| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Varnostna vprašanja in vloga policije ter ostalih služb v begunski krizi : diplomsko delo univerzitetnega študija
Authors:Usnik, Patricija (Author)
Modic, Maja (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UN_Usnik_Patricija_2016.pdf (388,67 KB)
 
Language:Slovenian
Work type:Bachelor thesis/paper (mb11)
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FVV - Faculty of Criminal Justice and Security
Abstract:Migracije so del zgodovine in našega vsakdana, v zadnjih dveh letih pa tudi eden izmed bolj perečih problemov na evropskih tleh. Begunska kriza je odprla veliko varnostnih vprašanj in vprašanj o pripravljenosti policije in ostalih služb, katerih namen je varovanje države ter državljanov. Čeprav so vzroki za migracije pogosto podobni ali celo enaki, kot so bili v preteklosti, je mišljenje ljudi o migracijah ne glede na vzrok, zaradi katerega je nekdo zbežal iz matične države, povsem drugačno. Veliko vlogo pri tem ima predvsem varnost posameznika kot tudi sodržavljanov in integriteta države, ki je v primeru, da čez državo potuje več tisoč ljudi, ogrožena. Za varnost so zato med begunsko krizo skrbeli policisti s pomočjo tujih okrepitev, pridružila pa se jim je tudi vojska in ostale organizacije ter prostovoljci. Skupaj so skrbeli za to, da varnost države in državljanov ne bi bila ogrožena, hkrati pa tudi za usmerjanje prebežnikov in za čim bolj miren tranzit vseh tujcev, ki so želeli zapustiti Slovenijo. Slovenija kot tranzitna država v času krize ni doživela večjih pretresov, sama varnost pa ni bila neposredno ogrožena. Državljani kot del te krize posebne ogroženosti nismo občutili, vsaj ne na območjih, ki niso na poti beguncev.
Keywords:migracije, migranti, begunci, begunska kriza, varnost, varnostna vprašanja, migracijska politika, policija, policijsko delo, civilna zaščita, vojska, diplomske naloge
Year of publishing:2016
Year of performance:2016
Place of performance:[Ljubljana
Publisher:P. Usnik]
Number of pages:40 str.
Source:[Ljubljana
UDC:351.78:314.15(043.2)
COBISS_ID:3276778 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:UTVP30FJ
Views:1156
Downloads:192
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FVV
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:SECURITY ISSUES AND THE ROLE OF POLICE AND OTHER ORGANIZATIONS IN REFUGEE CRISIS
Abstract:Migrations are part of human history and also a part of our everyday lives. In the last two years migrations are also one of the most challenging problems in the World especially in European Union. Refugee crisis opened many safety issues and questions about preparedness of national security organizations and their role in refugee crisis. Because of terrorism threats while refugee crisis was going on, people do not really support refugees on their way to better life, even though they are not necessarilypart of any terrorist organization. Because they are worried about their safety as well as about national safety, which potentially could be in danger. To care for national safety, for citiziens and also for refugees, there were Slovenian police and Slovenian army and plenty of volunteers on the border between Croatia and Slovenia, because refugees were coming to Slovenia mainly from Croatia. Anyway, Slovenia as a transit country did not feel any direct threat while refugees were crossing country. Also citiziens, especially the ones who live away from transit routes did not feel endangered.
Keywords:migrations, migrants, refugee crisis, national safety, police


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica