| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Reduction of sludge volume in waste waters at the end of the drinking water treatment process
Authors:Fakin, Rebeka (Author)
Slavinec, Mitja (Mentor) More about this mentor... New window
Repnik, Robert (Co-mentor)
Bakke, Rune (Co-mentor)
Files:.pdf MAG_Fakin_Rebeka_2018.pdf (2,97 MB)
 
Language:English
Work type:Master's thesis/paper (mb22)
Typology:2.09 - Master's Thesis
Organization:FNM - Faculty of Natural Sciences and Mathematics
Abstract:Water treatment at Seierstad drinking water treatment plant is done by chemical coagulation using aluminum-based coagulant. The quality of the drinking water source – Lake Farris, has decreased throughout the years, that is why more and more particles, organic matter and dissolved minerals must be removed. That contributes to the volume of sludge being produced at the end of the process. The main objective of the assignment is to reduce sludge volume by coagulation and flocculation in the sedimentation basins using a coagulant/flocculent. In order to choose the right coagulant tests have been performed in the laboratory and on the actual process. The laboratory analyses showed great potential and one of the coagulants has been chosen and tested on the actual process. The testing was followed up for the entire summer of 2016 and then compared to the year before. We have been following the pH and Al3+ content in the water being released back to the environment and visibility in the top water layer in the sedimentation basin. Cost analysis, including the cost of chemicals and electricity usage, has been done. The sludge reduction was successful, and it was approximately 49% less than the year before.
Keywords:Water treatment, lake Farris, sludge treatment using coagulation and flocculation, effects of aluminum on the environment.
Year of publishing:2018
Publisher:[R. Fakin]
Source:Maribor
UDC:628.1(043.2)
COBISS_ID:23694600 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:CJFJGRFF
License:CC BY-NC-ND 4.0
This work is available under this license: Creative Commons Attribution Non-Commercial No Derivatives 4.0 International
Views:350
Downloads:55
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FNM
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:Slovenian
Title:Zmanjševanje prostornine usedlin v odpadni vodi na koncu procesa čiščenja pitnih voda
Abstract:Oskrba s pitno vodo je v sodobni družbi zmeraj pomembnejša dobrina. Pri procesu čiščenja pitne vode uporabljamo fizikalne, kemijske in biološke metode. Kakovost vodnega vira, iz katerega Vestfold Vann zajema vodo, se je v zadnjih letih poslabšala, zato je potrebno odstraniti vse več delcev, organskih snovi in mineralov. V podjetju Vestfold Vann (postaja Seierstad) čiščenje vode temelji na kemijskem čiščenju, pri katerem s pomočjo koagulacije, flokulacije in filtracije skozi dvo medijski filter, očistijo vodo pred izpustom v vodovodni sistem. Koagulant, ki je v uporabi je t. i. polialuminijev klorid, ter flokulant Magnafloc LT20. Koagulant in flokulant pripomoreta k združevanju delcev v večje kosme, za lažjo filtracijo. Filtraciji sledi izpiranje filtrov. Odpadne vode iz filtra so preusmerjene v proces sedimentacije. V sedimentacijskem bazenu se oblikujeta dva sloja. Vrhnji sloj vode je izpuščen nazaj v naravo, medtem ko usedlino črpajo naprej v čistilno napravo odpadnih voda (Lilevik). Namen naloge je izboljšati sedimentacijo nečistoč v sedimentacijskih bazenih s pomočjo koagulacije/flokulacije, brez da bi s tem vplivali na kvaliteto čiščenja pitne vode. Z zmanjšanjem odpadnih voda bi zmanjšali stroške črpanja usedlin v čistilno napravo za čiščenje odpadnih voda, ter vpliv aluminija na okolje. Za izbiro flokulanta smo se odločili s pomočjo laboratorijskih rezulatov, reakcije flokulanta na druge kemikalije, ki so uporabljene v procesu, ter stroškov nakupa le-tega. Testirali smo dva koagulanta in izbrali enega, s katerim smo izvajali teste na dejanskem procesu. Pred izvajanem samega eksperimenta smo vgradili nov dozirni sistem, ki nam je omogočal doziranje flokulanta pred sedimentacijskimi bazeni. Spremembam smo sledili z zajemanjem vzorcev. Merili smo pH vrednost in koncentracijo Al3+ v vodi, ki jo izpuščamo nazaj v okolje. Nadzorovali smo tudi vidljivost v zgornjem sloju vode. Vidljivost in koncentracija Al3+ sta si obratno sorazmerni. Črpanje samih usedlin je bilo nadzorovano s strani operatorjev na postaji. S pomočjo doziranja flokulanta, smo v letu 2016, v sedimentacijskem bazenu uspeli zmanjšati volumen usedlin za približno 49% v prmerjavi z letom 2015. Tudi stroški obratovanja so se kljub nakupu dodatnih kemikalji zmanjšali za približno 45%.
Keywords:Odpadne vode, sedimentacija, Jar test, koagulacija in flokulacija, čiščenje pitnih voda, učinek aluminija na okolje.


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica