Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Celostno vrednotenje življenjskega cikla prehrambenih oskrbovalnih verig
Avtorji:
ID
Vidergar, Petra
(Avtor)
ID
Kovačič Lukman, Rebeka
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Knez, Matjaž
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Vidergar_Petra_2020.pdf
(1,47 MB)
MD5: 632FCDBC375B513DA6C5B5E846B56B29
PID:
20.500.12556/dkum/9d9bd8bf-3f98-468e-9865-d7444c4a8854
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Organizacija:
FL - Fakulteta za logistiko
Opis:
Oskrba s hrano je eno izmed najbolj zapletenih logističnih področij v zadnjih desetletjih glede na neprestano rast potrošnje prehrambenih izdelkov, predvsem v hitro razvijajočih se državah. Oskrbne verige hrane postajajo vse bolj globalne in prepletene znotraj široke mreže pridelovalcev, distributerjev, logističnih centrov, trgovin in potrošnikov. Kompleksnost na področju prehrambne industrije prinaša odgovorno spremljanje sledljivosti blaga, preverjanja kakovosti, ustreznosti in časovne zadostnosti z ozirom na zadovoljitev potreb vse zahtevnejših potrošnikov. Z večanjem proizvodnih kapacitet in zadovoljitvijo potreb po hrani globalnega prebivalstva je neizogibna posledica onesnaževanje okolja z različnimi izpusti in odpadnimi snovmi. Za bolj celovito razumevanje oskrbovalnih verig hrane, njihovih vlog in potencialov izboljšav moramo sisteme proučiti na zelo podroben, sistemski in strukturiran način, ki presega le opis materialnih tokov, porabljeno energijo, transportne poti in časovne omejitve. V zadnjih letih se povečuje zanimanje za vrednotenje oskrbnih verig predvsem z vidika emisij v zrak (npr. CO2) in uvajanja trajnostne embalaže ter skrbnega ravnanja z odpadki. Poudarek je tudi na spodbujanju potrošnikov k nakupu okolju prijaznih gospodinjskih aparatov in drugih naprav. Redko pa najdemo raziskave, ki vključujejo celovito vrednotenje oskrbne verige od samega začetka pridobivanja materialov, skozi transport do proizvodnega obrata, proizvodne procese, transport do distribucijske mreže, potrošnika in, ne nazadnje, skozi fazo uporabe izdelka v času njegove življenjske dobe, vse do zadnje faze, ko izdelek izgubi svojo prvotno funkcijo in postane odpadek in lahko tudi vir za nadaljnjo uporabo. Pri pregledu literature na področju trajnostne oskrbe s hrano lahko v zadnjih letih zasledimo novejšo metodo celostnega vrednotenja okoljskih vplivov oskrbovalnih verig, imenovano Life Cycle Assessment, ali vrednotenje življenjskega cikla (v nadaljevanju LCA). Metoda temelji na ISO (Mednarodna organizacija za standardizacijo) standardih 14040 in 14044 ter je ena izmed najbolj celovitih in znanstveno ter metodološko podprtih postopkov za vrednotenje vplivov na okolje v celotnem življenjskem ciklu izdelka, procesa ali storitve.
Ključne besede:
Oskrbne verige hrane
,
Analiza življenjskega cikla
,
Krožno gospodarstvo
,
Trajnostna logistika
,
Vpliv na okolje.
Kraj izida:
Celje
Založnik:
[P. Vidergar]
Leto izida:
2020
PID:
20.500.12556/DKUM-75731
UDK:
334
COBISS.SI-ID:
513090109
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:YSYAV4DY
Datum objave v DKUM:
13.03.2020
Število ogledov:
1820
Število prenosov:
55
Metapodatki:
Področja:
FL
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
VIDERGAR, Petra, 2020,
Celostno vrednotenje življenjskega cikla prehrambenih oskrbovalnih verig
[na spletu]. Magistrsko delo. Celje : P. Vidergar. [Dostopano 30 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=75731
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Microstructure of Al-Mn-Be melt-spun ribbons
Microstructure of rapidly solidified ribbons of Cu - Zr alloy
Untersuchung der Mikrostruktur schmelzgesponnener Bänder auf NiTi-Basis
Thermal stability of Al-Mn-Be melt-spun ribbons
ǂThe ǂinfluence of the copper microstructure for production of Cu-C composite
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
influence of cooling rate on the solidification of AA 6008 alloy
rapid solidification of Al-Ni-La alloys
Fizikalno-metalurški vidiki vpliva elementov na tvorbo kvazikristalov v zlitinah Al-Mn
characterization of AlSi10MnMg alloy with vanadium addition
lithium addition to aluminium cast alloys
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:
24.01.2020
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
A life cycle assessment of food supply chains
Opis:
Food supply is one of the most complex areas in recent decades, given the steady growth of food consumption, especially in rapidly developing countries. Food supply chains are becoming increasingly global, intertwined within a broad network of farmers, producers, distributors, logistics centers, stores, and consumers. Complexity in the food industry entails responsible monitoring of goods traceability, quality checks, adequacy, and timeliness regarding meet the needs of increasingly demanding consumers. Within growing production capacities and satisfaction of food needs on the global level, pollution of the environment with various emissions and waste is an inevitable consequence. In order to fully understand the role and potential of improvements in the food sector, we need to examine systems in a detailed, systematic, and structured way that goes beyond material flows, energy consumption, transport paths, and time limitations. In recent years, there has been an increasing interest in evaluating supply chains, especially in the field of air emissions (e.g. CO2), sustainable packaging and waste management. Encouragements were also noticed in buying eco-friendly household appliances and other machinery. However, there is a limited number of studies that cover a comprehensive evaluation of food supply chains from the very beginning – the acquisition of materials through transportation to the manufacturing plant, production processes, distribution network, to the consumer and, finally, through the use and disposal phase or reuse phase. When reviewing the literature on the sustainable food supply, we can detect a comprehensive method for evaluating the supply chain in recent years, called Life Cycle Assessment (LCA). The method is based on ISO (International Organisation for standardization) standards 14040 and 14044 and is one of the most scientifically and methodologically supported procedures for evaluating environmental impacts throughout the lifecycle of a product or service.
Ključne besede:
Food supply chains
,
Life cycle assessment
,
Circular economy
,
Sustainable logistics
,
Environmental impacts.
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj