Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
ŽIVALI V KULINARIČNEM DISKURZU: PRIMERI IZ SLOVENSKIH KUHARSKIH KNJIG
Avtorji:
ID
Zupan, Nika
(Avtor)
ID
Vičar, Branislava
(Mentor)
Več o mentorju...
Datoteke:
UN_Zupan_Nika_2016.pdf
(1,33 MB)
MD5: A8E5F55B8B30580A97D2B4FB0D8F33F3
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FF - Filozofska fakulteta
Opis:
Diplomsko delo se umešča na področje kritičnih animalističnih študij. Ukvarja se z diskurzivnimi postopki ontološkega preoblikovanja živali v kulinaričnem diskurzu. Kritično analizira diskurz slovenskih kuharskih knjig, in sicer zajame v obravnavo kuharske knjige od razsvetljenstva, ko je izšla prva kuharska knjiga v slovenščini, do danes. S pomočjo teoretskega modela Carol Adams (2009) prikažemo, kako se v kuharskih receptih s postopki popredmetenja, fragmentacije in konzumacije živali strukturira nasilje. Ugotavljamo, da recepti v kuharskih knjigah starejših obdobij vsebujejo nazorne opise zakola in razkosavanja živali, kakor tudi neposredne reference na ubite živali in njihove dele. Analiza kaže na postopno večanje posrednih referenc in evfemističnih poimenovanj, prav tako s časom iz postopkovnih opisov izginjata popredmetenje in fragmentacija ter v tej strukturi žival kot živo bitje izginja iz referenčnega polja, posledično pa tudi iz naše zavesti. Trdimo, da se potreba po zakrivanju povezave med živaljo in konzumiranim objektom oblikuje sočasno z rejo živali v industrijskih obratih, kapitalistično hipereksploatacijo in poblagovljenjem živali. S tem, ko živali izginjajo tako dobesedno kot konceptualno, da postanejo naša hrana, se omejujejo tudi možnosti potrebnega etičnega premisleka o uporabi in zlorabi živali za človeško prehrano. S tem diplomskim delom si tako prizadevamo oblikovati poziv k vključitvi vidika živali v koncept prehranske pravičnosti.
Ključne besede:
kulinarični diskurz
,
slovenske kuharske knjige
,
živali
,
speciesizem
,
kritična animalistika
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[N. Zupan]
Leto izida:
2016
PID:
20.500.12556/DKUM-63029
UDK:
81ʼ42:17(043.2)
COBISS.SI-ID:
22679048
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:LWOH4NWK
Datum objave v DKUM:
18.10.2016
Število ogledov:
1337
Število prenosov:
128
Metapodatki:
Področja:
FF
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ZUPAN, Nika, 2016,
ŽIVALI V KULINARIČNEM DISKURZU: PRIMERI IZ SLOVENSKIH KUHARSKIH KNJIG
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : N. Zupan. [Dostopano 14 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=63029
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Reakcije molibdena, kobalta in mangana z žveplom pod vplivom ultrazvoka
Sonokemijske sinteze živosrebrnih halkogenidov
SONOCHEMICAL SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF INDIUM AND GALLIUM SULFIDES
Synthesis and characterization of copper sulfides by sonochemical method in aqueous solution
Au-nanoparticle synthesis via ultrasonic spray pyrolysis with a separate evaporation zone
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Lectin-colloidal gold conjugate synthesis far localization ar sugar residues in urothelial cells
Nanostructured N-doped TiO [sub] 2 marigold flowers for an efficient solar hydrogen production from H [sub] 2S
Sinteza in aplikacija tripropargilamina v pripravi novih ligandov za kovine prehoda
Water in ionic liquids
Ga[sub]2Se[sub]3 nanowires via Au-assisted heterovalent exchange reaction on GaAs
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
ANIMALS IN CULINARY DISCOURSE: EXAMPLES FROM SLOVENIAN COOKBOOKS
Opis:
This graduation thesis pertains to the field of critical animal studies. It deals with discursive processes of ontological transformation of animals in culinary discourse. It offers a critical discourse analysis of Slovenian cookbooks; namely, it discusses various cookbooks, from those written in the Age of Enlightenment, when the first Slovenian cookbook was published, to those of the present day. The theoretical model of Carol Adams (2009) helps us demonstrate how violence is structured in cooking recipes through the processes of objectification, fragmentation and consumption of animals. We have established that the recipes which can be found in cookbooks from earlier periods contain graphic descriptions of slaughter and dismemberment of animals as well as direct references to slaughtered animals and their body parts. The analysis shows a gradual increase of indirect references and euphemistic expressions; furthermore, with time, the objectification and fragmentation start to disappear from cooking instructions, just as the animal as a living being disappears from the referential field in this structure and, consequently, from our consciousness. We claim that the need to obscure the connection between an animal and a consumed object forms simultaneously with the breeding of animals on industrial farms as well as with capitalistic hyper-exploitation and commodification. Animals disappear literally and conceptually in order to become our food, and with that, the possibilities for the necessary ethical consideration on the use and abuse of animals in the human diet are also becoming ever more limited. With this graduation thesis we therefore aim to formulate an appeal that the view on animals is to be included into the concept of food justice.
Ključne besede:
culinary discourse
,
Slovenian cookbooks
,
animals
,
speciesism
,
Critical Animal Studies
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj