKUM: | 12.03.2009 |
---|
Views: | 5745 |
---|
Downloads: | 414 |
---|
Metadata: |  |
---|
Categories: | KTFMB - FKKT
|
---|
:
|
VATAI, Tünde, 2009, RAZVOJ PRODUKTOV NA OSNOVI ANTOCIANINOV [online]. Doctoral dissertation. Maribor : T. Vatai. [Accessed 26 March 2025]. Retrieved from: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=eng&id=9945
Copy citation |
---|
| | | Average score: | (0 votes) |
---|
Your score: | Voting is allowed only for logged in users. |
---|
Share: |  |
---|
Similar works from other repositories:
No similar works found
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click
on the title to get all document metadata. |