| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vpliv dejavnikov na vsebnost težkohlapnih lipofilnih snovi v vodi
Avtorji:ID Gomilšek, Rok (Avtor)
ID Simonič, Marjana (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Urbancl, Danijela (Komentor)
ID Tišlarič Čuš, Carmen (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Gomilsek_Rok_2015.pdf (1,59 MB)
MD5: 04298F2621DF44579D650151F0F75E91
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:V diplomskem delu smo preučevali vpliv temperature, časa in konzerviranja na vsebnost težkohlapnih lipofilnih snovi (TLS) v vzorcih industrijskih odpadnih vod. TLS so nepolarne ali šibko polarne snovi, ki imajo temperaturo vrelišča nad 250 °C. Gre za mineralna, rastlinska in živalska olja, maščobe, masti in voske. Po drugi definiciji gre za vsoto ekstrahiranih nepolarnih ogljikovodikov, ki so določeni z gravimetrično metodo po sušenju na temperaturi 80 °C. Vsebnost TLS smo določili z gravimetrično metodo, ki je temeljila na standardni metodi SIST ISO 11349:2011. Vzorec odpadne vode smo homogenizirali, ekstrahirali s heksanom, nato smo topilo odparili s pomočjo rotacijskega vakuumskega uparjalnika in vzorec stehtali. Rezultati kažejo, da se vsebnost TLS spreminja pod vplivom temperature in časa, medtem ko 7-dnevno konzerviranje pri temperaturi 4 °C in dodatek H2SO4 ohranita vsebnost TLS. Uporabljena metoda je tako primerna za analize, ki se izvedejo v roku 7 dni. Koncentracija TLS se poveča z dvigom temperature na 40 °C (višja ekstrakcijska hitrost) in zmanjša s časom (poteče proces oksidacije). V kislem mediju pri pH<2 poteče kislinska hidroliza lipofilnih snovi. Ugotovili smo, da na vsebnost TLS vplivata tudi čas tehtanja in stabilnost emulzij.
Ključne besede:težkohlapne lipofilne snovi, standardna metoda, vplivni dejavniki, industrijske odpadne vode
Kraj izida:Maribor
Založnik:[R. Gomilšek]
Leto izida:2015
PID:20.500.12556/DKUM-54469 Novo okno
UDK:547.915:628.313(043.2)
COBISS.SI-ID:19427862 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:SQ4WC2OE
Datum objave v DKUM:22.10.2015
Število ogledov:2628
Število prenosov:166
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
GOMILŠEK, Rok, 2015, Vpliv dejavnikov na vsebnost težkohlapnih lipofilnih snovi v vodi [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : R. Gomilšek. [Dostopano 17 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=54469
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Iščem podobna dela...Prosim, počakajte...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The influence of factors on the content of low-volatile lipophilic substances in water
Opis:The influence of temperature, time and preservation on the content of low-volatile lipophilic substances (LLS) was investigated in the thesis. LLS are unpolar or weakly polar substances, with a boiling temperature above 250 °C, and include mainly mineral oils, vegetable oils, animal oils, fat, greases and waxes. A second definition determines LLS as the sum of substances extractable by non-polar hydrocarbons, determined gravimetrically after drying at 80 °C. The gravimetric method, based on SIST ISO 11349:2011, was used in the thesis. Firstly, the water sample was homogenized and exctracted with hexane, then the solvent was evaporated and finally the sample was weighed. As the results show, temperature and time influence the content of LLS, while 7-day preservation at 4 °C and addition of H2SO4 mantain the same value of LLS. The analysis of samples must be done within 7 days. The concentration of LLS is higher with a rise in temperature to 40 °C (higher extraction rate) and lower over time because of the oxidation process. The acid hydrolysis of LLS occured at pH<2. It was also discovered that weighing of the sample and stability of emulsions influence the content of LLS.
Ključne besede:low-volatile lipophilic substances, standard method, influencing factors, industrial waste water


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici