| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Kultura in umetnost 19. in 20. stoletja v občini Slovenj Gradec
Authors:Triplat, Alenka (Author)
Vovko, Izr. prof. dr. Andrej (Mentor) More about this mentor... New window
Kramberger, Doc. dr. Igor (Co-mentor)
Files:.pdf UNI_Triplat_Alenka_2009.pdf (1,04 MB)
 
Language:Slovenian
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Organization:FF - Faculty of Arts
Abstract:POVZETEK Pričujoče delo predstavlja kulturo in umetnost v občini Slovenj Gradec v 19. in 20. stoletju. Namen moje naloge je opisati kulturo in umetnost v občini v omenjenem obdobju, ter ugotoviti kakšne so bile družbene spremembe v mestu v 19. in 20. stoletju in kako je razvoj mesta v preteklosti pripomogel k razvoju kulture in umetnosti danes. Občina Slovenj Gradec s širšo okolico sodi med pokrajinsko najzanimivejše in kulturno zelo bogate predele Slovenije. Bogat kulturni in umetnostni razvoj mesta v preteklosti kažejo bogate arheološke najdbe na tem območju. V mestu so nepogrešljive kulturne ustanove, ki so nastale v prejšnjih stoletjih. Slovenj Gradec je rojstno mesto številnih umetnikov, ki živijo in delajo v drugih središčih, toda še vedno se čutijo navezane na domači kraj, kamor se radi vračajo. Velja tudi, da so mnogi prišli v Slovenj Gradec in si tu z zavzetim in požrtvovalnim delom ustvarili ugled in tako povzdignili sloves ustanove, v kateri delajo, in mesta, kjer so doma. Za občino in njen kulturni razvoj je pomembna glasbena dejavnost. V Slovenj Gradcu in okolici je bilo glasbeno življenje že v preteklosti zelo živahno in tako je tudi danes. Pomembno je tudi šolstvo. V občini delujejo štiri matične osnovne šole s svojimi podružnicami. Pomembni je tudi srednje in visoko šolstvo. Slednje s v zadnjem času vedno bolj razvija in s tem privablja študente tudi iz drugih krajev. Občani mesta Slovenj Gradec smo zelo ponosni tudi na mednacionalne povezave mesta in na naziv Mesto glasnik miru. Raziskava je pokazala, da sta kultura in umetnost v majhnem mestu na Koroškem bili prisotni že od nekdaj in tako bo tudi v prihodnje.
Keywords:KLJUČNE BESEDE: sociološki vidik, Slovenj Gradec, 19. in 20. stoletje, kultura, umetnost, šolstvo, glasba, Mesto glasnik miru.
Year of publishing:2009
Publisher:[A. Triplat]
Source:Maribor
UDC:93/94(043.2)
COBISS_ID:16880136 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:8GN9JBHQ
Views:3469
Downloads:231
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FF
PEF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:Culture and art of 19. and 20. century in Slovenj Gradec
Abstract:ABSTRACT This paper is about culture and art in the municipality of Slovenj Gradec in 19th and 20th centuries. The purpose of my paper is to describe culture and art in the municipality in a previously mentioned era, as well as to find out which changes in society occurred in Slovenj Gradec in 19th and 20th centuries. I am also interested in how the development of the town in the past helped to the development of culture and art nowadays. Slovenj Gradec and its surroundings belong to the most interesting and culturally the richest parts of Slovenia. Archaeological findings in this area are a sign of a rich cultural and artistic development of the town in the past. There are some important cultural institutions in town, which were all built in previous centuries. Slovenj Gradec is a birthplace of numerous artists, who live and work in other towns; however they still feel attached to their home town, where they have gained reputation with their unselfish and hard work. In this way they have helped to establish a reputation for the institution they work in, as well as to the town they live in. Music activity is important for the municipality and its cultural development. Music has been a very important part of Slovenj Gradec and its surroundings already in the past, and it is no different today. Educational system is very important as well. There are four central primary schools with their subsidiary schools in Slovenj Gradec. High education and higher education are also of great importance. Lately, the latter has been well developing, and thus also inviting students from other towns. Citizens of Slovenj Gradec are very proud of the town's international connections, and especially of its title the "Peace Messener City". The research has shown that culture and art have always been present in this small town in Carinthia and they will remain present also in the future.
Keywords:KEY WORDS: sociological aspect, Slovenj Gradec, 19th and 20th centuries, culture, art, education, music, Peace Messenger City


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica