| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Antimikrobna učinkovitost Punica granatum L. na Escherichia coli : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Avtorji:ID Peklar, Anže (Avtor)
ID Leitgeb, Maja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Primožič, Mateja (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Peklar_Anze_2019.pdf (1,93 MB)
MD5: 8D83BE02BE1A886471966388E6FF2675
PID: 20.500.12556/dkum/d15a0ef8-1eed-42c4-b3dd-8824ddf6ed4f
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Namen diplomske naloge je pridobiti učinkovine iz različnih delov Punica granatum L. in proučiti njihov inhibitorni učinek na rast mikrobnih celic Escherichia coli ter določiti vsebnost totalnih fenolov in vitamina C v vzorcih. S klasično vodno ekstrakcijo in Soxhletovo ekstrakcijo z etanolom smo pridobili učinkovine iz svežih in liofiliziranih semen, membrane in eksokarpa Punica granatum L. Proučili smo inhibitorni učinek ekstraktov na rast mikrobne kulture E. coli z disk difuzijsko metodo ter določili vsebnost totalnih fenolov in vitamina C v vzorcih. Ugotovili smo, da se v celotnem sadežu Punica granatum L. nahajajo totalni fenoli, vitamin C in antimkrobne spojine, ki zavirajo rast bakterijske kulture E. coli. Koncentracije naštetih spojin so najvišje v membrani in eksokarpu Punica granatum L., saj smo v njihovih ekstraktih določili najvišjo vsebnost totalnih fenolov in vitamina C in omenjena dela Punica granatum L. izkazujeta tudi največji inhibitorni učinek na rast E. coli. Najmanj totalnih fenolov in vitamina C se nahaja v ekstraktih semen.
Ključne besede:Punica granatum L., antimikrobne lastnosti, totalni fenoli, vitamin C, inhibicija, bakterije, sekundarni metaboliti
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[A. Peklar]
Leto izida:2019
Št. strani:IX, 29 str.
PID:20.500.12556/DKUM-74802 Novo okno
UDK:[604.4:615.33]:582.772.1(043.2)
COBISS.SI-ID:22676758 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:XEAIBLFT
Datum objave v DKUM:10.10.2019
Število ogledov:1831
Število prenosov:91
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
PEKLAR, Anže, 2019, Antimikrobna učinkovitost  Punica granatum L.  na  Escherichia coli : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : A. Peklar. [Dostopano 23 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=74802
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/deed.sl
Opis:Licenca Creative Commons Brez predelav dovoljuje uporabnikom ponovno distribucijo dela, vendar ne v spremenjeni obliki. Zahtevana je navedba avtorstva.
Začetek licenciranja:07.09.2019

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Antimicrobial efficiency of Punica granatum L. on Escherichia coli
Opis:The purpose of this work was to obtain bioactive substances from different parts of pomegranate (Punica granatum L.) and to study their inhibitory properties on the growth of Escherichia coli microbial cells and the content of total phenols and vitamin C. With the use of classical aqueous extraction and Soxhlet extraction with ethanol we have extracted bioactive substances from fresh and lyophilized pomegranate seeds, membranes and exocarp. The extracts were then tested for their inhibitory properties on the growth of Escherichia coli microbial culture by disk diffusion method. They were also tested for their total phenol content and vitamin C content. The results indicated that one whole pomegranate fruit contains total phenols, vitamin C and antimicrobial compounds that inhibit the growth of Escherichia coli bacterial culture. The concentration of these compounds is highest in the pomegranate membrane and exocarp, and the lowest in pomegranate seeds.
Ključne besede:pomegranate, antimicrobial properties, total phenols, vitamin C, inhibition, bacteria, secondary metabolites


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici