Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Vpliv dodatka nenasičenih maščobnih kislin na učinkovitost aerobne fermentacije
Avtorji:
ID
Kovačec, Laura
(Avtor)
ID
Goršek, Andreja
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Pečar, Darja
(Komentor)
Datoteke:
VS_Kovacec_Laura_2017.pdf
(1,88 MB)
MD5: E14E5C4A2FBD667A56E3CD4E1D8591A9
PID:
20.500.12556/dkum/d000a8f6-1665-4246-bd1a-c7f4521d16ce
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:
Z raziskavami v sklopu diplomskega dela smo ugotavljali vpliv dodatka nenasičenih maščobnih kislin na učinkovitost aerobne fermentacije. Fermentacija sladkorjev s kvasovkami poteka ob prisotnosti kisika. Preučevali smo možnost nadomestitve prepihovanja s kisikom z dodatkom olivnega olja. Kvasovke potrebujejo kisik za tvorjenje nenasičenih maščobnih kislin, ki so potrebne za obnavljanje celičnih membran. Olivno olje pa je bogat vir nenasičenih maščobnih kislin. Eksperimente smo izvajali tako, da smo raztopino glukoze, kateri so bile dodane kvasovke, prepihovali z različnimi pretoki zraka ter dodatki različnih količin olivnega olja. Za ugotavljanje učinkovitosti fermentacije smo uporabili dve metodi: določanje števila kvasovk z Neubauerjevo metodo in določanje koncentracije glukoze z UV/VIS spektrofotometrijo. Da bi ugotovili delež mrtvih kvasovk in delež povečanja skupnega števila kvasovk med fermentacijo, smo število kvasovk določali pred in po končani fermentaciji. Za spremljanje presnove smo med fermentacijo jemali vzorce in določili koncentracijo glukoze. Poskušali smo najti povezavo med količino dodanega olja in učinkovitostjo fermentacije ter deležem mrtvih celic kvasovk. Rezultati kažejo, da je bila naša predpostavka pravilna. Kisik lahko nadomestimo z dodatkom olivnega olja. Presnova je bila v primeru dodatka olivnega olja visoka in delež mrtvih kvasovk je bil podoben, kot pri fermentaciji z dovajanjem kisika. Ni pa nam uspelo najti povezave med količino dodanega olja in učinkovitostjo fermentacije.
Ključne besede:
fermentacija
,
olivno olje
,
kvasovke
,
glukoza
,
kisik
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[L. Kovačec]
Leto izida:
2017
PID:
20.500.12556/DKUM-67554
UDK:
663.143:665.127(043.2)
COBISS.SI-ID:
21044502
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:2C1PRJ4Y
Datum objave v DKUM:
14.09.2017
Število ogledov:
1640
Število prenosov:
120
Metapodatki:
Področja:
KTFMB - FKKT
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
KOVAČEC, Laura, 2017,
Vpliv dodatka nenasičenih maščobnih kislin na učinkovitost aerobne fermentacije
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : L. Kovačec. [Dostopano 9 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=67554
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Vzajemni skladi Zavarovalnice Triglav
Finančne naložbe v življenjska zavarovanja
Tržno komuniciranje Vzajemne, d.v.z.
Organizacijski model spremljanja zasedenosti izvajalcev zdravstvenih storitev
Prenova poslovnih procesov pri sklepanju zavarovanj
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Kontrola avtomobilskih zavarovanj
Pokojninsko zavarovanje
Dopolnilno in dodatna zdravstvena zavarovanja
Analiza in razvoj osebnih zavarovanj Zavarovalnice Triglev
Analiza avtomobilskih zavarovanj
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:
23.08.2017
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
The influence of addition of unsaturated fatty acids on aerobic fermentation efficiency
Opis:
In the degree paper, the research focuses on an additive influence of unsaturated fatty acids on the effectiveness of aerobic fermentation. Sugar fermentation with yeasts is carried out in the presence of oxygen. We have taken into the study the possibility of replacing oxygen blasting with the addition of olive oil. Yeasts need oxygen to form unsaturated fatty acids which are necessary for the restoration of cell membranes; however, olive oil is a rich source of unsaturated fatty acids. We performed the experiments by blasting the glucose solution, to which yeasts were added, with various air flows and additives of different amounts of olive oil. Two methods were used to determine the fermentation efficiency: determination of the number of yeasts with the Neubauer’s method and determination of the glucose concentration with UV/VIS spectrophotometry. In order to determine the proportion of dead yeasts and the proportion of the increase in the total number of yeasts during fermentation, the number of yeasts was determined before and after fermentation. To monitor the metabolism, we simultaneously took samples during fermentation and determined concentration of glucose. We tried to find a link between the amount of added oil, the fermentation efficiency and the proportion of dead yeast cells. The results show that our assumption was correct. The oxygen can be replaced by the addition of olive oil. In the case of olive oil supplements, the metabolism was high and the proportion of dead yeasts was similar to fermentation with oxygen supply. However, we did not manage to find a link between the amount of added oil and the fermentation efficiency.
Ključne besede:
fermentation
,
olive oil
,
yeasts
,
glucose
,
oxygen
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj