Title: | Vpliv procesnih parametrov na kakovost in obstojnost ekstrakta ameriškega slamnika (Echinacea purpurea) : diplomsko delo |
---|
Authors: | ID Fingušt, Katja (Author) ID Knez Marevci, Maša (Mentor) More about this mentor...  ID Cör Andrejč, Darija (Comentor) |
Files: | UN_Fingust_Katja_2023.pdf (2,30 MB, This file will be accessible after 08.09.2026) MD5: 0A0F66C84446BAF235963414CC711870
|
---|
Language: | Slovenian |
---|
Work type: | Bachelor thesis/paper |
---|
Typology: | 2.11 - Undergraduate Thesis |
---|
Organization: | FKKT - Faculty of Chemistry and Chemical Engineering
|
---|
Abstract: | V diplomskem delu smo raziskovali vpliv procesnih parametrov na kakovost in obstojnost ekstrakta ameriškega slamnika. Želeli smo pridobiti stabilne ekstrakte ter izolirati čim višje vsebnosti polifenolov in polisaharidov. Najprej smo izvedli sejalno analizo, s katero smo določili mediansko zrno, najpogosteje zastopano zrno in koeficient zrnatosti, ter ugotovili, da je bila zrnatost neenakomerna. V laboratoriju smo izvajali vročo in hladno maceracijo ter ultrazvočno ekstrakcijo. Uporabljali smo pet različnih topil: destilirano vodo, absolutni etanol ter mešanice etanol:voda (70:30), etanol:voda (50:50) ter etil acetat:voda (70:30). Ko smo izvedli vse ekstrakcije, smo pričeli z analiznim delom, kjer smo s spektrofotometričnimi metodami določili vsebnosti totalnih fenolov in proantocianidinov ter antioksidativno aktivnost ekstraktov in ugotovili, da je imel ekstrakt, pridobljen z vročo maceracijo in topilom etanol:voda (70:30), najvišji izkoristek, najvišjo vsebnost totalnih fenolov in najvišjo antioksidativno aktivnost. Najnižji izkoristek pa je imel ekstrakt, ki smo ga pridobili z ultrazvočno ekstrakcijo, kjer smo kot topilo uporabili absolutni etanol. Prav tako je imel ta ekstrakt tudi najnižjo vsebnost totalnih fenolov in proantocianidinov. Večinoma so ekstrakti pokazali visoke vsebnosti fenolnih spojin. Etanolni ekstrakti so pokazali višje vsebnosti fenolnih spojin, prisotnost vode pa je povečala ekstrakcijo proantocianidinov, kar je potrdilo naši hipotezi. Kot predvidevano smo najvišje izkoristke dobili pri vroči maceraciji. Kasneje smo izvedli mikroenkapsulacijo in pridobljenim formulatom določili antioksidativno delovanje ter ugotovili, da je bila učinkovitost precej nizka. |
---|
Keywords: | ameriški slamnik, ekstrakcija, totalni fenoli, antioksidanti, proantocianidini, sejalna analiza |
---|
Place of publishing: | Maribor |
---|
Place of performance: | Maribor |
---|
Publisher: | K. Fingušt |
---|
Year of publishing: | 2023 |
---|
Number of pages: | 1 spletni vir (1 datoteka PDF (X, 36 f.)) |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-85247  |
---|
UDC: | 66.061.3:582.991.1(043.2) |
---|
COBISS.SI-ID: | 167501571  |
---|
Publication date in DKUM: | 14.09.2023 |
---|
Views: | 573 |
---|
Downloads: | 0 |
---|
Metadata: |  |
---|
Categories: | KTFMB - FKKT
|
---|
:
|
FINGUŠT, Katja, 2023, Vpliv procesnih parametrov na kakovost in obstojnost ekstrakta ameriškega slamnika (Echinacea purpurea) : diplomsko delo [online]. Bachelor’s thesis. Maribor : K. Fingušt. [Accessed 26 April 2025]. Retrieved from: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=eng&id=85247
Copy citation |
---|
| | | Average score: | (0 votes) |
---|
Your score: | Voting is allowed only for logged in users. |
---|
Share: |  |
---|
Searching for similar works... 
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click
on the title to get all document metadata. |