Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Izolacija maščobnih kislin iz bučnih semen vrste cucurbita pepo : magistrsko delo
Avtorji:
ID
Hočevar, Nika
(Avtor)
ID
Knez Marevci, Maša
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Cör Andrejč, Darija
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Hocevar_Nika_2024.pdf
(2,84 MB)
MD5: D26323AD2A8AB31813BB759E2615619D
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:
V magistrskem delu smo izvedli različne metode ekstrakcij bučnih semen, raziskali biološki pomen maščobnih kislin, preučevali izolacijo le-teh iz bučnih semen vrste Cucurbita pepo. Bučna semena že dolgo veljajo za prehransko bogato in zdravo sestavino, ki vsebujejo esencialne hranilne snovi, med njimi tudi pomembne maščobne kisline. Za pridobivanje ekstrakta bučnih semen smo uporabili konvencionalne ekstrakcije, s topilom petrol eter in superkrične ekstrakcije z uporabo ogljikovega dioksida pri različnih pogojih. Izvedli smo saponifikacijo ter določili vsebnost maščobnih kislin z metodo GC-MS. Ugotavljamo, da ekstrakcija s Soxhletovim aparatom prinese največji izkoristek pri konvencionalnih ekstrakcijah, medtem ko je superkrična ekstrakcija najvišji izkoristek prinesla pri tlaku 400 bar in temperaturi 60 °C. Analiza maščobnih kislin je razkrila, da je najbolj zastopana oleinska kislina, sledita ji linolna in palmitinska kislina. Pri konstantni temperaturi 60 °C smo z višanjem tlaka pridobili večjo vsebnost oleinske in linolne kisline. Vsebnost maščobnih kislin v ekstraktih je bila primerljiva, ne glede na uporabljeno metodo. Zaključek poudarja pomembnost esencialnih maščobnih kislin, še posebej linolne ter oleinske kisline v bučnih semenih ter odpira poti novim možnostim v prehrambeni in medicinski industriji. Raziskava prispeva k razvoju znanja na področju izolacije in uporabe ekstraktov bučnih semen ter poziva k nadaljnjim raziskavam za izboljšanje prehranskih dopolnil in splošnega zdravja ljudi.
Ključne besede:
bučna semena
,
superkritična ekstrakcija
,
maščobne kisline
,
saponifikacija
,
GC-MS
Kraj izida:
Maribor
Kraj izvedbe:
Maribor
Založnik:
[N. Hočevar]
Leto izida:
2024
Št. strani:
1 spletni vir (1 datoteka PDF (XI, 66 f.))
PID:
20.500.12556/DKUM-86696-0b887b0b-025b-056f-7dbd-d23971da72bc
UDK:
543.383(043.2)
COBISS.SI-ID:
189798403
Datum objave v DKUM:
06.02.2024
Število ogledov:
379
Število prenosov:
54
Metapodatki:
Področja:
KTFMB - FKKT
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
HOČEVAR, Nika, 2024,
Izolacija maščobnih kislin iz bučnih semen vrste cucurbita pepo : magistrsko delo
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : N. Hočevar. [Dostopano 19 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=86696
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Prenos podatkov po protokolu BitTorrent
Model analize bančnega spletnega portala
Spletna rešitev za potrebe društva upokojencev
Varovanje zasebnosti v internetu
Poslovno komuniciranje preko spleta
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Načrtovanje računalnika od logičnih vrat do visokonivojskega programskega jezika
Analiza uporabe informacijsko komunikacijskih tehnologij na gradbiščih podjetja Energoplan
Načrtovanje in izvedba stroja za transport kartonskih škatel
Sistem avtomatskega vodenja delilnega stroja za pekarsko industrijo
Revizija baterijskega paketa za napajanje naprav za zajemanje podatkov
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:
12.01.2024
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Isolation of fatty acids from pumpkin seeds of cucurbita pepo
Opis:
In the master's thesis, various methods of extracting pumpkin seeds were employed, exploring the biological significance of fatty acids and investigating their isolation from Cucurbita pepo pumpkin seeds. Pumpkin seeds have long been regarded as a nutritionally rich and healthy ingredient containing essential nutrients, including important fatty acids. For obtaining pumpkin seed extract, conventional extractions – hot maceration, cold maceration, ultrasonic extraction, and Soxhlet extraction were conducted, using petroleum ether as a solvent, along with supercritical extractions using carbon dioxide under different conditions. Saponification was performed, and the fatty acid content was determined using the GC-MS method. It was found that Soxhlet extraction yielded the highest efficiency in conventional extractions (22.78 %), while supercritical extraction achieved the highest efficiency at 400 bar and 60 °C, namely 23.72 %. Fatty acid analysis revealed that oleic acid was the most abundant (22.02-43.45 %), followed by linoleic acid (19.59-41.50 %) and palmitic acid in the range of 0.08-12.58 %. Increasing pressure at a constant temperature of 60 °C resulted in higher contents of oleic and linoleic acids. The fatty acid content in the extracts was comparable regardless of the extraction method used. In conclusion, the presence of essential fatty acids, especially linoleic and oleic acids in pumpkin seeds, was confirmed, opening avenues for new possibilities in the food, pharmaceutical, and cosmetic industries. This research contributes to the development of knowledge in the isolation of fatty acids from pumpkin seeds, encouraging further studies to enhance dietary supplements and utilize local resources to improve human health.
Ključne besede:
Pumpkin seeds
,
supercritical extraction
,
fatty acids
,
saponification
,
GC-MS
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj