Title: | Promocija fermentiranih živil kot del javne prehrane v slovenskih vrtcih |
---|
Authors: | ID Godec, Jasna (Author) ID Fijan, Sabina (Mentor) More about this mentor...  ID Mičetić Turk, Dušanka (Comentor) ID Strauss, Maja (Comentor) |
Files: | MAG_Godec_Jasna_2021.pdf (1,58 MB) MD5: 600A34820C2C26A3226DFD1C40830B60 PID: 20.500.12556/dkum/fbaaca55-972a-4808-98fe-6dc94e9184fe
|
---|
Language: | Slovenian |
---|
Work type: | Master's thesis/paper |
---|
Typology: | 2.09 - Master's Thesis |
---|
Organization: | FZV - Faculty of Health Sciences
|
---|
Abstract: | Prehrana in način življenja pomembno vplivata na naše zdravje in počutje. Zdrava prehrana je še posebej pomembna za otroke in mladostnike, saj je odraščanje obdobje intenzivnega fiziološkega, psihosocialnega in kognitivnega razvoja posameznika. Fermentirana živila v prvi vrsti ohranjajo in zagotavljajo raznolikost prehrane, hkrati pa tudi blagodejno učinkujejo na zdravje, pospešujejo prebavni trakt, izboljšujejo imunski sistem in zmanjšujejo simptome intolerance na laktozo. Metode: Raziskava temelji na kvantitativni metodologiji, in sicer na analizi zbranih prosto dostopnih jedilnikov v javnih vrtcih podravske in primorske regije. Uporabili smo namensko vzorčenje. Rezultati: Obstajajo statistično pomembne razlike zastopanosti posameznih fermentiranih živil v jedilnikih glede na regije, in sicer pri jogurtu t = - 4,596 (p < 0,001), skuti t = 3,618 (p < 0,001), kefirju t = - 3,451 (p = 0,001) in kislem zelju t = 2,798 (p = 0,005). Obstajajo pa tudi statistično pomembne razlike med pojavnostjo posameznih fermentiranih živil glede na letni čas pri kislem zelju t = - 3,677 (p < 0,001) in kisli repi t = - 2,081 (p = 0,038). Razprava in sklep: Ugotovili smo, da so fermentirana živila zastopana v jedilnikih javnih vrtcev v regijah, kljub temu da ne obstajajo jasna navodila oziroma smernice NIJZ. Potrebno jih je uvrstiti v prehranske piramide, ter okrepiti promocijo le teh pri otrocih in mladostnikih. |
---|
Keywords: | zdrava prehrana, otroci, fermentirana živila, zdravje |
---|
Place of publishing: | Maribor |
---|
Publisher: | [J. Godec] |
---|
Year of publishing: | 2021 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-80917  |
---|
UDC: | 373.24:613.2-053.4(043.2) |
---|
COBISS.SI-ID: | 93608195  |
---|
Publication date in DKUM: | 20.01.2022 |
---|
Views: | 968 |
---|
Downloads: | 91 |
---|
Metadata: |  |
---|
Categories: | FZV
|
---|
:
|
GODEC, Jasna, 2021, Promocija fermentiranih živil kot del javne prehrane v slovenskih vrtcih [online]. Master’s thesis. Maribor : J. Godec. [Accessed 24 April 2025]. Retrieved from: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=eng&id=80917
Copy citation |
---|
| | | Average score: | (0 votes) |
---|
Your score: | Voting is allowed only for logged in users. |
---|
Share: |  |
---|
Searching for similar works... 
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click
on the title to get all document metadata. |