Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Vpliv različnih načinov pridelave na pridelek in kakovost paprike
Avtorji:
ID
Bobovnik, Aleksander
(Avtor)
ID
Bavec, Martina
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Robačer, Martina
(Komentor)
Datoteke:
VS_Bobovnik_Aleksander_2017.pdf
(1,23 MB)
MD5: 1C59421973AE312E17E807845EC9ECFC
PID:
20.500.12556/dkum/509939cb-2e0c-43ee-86bf-234d2cd49f3b
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Organizacija:
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:
Vpliv različnih pridelovalnih sistemov je lahko odločilen za rast in razvoj zelenjadnic. Poskus je potekal na trajnostnem poskusnem polju Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. Preučevan je bil vpliv pridelovalnega sistema (PS) (ekološki (EKO), biodinamični (BD), integrirani (IP) in konvencionalni (KONV)) na pridelek in kakovost (vsebnost vitamina C, sladkorja, nitritov in nitratov) dveh kultivarjev ('Šorokšari' in 'Vedrana F1') paprike. PS so se oskrbovali skladno z zahtevami za določeno obravnavanje. PS ni imel statističnega značilnega vpliva na oceno pridelka, trend je, da so imela obravnavanja BD (12288 kg/ha), KONV (11454 kg/ha) in EKO (10615 kg/ha) nekoliko višji pridelek. Število plodov je bilo največje v bolj intenzivnem obravnavanju (KONV 3,7 plodov/grm), najmanjše pa v IP (2,2 plodov/grm). Največ vitamina C je vsebovalo EKO (843,2 mg/l), najmanj pa KONV (389,8 l/ha). Glede na kultivar ima 'Šorokšari' (798,7 mg/l) večjo vsebnost vitamina C kot hibrid 'Vedrana F1' (471,7 mg/l). Kjer se je gnojilo z mineralnimi gnojili pa je bila večja vrednost nitratov (KONV 71,8 mg/l), manjše vrednosti pa so bile pri PS, ki je bil gnojen s hlevskim gnojem (EKO 19,5 mg/l). Vsebnost sladkorja in nitritov se med sabo statistično značilno ni razlikovala. Med kultivarjema je vidna statistično značilna razlika pri pridelku (število plodov na grm in ocena pridelka) ter vsebnosti vitamina C. Na podlagi rezultatov sklepamo, da lahko imamo v manj intenzivnem in okolju prijaznem PS primerljiv ter bolj kakovosten pridelek z bolj intenzivnimi PS. To je dobra osnova, kateri PS izbrati za pridelavo paprike na prostem.
Ključne besede:
paprika / način pridelave / kakovost / pridelek
Kraj izida:
Maribor
Leto izida:
2017
PID:
20.500.12556/DKUM-68106
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:A4UTXQR6
Datum objave v DKUM:
19.09.2017
Število ogledov:
2160
Število prenosov:
216
Metapodatki:
Področja:
FKBV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
BOBOVNIK, Aleksander, 2017,
Vpliv različnih načinov pridelave na pridelek in kakovost paprike
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor. [Dostopano 12 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=68106
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Merjenje trenja v motorjih z notranjim zgorevanjem
NOx and particulate matter (PM) emission reduction potential by biodiesel usage
Koriščenje odpadne toplote iz motorjev z notranjim izgorevanjem
Napredno konstruiranje bata visokozmogljivega motorja z notranjim zgorevanjem
Simulacija energijske bilance vozila z motorjem z notranjim zgorevanjem
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Emisije ogljikovega dioksida električnih vozil
Variabilni sesalni kolektor za motor z notranjim zgorevanjem
Vpliv geometrije plinske poti na zmogljivosti motorja z notranjim zgorevanjem
Vpliv naprednih konceptov zgorevanja na trajno delovanje motorja s kompresijskim vžigom
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:
09.09.2017
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
The impact of different production methods on the yield and quality of peppers
Opis:
The effect of different production systems can be crucial for the growth and development of vegetables. The experiment took place on an experimental field at the Faculty of Agriculture and Life Sciences in Maribor. The effect of produce system (PS) (ecological(ECO), biodynamic (BD), integrated (IP) and conventional (KONV)) on crop and quality (content of the vitamin C, sugar, nitrites and nitrates) of two cultivars (»Šorokšari« and »Vedrana F1«) of peppers were studied. PS were nurtured in accordance with the demands for specific treatment and good agricultural practice. The crop values on BD (12288 kg/ha), KONV (11454 kg/ha) and EKO (10615 kg/ha) were slightly bigger. On average, the mass of the fruit was not statistically influenced by PS (the most EKO (107,0), the least IP (102.8)). The number of fruits was bigger in the intensified treatment KONV (3,7 fruit/ bush) and smaller in IP (2,2 fruit/bush). In the nature friendly treatment, bigger values of vitamin C and smaller values of nitrates were recorded. EKO had the highest values of vitamin C (843.2 mg/l), and KONV (389,8 l/ha) had the lowest vitamin C value. In comparison, the cultivar » Šorokšari« (798,7 mg/ l) had higher values of vitamin C as the hybrid »Vedrana F1« (471,7 mg/l). Concerning intense fertilizing, KONV (71,8 mg/l) had higher values of nitrates. PS (EKO (19,5 mg/l)) had lower values of nitrates due to less intense fertilizing. The only difference was seen with the crop (number of fruit on the bush, average grade of the crop) and the content of vitamin C. Based on this, we can conclude that PS, the intensely fertilized and the nature friendly fertilized system give us aproksimately the same amount of good quality crop. It also gives us a good starting point in deciding which PS to choose for growing peppers.
Ključne besede:
peppers / quality / crop / way of production
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj