| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Antioksidativni potencial različnih sort hmelja
Avtorji:ID Kobale, Tamara (Avtor)
ID Langerholc, Tomaž (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Bren, Urban (Komentor)
ID Pintarič, Maša (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Kobale_Tamara_2021.pdf (2,38 MB)
MD5: 8A10AE4A6E43E1B442DC5734390CC9EA
PID: 20.500.12556/dkum/cc77becd-32e7-496d-91d3-b5c5c086d479
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V magistrskem delu se je določal antioksidativni potencial različnih sort hmelja. Vzorci so bili pridobljeni s hidroacetonsko ekstrakcijo, antioksidativni potencial pa je bil določen s kemijskima metodama FRAP in ORAC. Rezultati meritev so bili analizirani s programom SPSS ob uporabi ustreznih statističnih metod. Ugotovljeno je bilo, da se različne sorte hmelja med seboj statistično značilno razlikujejo. Najvišji antioksidativni potencial po metodi FRAP je bil določen v sorti Savinjski Golding, z metodo ORAC v sortah Styrian Eureka in Aurora. Najnižji antioksidativni potencial po metodi FRAP je bil izmerjen v sorti Styrian Eureka in po metodi ORAC v sorti Caucasus. Analiza povezanosti ni pokazala značilne korelacije med rezultati metod FRAP in ORAC pri vzorcih istih sort hmelja. Antioksidativni potencial bi lahko predstavljal enega od tehnoloških parametrov za nadaljnjo selekcijo in izbor sort hmelja.
Ključne besede:Hmelj, antioksidativni potencial, FRAP, ORAC
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2021
PID:20.500.12556/DKUM-80614 Novo okno
COBISS.SI-ID:79492099 Novo okno
Datum objave v DKUM:07.10.2021
Število ogledov:1279
Število prenosov:95
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
KOBALE, Tamara, 2021, Antioksidativni potencial  različnih sort hmelja [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor. [Dostopano 29 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=80614
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Iščem podobna dela...Prosim, počakajte...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:22.09.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Antioxidant Potential of Various Hop Varieties
Opis:In the master's thesis, the antioxidant potential of different hop varieties was determined. The samples were obtained by hydroaceton extraction and the antioxidant potential was determined via the FRAP and ORAC chemical methods. The results of the measurements were analyzed using the SPSS software with appropriate statistical methods. It was found that hop varieties differ statistically significantly from each other. The highest antioxidant potential according to the FRAP method was the Savinjski Golding variety and the ORAC method found the biggest potential in the Styrian Eureka and Aurora varieties. The lowest antioxidant potential according to the FRAP method was measured in the Styrian Eureka variety and via the ORAC method in the Caucasus variety. No significant correlation between the results of the FRAP and ORAC methods in samples of the same varieties could be found. Antioxidant potential could represent one of the technological parameters for further selection and use of hop varieties.
Ključne besede:Hop, Antioxidant Potential, FRAP, ORAC


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici