| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document Help

Title:Delo računovodij v času virusa covid-19
Authors:ID Gorenc, Katja (Author)
ID Kolar, Iztok (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf MAG_Gorenc_Katja_2023.pdf (1,14 MB)
MD5: 38982033A6FB922F9638F1E83B7A03D9
 
Language:Slovenian
Work type:Master's thesis/paper
Typology:2.09 - Master's Thesis
Organization:EPF - Faculty of Business and Economics
Abstract:Covid-19 bolezen je bila prvič prepoznana kot grožnja decembra 2019 v mestu Wuhan, Kitajska. Od takrat se je virus razširil po državah po vsem svetu in v kratkem času je WHO razglasila, da virus COVID 19 predstavlja izredne razmere na področju javnega zdravja. Uničujoč vpliv virusa ni omejen samo na področje javnega zdravja, ampak postane očiten tudi na ravni finančne dejavnosti. V luči krize pandemije Covid je svet bil priča pomembnim in dramatičnim spremembam na vseh ravneh, trendih in sektorjih, zaradi katerih je pandemija postala utemeljitev in način za ponovno razmišljanje o številnih temah, na katere je vplival ta virus, med drugim tudi na računovostvo. Med pandemijo so se organizacije soočale s številnimi težavami, kot je grožnja bankrota in plačilne nesposobnosti, ki so jih motivirale, da sprejmejo različne ukrepe, tudi odločitev za delo na daljavo, ki je prineslo ogromno izzivov. Glavni izzivi, s katerimi so se zaradi dela na daljavo soočali računovodje so večja delovna obremenitev, več stresa, več elektronske pošte in sestankov, slepa komunikacija s strankami, izolacija od sodelavcev oziroma članov ekipe. Virus je defintivno dodal večji pritisk na profesionalno in etično ravnanje računovodskega poklica. Seveda pa ima vsak izziv pozitivne in negativne vplive. Poleg zgoraj naštetih izzivov je pandemije prinesla tudi veliko priložnosti za izboljšave. Tako bi se naj soočali z »novim normalnim« računovodenjem, kot so računovodstvo po pandemiji poimenovali člani »velikih 4«. To delo obravava najpomembnejše vidike, izzive in spremembe, ki jih je pandemija prinesla v računovodstvo in v delo računovodij. Znotraj dela je predstavljena tudi raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 200 računovodij iz Slovenije, s katero smo dobili pomemben vpogled v spremembe, ki jih je Covid-19 prinesel v vsakdanje poklicno življenje računovodij.
Keywords:Covid-19, Pandemija, Revizija, Računovodstvo, Delo na daljavo
Place of publishing:Maribor
Publisher:K. Gorenc
Year of publishing:2022
PID:20.500.12556/DKUM-83519 New window
UDC:657.6
COBISS.SI-ID:142578947 New window
Publication date in DKUM:22.02.2023
Views:456
Downloads:86
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:EPF
:
Copy citation
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:Bookmark and Share


Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Licences

License:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Link:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Description:The most restrictive Creative Commons license. This only allows people to download and share the work for no commercial gain and for no other purposes.
Licensing start date:09.12.2022

Secondary language

Language:English
Title:The work of accountants during the virus covid-19
Abstract:The Covid-19 disease was first recognized as a threat in December 2019 in the city of Wuhan, China. Since then, the virus has spread to countries around the world, and within a short period of time, the WHO declared the COVID-19 virus a public health emergency. The devastating impact of the virus is not only limited to public health, but also becomes evident at the level of financial activity. In the light of the crisis of the pandemic, the world has witnessed significant and dramatic changes at all levels, trends and sectors, for which the pandemic has become a rationale and a way to rethink many topics affected by this virus, including accounting. During the pandemic, organizations faced many problems, such as the threat of bankruptcy and insolvency, which motivated them to take various measures, including the decision to work remotely, which brought a lot of challenges. The main challenges faced by accountants due to working remotely are increased workload, more stress, more e-mails and meetings, blind communication with clients, isolation from colleagues or team members. The virus has definitely added more pressure to the professional and ethical conduct of the accounting profession. Of course, every challenge has positive and negative impacts. In addition to the challenges listed above, the pandemic has also brought many opportunities for improvement. Apparently, we are facing a "new normal" accounting, as the members of the "big 4" called accounting after the pandemic. This work examines the most important aspects, challenges and changes that the pandemic has brought to accounting and the work of accountants. The work also presents a survey in which more than 200 accountants from Slovenia participated, with which we gained important insight into the changes that Covid-19 brought to the everyday professional life of accountants.
Keywords:Covid-19, Pandemic, Audit, Accounting, Remote work


Comments

Leave comment

You must log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica