| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Primerjava in analiza seznanjenosti laične in strokovne javnosti s probiotiki
Avtorji:ID Lorenčič, Domen (Avtor)
ID Fijan, Sabina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Fijačko, Nino (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Lorencic_Domen_2024.pdf (900,83 KB)
MD5: 73B73C9D219E02A78F70945220542201
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Uvod: Kljub številnim koristnim učinkom probiotikov je poznavanje probiotikov in njihova uporabnost še vedno šibka med laično in strokovno populacijo. Njihova uporaba se v svetu povečuje, zato je pomembno, da so zdravstveni delavci seznanjeni o uporabi in učinkih probiotikov, saj bodo le na ta način laični javnosti lahko podali koristne informacije. Namen našega zaključnega dela je bilo predstaviti probiotike in seznanjenost s probiotiki med laično in strokovno javnostjo. Metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Izvedli smo pregled literature na našo raziskovalno temo. Iskanje literature je potekalo v podatkovnih bazah SAGE Journals, ScienceDirect in Wiley Online Library ter Google Učenjak. Identificirane raziskave smo predstavili v evalvacijski tabeli. Raziskave smo razvrstili po hierarhiji dokazov. Rezultati: V končno analizo smo vključili 20 raziskav s skupnim vzorcem 13.071 (n = 7551 laične javnosti; n = 5520 strokovne javnosti). Ugotovili smo, da je znanje o probiotikih med laično javnostjo v povprečju slaba. Večino informacij pridobijo od bližjih prijateljev (5/20; 25 %) ali socialnih omrežij (7/20; 35 %). Razprava in zaključek: Pomembno je, da imajo zdravstveni delavci znanje o probiotikih, katero lahko nato prenašajo na laično javnost. Znanje o znanstvenih dokazanih koristi probiotikov pa je še vedno slaba, še posebej pri medicinskih sestrah. To bi lahko izboljšali z izvajanjem ciljev učnih programov in dodatnimi izobraževanji na vseh nivojih zdravstvene oskrbe.
Ključne besede:znanje, prehranski dodatek, pacienti, zdravstveni delavci
Kraj izida:Maribor
Založnik:[D. Lorenčič]
Leto izida:2024
PID:20.500.12556/DKUM-90209 Novo okno
UDK:613.292:614.253.5:616-053(043.2)
COBISS.SI-ID:215353859 Novo okno
Datum objave v DKUM:19.11.2024
Število ogledov:0
Število prenosov:69
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:26.08.2024

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Comparison and analysis of the familiarity of lay and professional public with probiotics
Opis:Introduction: Despite the numerous beneficial effects of probiotics, knowledge of probiotics and their usefulness is still limited among both, lay public and professionals. The use of probiotics is increasing worldwide. It is therefore crucial for healthcare professionals to be aware of their use and effects, as this is the only way they will be able to provide useful information to the general public. The purpose of our master thesis was to present probiotics and assess familiarity with them among the lay and professional public. Methods: The descriptive method of work was used. A literature review on the research topic was conducted, with searches performed in the SAGE Journals, ScienceDirect, and Wiley Online Library databases, as well as Google Scholar. The identified research was presented in an evaluation table and classified according to the hierarchy of evidence. Results: In the final analysis, 20 surveys with a total sample of 13.071 participants (n = 7551 lay public; n = 5520 professional public) were included. We found that knowledge about probiotics among the lay public is generally poor. They receive most of their information from close friends (5/20; 25 %) or social networks (7/20; 35 %). Discussion and conclusion: It is important that healthcare professionals have knowledge about probiotics, which they can then pass on to the lay public. However, knowledge about the scientifically proven benefits of probiotics is still poor, especially among nurses. This could be improved by implementing targeted learning programs and providing additional education at all levels of health care.
Ključne besede:Keywords: knowledge, dietary supplement, patients, healthcare professionals


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici