| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:100 LET ŠOLSTVA NA LIPOGLAVU
Authors:Žitnik, Marinka (Author)
Potočnik, Dragan (Mentor) More about this mentor... New window
Ožinger, Anton (Co-mentor)
Files:.pdf UNI_Zitnik_Marinka_2009.pdf (22,09 MB)
 
Language:Slovenian
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Organization:PEF - Faculty of Education
Abstract:Razvoj šolstva v Sloveniji je odraz spreminjanja družbeno-političnih razmer kot del slovenske kulture in nacionalne zgodovine. Diplomsko delo predstavlja zgodovinski pregled razvoja javnega šolstva v Sloveniji in primerjalno zadnjih sto let na Lipoglavu. Delo je razdeljeno na tri večje sklope. V prvem sem predstavila naravne, geografske in kulturnozgodovinske znamenitosti Lipoglava in njegove okolice, v drugem sem se osredotočila na zgodovinski razvoj šolstva širše in v tretjem na vpliv le-tega na stoletni razvoj šolstva na Lipoglavu. Za vsako obdobje so opisane temeljne značilnosti razvoja šolstva v Sloveniji in neizogiben vpliv na razvoj šolstva na Lipoglavu. Razvoj šolstva je močno krojil gospodarski razvoj kraja. Vse spremembe v kraju (gradnje ceste, vodovoda, obnove vasi, uveljavljanje podjetnikov, priseljevanje, dnevna migracija delavcev v bližnje mesto za zaslužkom), so vplivale, da se je Lipoglav z okolico iz agrarnega podeželja začel spreminjati v ljubljansko predmestje. S teoretično analizo virov in literature, obogatenih z elementi kvalitetne raziskave, s številnimi intervjuji nekdanjih učiteljev in učiteljic na Lipoglavu, je dokazan vpliv gospodarstva na razvoj šolstva na Lipoglavu, katerega začetek sega v daljno leto 1865 in kasneje na gradnjo šolskega objekta pred NOB, obnovo po njej in ponovno novo gradnjo pred leti. Skozi historično paradigmo je prikazana tudi feminizacija učiteljskega poklica na Lipoglavu, ki se je še pred desetletji zaradi slabe infrastrukture, z mestnim jedrom nahajal v geografsko odmaknjenem področju. Rahlo upadanje števila šoloobveznih otrok in dnevna migracija le-teh, sta nas prisilila v uvedbo oddelka podaljšanega bivanja, gradnjo nove šole in vrtca ter s tem pokritje delne starševske skrbi za kvalitetnejše preživljanje prostega časa, ko otrok ni v šoli – pri pouku. Naša izkazana skrb že za najmlajše se odraža v polno zasedenem vrtcu in posledično čez leto ali dve tudi v šoli. V vsej zgodovini šolstva na Lipoglavu so domačini dokazali, da jim za šolo ni vseeno in da se bodo za njen obstoj skupaj z menoj, ki sem del njih, zavzemali tudi v bodoče ter ohranili svoje izobraževalno, kulturno, vzgojno, športno in rekreacijsko središče v kraju.
Keywords:vzgoja in izobraževanje razvoj osnovnega šolstva feminizacija učiteljskega poklica Lipoglav z okolico
Year of publishing:2009
Publisher:[M. Žitnik]
Source:Maribor
UDC:93/94(043.2)
COBISS_ID:16750344 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:ROLTYWXV
Views:2416
Downloads:174
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:PEF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:100 years of the educational system in Lipoglav
Abstract:The development of educational system in Slovenia is the reflection of changes in social and political circumstances, as a part of Slovenian culture and national history. The diploma thesis introduces a review of the development of public education in Slovenia and its correlation with educational processes in Lipoglav during the last hundred years. The thesis is divided into three major parts. The first part deals with the geographical and historical sights of Lipoglav and surroundings. In the second part a detailed description of the historical development of the compulsory school is presented and the third part provides the analysis of the impacts of the national policies on the development of education in Lipoglav in the last century. Basic characteristics regarding the development of educational system in Slovenia and inevitable circumstances on education in Lipoglav are described for every period. The development of educational system in Lipoglav is connected to the development of economy. Lipoglav, which was initially agricultural, witnessed its prospering in the last century (better roads, reconstruction of both public and private buildings, development of entrepreneurship, immigration, daily migration to nearby towns), which had positive impact on the urbanization and strengthened its relationship with Ljubljana. Theoretical analysis of sources and literature, accompanied by elements of qualitative research, including half-structured interviews of former teachers in Lipoglav, demonstrate the influence of economy on the development of educational system in Lipoglav, the beginning of which dates back to year 1865, followed by construction of school building before the Second World War and its reconstruction after the war. Likewise, the feminisation of the teaching profession in Lipoglav, which was before the improvements of infrastructure situated in a geographically remote region, is presented through the lens of historical paradigm. The decrease in the number of school-age children and their daily migration to the capital has forced us into introduction of the numerous after-lessons activities, construction of new modern school building, which includes kindergarten. All these factors contribute to the quality of pupils’ free time and lessen the burden of parents’ care. Our efforts for the youngest members of the society has already been shown as we have riped the awards in considerable increase of children in kindergarten and consequently in primary school as well. During the last century the natives have proven that they do care for the existence of school in Lipoglav and we will advocate its further development to keep the school educational, information, cultural and sports centre of the entire village.
Keywords:schooling and education development of primary education feminisation of teaching profession Lipoglav with surroundings


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica