| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Določevanje vpliva multivalentnih fosfatnih in sulfonatnih pomožnih snovi na agregacijo proteinov za uporabo v biofarmacevtskih izdelkih : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Avtorji:ID Krepek, Tjaša (Avtor)
ID Zalar, Matja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Bren, Urban (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Krepek_Tjasa_2024.pdf (4,50 MB)
MD5: 6F8B56E93F2C77B2985DC6338F1A9E6C
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:V zadnjih desetletjih se je biofarmacevtska industrija osredotočila na razvoj bioloških zdravil. Večinoma gre za kompleksne beljakovinske molekule, ki so zahtevne in drage za izdelavo ter imajo omejen rok uporabe, ki je posledica nestabilnosti samih beljakovin. Na nestabilnost proteinov in agregacijo lahko vplivamo z dodatkom malih molekul in pomožnih snovi kot so površinsko aktivne snovi, pufri, sladkorji, soli itd., ki se na protein neposredno vežejo in ga tako stabilizirajo. Dosedanje raziskave so že preučile vpliv adenozin tripolifosfata in tripoli fosfata na agregacijo biofarmacevtskih proteinov, zato smo v diplomskem delu preučili še vpliv petih drugih že priznanih fosfatnih ionov in za primerjavo izbrali še deset ATP- ju podobnih sulfonatnih spojin, saj so polifosfati nagnjeni k hidrolizi in posledično niso primerni za uporabo kot pomožne snovi. Uporabili smo modelni protein lizocim kokošjega beljaka ter preverjali vpliv pomožnih snovi pri različnih koncentracijah na kinetiko agregacije proteina, ki smo jo spremljali z UV- Vis spektrometrijo. S pomočjo UV-Vis spektrometrije smo opravili tudi presejalni test pomožnih snovi na agregacijo proteina in izračunali delež monomernega proteina. Ugotovili smo, da fosfatne pomožne snovi in večina sulfonatnih učinkovito zaščitijo in stabilizirajo protein in ga tako zaščitijo pred agregacijo kot je ta podvržen temperaturnemu stresu ter ga zaščitijo pred agregacijo v daljšem časovnem obdobju, prav tako tudi zmanjšajo delež monomernega proteina v vzorcu. Preverili smo tudi vpliv pomožnih snovi na agregacijo delno razvitih beljakovin, kar smo dosegli z dodatkom ditiotreitola ali DTT, ki cepi disulfidne mostičke v beljakovini. V povprečju se je izkazalo, da dajejo boljše rezultate fosfatne pomožne snovi in ne sulfonatne. Najboljše rezultate sta med pomožnimi snovmi dala ATP in TPP, preostale pomožne snovi pa dale primerljive rezultate.
Ključne besede:protein, agregacija, pomožne snovi, fosfati, sulfonati, fazni diagram
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[T. Krepek]
Leto izida:2024
Št. strani:1 spletni vir (1 datoteka PDF (VIII, 20 str.))
PID:20.500.12556/DKUM-90648 Novo okno
UDK:544.77.052.2:577.112(043.2)
COBISS.SI-ID:223561219 Novo okno
Datum objave v DKUM:01.10.2024
Število ogledov:0
Število prenosov:22
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
KREPEK, Tjaša, 2024, Določevanje vpliva multivalentnih fosfatnih in sulfonatnih pomožnih snovi na agregacijo proteinov za uporabo v biofarmacevtskih izdelkih : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : T. Krepek. [Dostopano 16 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=90648
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:12.09.2024

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The effects of multivalent phosphate and sulphonate ions on protein aggregation for use in biopharmaceuticals
Opis:In recent decades, the biopharmaceutical industry has focused on developing biological drugs. These are complex protein , nucleic acids or carbohydrate molecules. They are difficult and expensive to manufacture and have a limited shelf life, which is a result of the instability of the proteins themselves. Protein instability and aggregation can be influenced by adding small molecules and auxiliary substances, also called excipients,such as surfactants, buffers, sugars, salts, etc., which can directly interact with the protein and thus stabilize it. Previous research has already examined the influence of adenosine tripolyphosphate and tripolyphosphate on the aggregation of biopharmaceutical proteins. In the thesis, we also studied the influence of five other phosphate ions and selected ten ATP-like sulfonate compounds for comparison, since polyphosphates are prone to hydrolysis and consequently, they are not suitable for use as excipients. We used the model protein lysozyme of chicken egg white and checked the influence of excipients at different concentrations on the kinetics of protein aggregation, which was monitored by UV-Vis spectrometry. Utilizing UV-Vis spectrometry, we also performed a screening test of excipients against protein aggregation and calculated the fraction of monomeric protein. We have found that phosphate excipients and most sulfonate excipients effectively protect and stabilize the protein, shielding it from aggregation when subjected to temperature stress, and also prevent aggregation over a longer period of time. We also checked the influence of excipients on the aggregation of partially unfolded proteins, which was achieved by adding dithiothreitol or DTT, which cleaves disulfide bridges in the protein. On average, phosphate excipients have been shown to yield better results compared to sulfonate excipients. Among the excipients tested, ATP and TPP have shown the best results, while the other excipients yielded comparable outcomes.
Ključne besede:protein, aggregation, excipients, phosphates, sulfonates, phase diagram


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici