| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Poznavanje in uporaba fermentiranih živil v prehrani predšolskih otrok
Avtorji:ID Kolednik, Erika (Avtor)
ID Šikić Pogačar, Maja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Fijan, Sabina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Kolednik_Erika_2024.pdf (3,36 MB)
MD5: 6F45421A7C2073CC92B4AB042BFA9EAD
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Uvod: Fermentacija je že tisočletja ključen proces za podaljšanje roka uporabe in izboljšanje prehranskih lastnosti živil. Predstavlja anaeroben proces, ki prinaša biokemijske spremembe, kot so tvorba mlečne kisline, alkohola in vitaminov, ter zaradi nastalih bioaktivnih snovi pozitivno vpliva na zdravje ljudi. Metode: Študija analizira poznavanje in uporabo fermentiranih živil med starši predšolskih otrok. Raziskava je temeljila na zbiranju podatkov s poudarkom na vprašanjih o ozaveščenosti o fermentiranih živilih ter njeni vključitvi v prehrano otrok. Rezultati: Večina anketirancev je potrdila vključevanje fermentiranih živil v prehrano otrok, čeprav ne tako pogosto, kot je bilo pričakovano. Ključen rezultat je bil pomanjkanje informacij o fermentiranih živilih s strani zdravstvenih delavcev (informacije o fermentiranih živilih je od zdravstvenih delavcev prejelo le 10 % anketirancev). Razprava in zaključek: Nadaljnji koraki bi lahko vključevali izobraževalne kampanje za starše o koristih fermentiranih živil za zdravje otrok, s poudarkom na vlogi zdravstvenih delavcev pri informiranju staršev. Prav tako bi bilo smiselno nadaljevati s študijami drugih dejavnikov, ki vplivajo na uporabo fermentiranih živil med starši predšolskih otrok ter razvijati smernice za spodbujanje zdrave prehrane v tej populaciji.
Ključne besede:fermentirana živila, predšolski otroci, prehrana
Kraj izida:Maribor
Založnik:[E. Kolednik]
Leto izida:2024
PID:20.500.12556/DKUM-89196-e6b78252-3c3d-6333-7c18-86c3adf73a04 Novo okno
UDK:613.2-053.4:631.563.6(043.2)
COBISS.SI-ID:203395587 Novo okno
Datum objave v DKUM:04.09.2024
Število ogledov:50
Število prenosov:9
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:24.06.2024

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Knowledge and inculusion of fermented foods in the diet of perschool children
Opis:Introduction: Fermentation has been a crucial process for preserving food and enhancing its nutritional qualities for thousands of years. It involves anaerobic biochemical changes, such as the formation of lactic acid, alcohol, and vitamins. Due to the formation of bioactive compounds it has a positive impact on human health. Methods: The study examines the knowledge and usage of fermented foods among parents of preschool children. Data collection focused on questions regarding awareness of fermented food and its incorporation into children's diets. Results: The majority of respondents confirmed the inclusion of fermented food in children's diets, although not as frequently as expected. A key finding was the lack of information about fermented food from healthcare professionals (only 10 % of respondents received information about fermented foods from healthcare professionals). Discussion and Conclusion: Further steps could involve educational campaigns for parents about the health benefits of fermented food for children, with an emphasis on the role of healthcare professionals in informing parents. Additionally, it would be beneficial to continue studying other factors influencing the use of fermented foods among parents of preschool children and developing guidelines to promote healthy eating in this population.
Ključne besede:fermented foods, preschool children, nutrition


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici