Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
LOČEVANJE OLJ IZ EMULZIJ S CENTRIFUGIRANJEM
Avtorji:
ID
Kosi, Dejan
(Avtor)
ID
Simonič, Marjana
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Kristl, Matjaž
(Komentor)
Datoteke:
VS_Kosi_Dejan_2014.pdf
(2,41 MB)
MD5: C1C1651B44FCAC0B428042DA8D00E74C
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:
Cilj diplomske naloge je ločiti olja iz emulzij s centrifugiranjem in z laboratorijsko simulacijo hidrociklona. S fizikalno-kemijskimi analizami smo ugotavljali učinkovitost centrifugiranja in turbulentnega mešanja, pri tem pa preučevali, kako na ločevanje emulzij vplivajo čas obdelovanja, temperatura, število obratov in dodatki sredstev NaCl, CaCl2 in polialuminijev klorid (PaCl). Rezultati kažejo, da se s povečevanjem števila obratov centrifugiranja, poveča tudi učinkovitost ločevanja emulzij (najboljše rezultate smo dobili pri najvišjih obratih – 7000 obr./min). Pri poskusih, kjer smo spreminjali čas centrifugiranja, smo največ olja iz emulzij odstranili po dveh urah centrifugiranja, ob tem pa ugotovili, da se največ olj odstrani prvo uro, z nadaljnjim centrifugiranjem pa se ta delež bistveno zmanjšuje. Na ločevanje emulzij pozitivno vplivajo tudi dodana sredstva, pri katerih so se vrednosti najbolj znižale ob najnižjih koncentracijah (0.15 g/L (NaCl), 0.15 g/L (CaCl2) in 1.2 g/L (PaCl)) ter povišana temperatura emulzij, kar prikazujejo rezultati centrifugiranja pri 55 °C, ki so veliko boljši kot tisti pri 22 °C. Motnost, kemijska potreba po kisiku (KPK) in vsebnost olj se bistveno znižajo, kljub temu pa metoda za popolno in samostojno ločevanje emulzij ni dovolj učinkovita. Na podlagi rezultatov fizikalno-kemijskih analiz po poskusih v hidrociklonu ugotovimo, da hidrocikloniranje pri 1000 obr./min ni primerno za ločevanje oljno vodnih emulzij, saj se vrednosti motnosti in barve niso bistveno znižale.
Ključne besede:
emulzija
,
centrifugiranje
,
hidrociklon
,
kemijska potreba po kisiku
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[D. Kosi]
Leto izida:
2014
PID:
20.500.12556/DKUM-44488
UDK:
665.775.5(043.2)
COBISS.SI-ID:
18009366
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:X3H2B53Y
Datum objave v DKUM:
22.07.2014
Število ogledov:
1964
Število prenosov:
4341
Metapodatki:
Področja:
KTFMB - FKKT
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
KOSI, Dejan, 2014,
LOČEVANJE OLJ IZ EMULZIJ S CENTRIFUGIRANJEM
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : D. Kosi. [Dostopano 17 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=44488
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
ǂThe ǂimpact of planning physical/sport activity in kindergarten on children's motor abilities
Motor skills analysis of the children in their first age period
Differences in physical efficiency between urban to rural pupils aged 9 to 11 years
COORDINATION DEVELOPEMENT IN CHILDHOOD
Correlation of coordination with some other motor abilities
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Uporaba reverzne osmoze za čiščenje odpadne vode v avtomobilski industriji
Določanje kemijske potrebe po kisiku v odpadni vodi
Uporaba laserske svetlobe kot predpriprava tekstilne odpadne vode za biološko čiščenje
Anaerobni postopki čiščenja odpadnih voda
Razvoj spektrofotometrične metode za določanje kemijske potrebe po kisiku (KPK) za vzorce z visoko vsebnostjo trdnih delcev
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
SEPARATION OF OIL FROM EMULSION AFTER CENTRIFUGATION
Opis:
The aim of this undergraduate thesis is to separate oil from emulsions with centrifugation and with a laboratory simulation of hydrocyclone. We have researched the effectiveness of centrifugation and turbulent mixing with physical and chemical analyses and studied how the separation of emulsions is influenced by time of processing, temperature, the number of rotations and admixture of compounds such as NaCl, CaCl2 and polyaluminium chloride (PaCl). The results show that by increasing the number of revolutions of centrifugation, the effectiveness of emulsion separation (we have obtained the best results at the highest rotational speed of 7000 r.p.m.) also increases. When we have changed centrifugation time, we removed the most of oil from the emulsions after two hours of centrifugation and found that the most oil has been removed in the first hour and that the share droped significantly in the remaining period of centrifugation. The addition of salts positively affects the separation of emulsions, the values of which have dropped the most at the lowest of concentrations (0.15 g/L (NaCl), 0.15 g/L (CaCl2), and 1.2 g/L (PaCl)) as well as the higher temperature of emulsions which are shown by the centrifugation results at 55 °C. The latter are much better compared to the results at 22 °C. Turbidity, chemical oxigen demand (COD) and oil presence are significantly lower nevertheless the method is not effective enough for total and individual separation of emulsions. Based on the results that we have gained with physical and chemical analyses in hydrocyclone, we have found that fast mixing at 1000 r.p.m. is not appropriate for separation of oil-in-water emulsions since the value of turbidity and colour have not significantly dropped.
Ključne besede:
emulsion
,
centrifugation
,
hydrocyclones
,
chemical oxygen demand
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj