Naslov: | Poznavanje in uporaba fermentiranih živil v prehrani predšolskih otrok |
---|
Avtorji: | ID Kolednik, Erika (Avtor) ID Šikić Pogačar, Maja (Mentor) Več o mentorju... ID Fijan, Sabina (Mentor) Več o mentorju... |
Datoteke: | MAG_Kolednik_Erika_2024.pdf (3,36 MB) MD5: 6F45421A7C2073CC92B4AB042BFA9EAD
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Magistrsko delo/naloga |
---|
Tipologija: | 2.09 - Magistrsko delo |
---|
Organizacija: | FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
|
---|
Opis: | Uvod: Fermentacija je že tisočletja ključen proces za podaljšanje roka uporabe in
izboljšanje prehranskih lastnosti živil. Predstavlja anaeroben proces, ki prinaša
biokemijske spremembe, kot so tvorba mlečne kisline, alkohola in vitaminov, ter zaradi
nastalih bioaktivnih snovi pozitivno vpliva na zdravje ljudi.
Metode: Študija analizira poznavanje in uporabo fermentiranih živil med starši
predšolskih otrok. Raziskava je temeljila na zbiranju podatkov s poudarkom na
vprašanjih o ozaveščenosti o fermentiranih živilih ter njeni vključitvi v prehrano otrok.
Rezultati: Večina anketirancev je potrdila vključevanje fermentiranih živil v prehrano
otrok, čeprav ne tako pogosto, kot je bilo pričakovano. Ključen rezultat je bil
pomanjkanje informacij o fermentiranih živilih s strani zdravstvenih delavcev
(informacije o fermentiranih živilih je od zdravstvenih delavcev prejelo le 10 %
anketirancev).
Razprava in zaključek: Nadaljnji koraki bi lahko vključevali izobraževalne kampanje za
starše o koristih fermentiranih živil za zdravje otrok, s poudarkom na vlogi zdravstvenih
delavcev pri informiranju staršev. Prav tako bi bilo smiselno nadaljevati s študijami
drugih dejavnikov, ki vplivajo na uporabo fermentiranih živil med starši predšolskih otrok
ter razvijati smernice za spodbujanje zdrave prehrane v tej populaciji. |
---|
Ključne besede: | fermentirana živila, predšolski otroci, prehrana |
---|
Kraj izida: | Maribor |
---|
Založnik: | [E. Kolednik] |
---|
Leto izida: | 2024 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-89196-e6b78252-3c3d-6333-7c18-86c3adf73a04 |
---|
UDK: | 613.2-053.4:631.563.6(043.2) |
---|
COBISS.SI-ID: | 203395587 |
---|
Datum objave v DKUM: | 04.09.2024 |
---|
Število ogledov: | 50 |
---|
Število prenosov: | 9 |
---|
Metapodatki: | |
---|
Področja: | FZV
|
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: | |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |