Title: | Kontrolirano sproščanje resveratrola v simulacijskih tekočinah : magistrsko delo |
---|
Authors: | ID Bandur, Patricija (Author) ID Kotnik, Petra (Mentor) More about this mentor... ID Knez Marevci, Maša (Comentor) |
Files: | MAG_Bandur_Patricija_2021.pdf (3,11 MB) MD5: 1B7C3A2A6799695381818C492ACD5CB5 PID: 20.500.12556/dkum/49ca10f7-12da-43e2-b84f-5aaa944cfad0
|
---|
Language: | Slovenian |
---|
Work type: | Master's thesis/paper |
---|
Typology: | 2.09 - Master's Thesis |
---|
Organization: | FKKT - Faculty of Chemistry and Chemical Engineering
|
---|
Abstract: | Vse pogosteje se v prehranskih dopolnilih uporabljajo aktivne komponente, pripravljene iz naravnih materialov. Kakšna je njihova biodostopnost v določenem organizmu, se preverja s testi raztapljanja, ki predstavljajo pomemben preizkus za kontrolirano sproščanje učinkovine in vivo ter za kontrolo kvalitete, kot tudi kontrolo v določenih fazah razvoja določene farmacevtske oblike.
Pri našem delu smo proučevali sproščanje resveratrola iz filmsko obložene tablete, kapsule, standarda in lastne formulacije v simulacijskih tekočinah. Za simulacijske tekočine smo izbrali 0,1 M HCl in destilirano vodo. Zaradi šibko kislih lastnosti učinkovine smo predvidevali, da bo njeno raztapljanje hitrejše pri višjem pH-ju, pri nižjem pH-ju pa se bo učinkovina sproščala počasneje. Kljub temu smo za simulacijsko tekočino izbrali 0,1 M HCl, da bi ponazorili pogoje v želodcu.
Raztapljanje resveratrola v 0,1 M HCl ni bilo uspešno, saj je bila pri vseh formulacijah z izjemo kapsule njegova topnost nezaznavna. Raztapljanje resveratrola v destilirani vodi je bilo nad pričakovanim, saj glede na podatke iz literature ni topen v vodi.
Neraziskano ostaja predvsem področje stranskih produktov, ki nastanejo pri raztapljanju resveratrola pod določenimi pogoji v organizmu (pH, topnost, stabilnost). Želodčna kislina mora imeti pH med 1 in 3, kar je zelo kislo. Resveratrol kljub temu, da naj bi bil stabilen do pH-ja 6, v našem primeru ni bil stabilen v 0,1M HCl. V prihodnje je treba raziskati, kateri nosilec bi bil dober, da bi bil resveratrol stabilnejši v pogojih, kakršni so prisotni v organizmu. |
---|
Keywords: | resveratrol, raztapljanje, stresni testi, PGSS, LC-MS/MS |
---|
Place of publishing: | Maribor |
---|
Place of performance: | Maribor |
---|
Publisher: | [P. Bandur] |
---|
Year of publishing: | 2021 |
---|
Number of pages: | IX, 46 str. |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-80378 |
---|
UDC: | 544.351:615.015.15(043.2) |
---|
COBISS.SI-ID: | 80886787 |
---|
Publication date in DKUM: | 06.10.2021 |
---|
Views: | 946 |
---|
Downloads: | 132 |
---|
Metadata: | |
---|
Categories: | KTFMB - FKKT
|
---|
:
|
BANDUR, Patricija, 2021, Kontrolirano sproščanje resveratrola v simulacijskih tekočinah : magistrsko delo [online]. Master’s thesis. Maribor : P. Bandur. [Accessed 23 January 2025]. Retrieved from: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=eng&id=80378
Copy citation |
---|
| | | Average score: | (0 votes) |
---|
Your score: | Voting is allowed only for logged in users. |
---|
Share: | |
---|
Searching for similar works...
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click
on the title to get all document metadata. |