| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document Help

Title:Deutsch in Nordmazedonien - Vergleich zwischen vier Jahrgängen in einer Grundschule : Diplomarbeit
Authors:ID Maseva, Monika (Author)
ID Lipavic Oštir, Alja (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UN_Maseva_Monika_2023.pdf (887,11 KB)
MD5: 982BDEF2C74843FAA2536CF9E0322B08
 
Language:German
Work type:Bachelor thesis/paper
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FF - Faculty of Arts
Abstract:Die Diplomarbeit mit dem Titel „Deutsch in Nordmazedonien – Vergleich zwischen vier Jahrgängen in einer Grundschule“ befasst sich mit dem Prestige der deutschen Sprache in diesem Land sowie mit der Motivation der Schüler und Schülerinnen in einer Grundschule. Da Deutsch als Ergänzungssprache in Europa dient, wird die Situation dieser Sprache allgemein verbessert. Es wird näher auf Nordmazedonien und alles, was dort mit Deutsch zu tun hat, eingegangen. Für die Verbesserung der Situation dieser Sprache sind auch die deutschen Institutionen, insbesondere das Goethe-Institut in Skopje wichtig. Viele Menschen besuchen dort Deutschkurse und bereiten sich auf das Leben in Deutschland vor. Die dort abgelegten Prüfungen werden überall anerkannt. Die verschiedenen Gründe für das Interesse der Mazedonier am Erlernen der deutschen Sprache werden näher beschrieben. An der Philologischen Fakultät kann Deutsch in Kombination mit anderen Sprachen studiert werden. Informationen über die Abteilung an dieser Fakultät werden daher auch in der Diplomarbeit näher beleuchtet. Ein Kapitel befasst sich mit der deutschen Sprache in den Schulen des Landes. Im Detail wird die Motivation der Schüler und Schülerinnen an einer Grundschule in der Stadt Veles untersucht. Im empirischen Teil werden die Hypothesen, Methodologie und das Ziel der Untersuchung beschrieben. Die Haupthypothese lautete: Die deutsche Sprache weckt bei allen Schülern und Schülerinnen großes Interesse. Zwei weiteren Hypothesen wurden aufgestellt: Ältere Schüler und Schülerinnen sind für den Deutschunterricht motivierter als jüngere und in den Familien der Mehrheit der Schüler und Schülerinnen gibt es jemanden, der Deutsch spricht. Anschließend werden die Ergebnisse eines online durchgeführten Fragebogens ausgewertet. Der Fragebogen bestand aus 10 Fragen und wurde von insgesamt 111 Schüler*innen beantwortet. Zusätzlich wurde ein Interview mit einem Lehrer dieser Grundschule durchgeführt und im Unterkapitel Diskussion auch kommentiert. In dem letzten Teil dieser Diplomarbeit, dem Schlussfolgerung wird den Entschluss dargestellt und somit die reale Situation und das Prestige der deutschen Sprache in Nordmazedonien aufgezeigt.
Keywords:prestiž, motivacija, nemščina, primerjava med razredi, učenci, Severna Makedonija
Place of publishing:Maribor
Place of performance:Maribor
Publisher:M. Maseva
Year of publishing:2023
Number of pages:1 spletni vir (1 datoteka PDF (VIII, 33 str.))
PID:20.500.12556/DKUM-84506 New window
UDC:373.3(497.7):811.112.2(043.2)
COBISS.SI-ID:161838595 New window
Publication date in DKUM:22.08.2023
Views:237
Downloads:19
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FF
:
Copy citation
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:Bookmark and Share


Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Licences

License:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Link:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Description:The most restrictive Creative Commons license. This only allows people to download and share the work for no commercial gain and for no other purposes.
Licensing start date:15.06.2023

Secondary language

Language:Slovenian
Title:Nemščina v Severni Makedoniji - primerjava med štirimi razredi v osnovni šoli
Abstract:Diplomsko delo z naslovom »Nemščina v Severni Makedoniji – primerjava med štirimi razredi v eni osnovni šoli« obravnava prestiž nemškega jezika v tej državi in motivacijo učencev za pouk nemščine v osnovni šoli. Ker se nemščina v Evropi v nekaterih državah pojavlja kot tako imenovani dopolnilni jezik v družbi (nem. Ergänzungssprache), se položaj tega jezika na splošno izboljšuje. Severna Makedonija je od leta 2005 kandidatka za članstvo v EU, zaradi tega je položaj nemškega jezika v tej državi zelo pomemben. V diplomski nalogi je podrobneje obravnavana Severna Makedonija in vse, kar je tam povezano z nemščino. Opisane so nemške institucije, šolski sistem, študij nemščine in razlogi, zakaj se Makedonci učijo nemščine. Za izboljšanje položaja tega jezika so pomembne tudi nemške institucije, zlasti Goethe Institut v Skopju. Veliko ljudi obiskuje namreč tečaje nemščine in se pripravlja na življenje v Nemčiji. Zanimanje za tečaje nemščine z leti narašča. Opravljeni izpiti so povsod priznani. Različni razlogi za zanimanje Makedoncev za učenje nemščine so v nalogi podrobneje opisani. Ena raziskava iz leta 2022 je pokazala, da Makedonci v Nemčiji doma z otroki govorijo makedonsko. Na Filološki fakulteti v Skopju je nemščino mogoče študirati v kombinaciji z drugimi jeziki. Zanimanje za magisterski študij je majhno, za doktorski študij pa še manjše. Informacije o oddelku na tej fakulteti so zato v diplomskem delu tudi podrobneje obravnavane. Večje poglavje obravnava nemški jezik v šolah v državi. Podrobno je raziskana motivacija učencev na osnovni šoli v mestu Veles. V empiričnem delu so opisane hipoteze, metodologija in cilj študije. Glavna hipoteza se glasi: nemški jezik vzbuja pri vseh učencih veliko zanimanja. Postavljeni sta bili še dve hipotezi: starejši učenci so bolj motivirani za pouk nemščine kot mlajši in v družinah večine učencev obstaja nekdo, ki govori nemško. S pomočjo vprašalnikov in intervjuja je bilo mogoče potrditi ali ovreči vse tri hipoteze. V empiričnem delu diplomske naloge so analizirani rezultati spletnega vprašalnika. Vprašalnik je sestavljen iz desetih vprašanj, nanj pa je odgovorilo 111 učencev. Učenci, ki so sodelovali v vprašalnikih, so bili iz šestega, sedmega, osmega in devetega razreda. Pri vsakem vprašanju je diagram z odgovori, pred njim pa kratko besedilo z razlago odgovora. Poleg tega je bil opravljen intervju z učiteljem z iste osnovne šole in odgovori so komentirani v podpoglavju, namenjenemu razpravam. V zadnjem delu diplomskega dela oz. v zaključku je predstavljena odločitev in s tem dejanski položaj in ugled nemškega jezika v Severni Makedoniji. Potrditev ali ovržba hipotez je komentirana v zaključku. Za temo »Nemški jezik v Severni Makedoniji – primerjava med štirimi razredi v eni osnovni šoli« sem se odločila, ker sem sama državljanka Severne Makedonije in sem kot bodoča germanistka želela raziskati, kakšen je položaj nemščine v moji državi.
Keywords:Prestige, Motivation, Deutsch, Vergleich zwischen Jahrgängen, Schüler und Schülerinnen, Nordmazedonien


Comments

Leave comment

You must log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica