| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document Help

Title:Tehnološki razvoj slovenske policije : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Authors:ID Obreza, Domen (Author)
ID Krope, Srečko (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf VS_Obreza_Domen_2024.pdf (1,45 MB)
MD5: 8F644F3260C0F033582EA84A5EEC0462
 
Language:Slovenian
Work type:Bachelor thesis/paper
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FVV - Faculty of Criminal Justice and Security
Abstract:V diplomskem delu smo raziskovali tehnološki razvoj slovenske policije do leta 2007. V delu lahko zasledimo, da sta informacijska tehnologija in telekomunikacijski sistem policije v zadnjih 50 letih naredila izjemen napredek. V uvodu je najprej opisana Policija, kot prvo pravilno strateško odločitev je omenjen izbor IBM-ove informacijske tehnologije, le-temu sledi opis temeljnih pojmov, ki so ključni za diplomsko delo. V nadaljevanju je v najširšem sklopu oziroma jedru opisano, kako se je sam telekomunikacijski sistem in tudi kripto zaščita razvila praktično od začetka s pisanjem na papir do kasnejših enostavnih računalniških programov in še kasnejših bolj razvitih in kompleksnih programov, ter s tem omogočila hitrejši odziv in varnejši način delovanja policije na celotnem ozemlju Slovenije. V delu na kratko podajamo opis urada za informatiko in telekomunikacije, prav tako tudi informacijske centre, ki so razpršeni po celotni Sloveniji. Kot pomembno za napredovanje informacijske tehnologije izpostavljamo sodelovanje s tujimi ustanovami in publicistiko, saj se s širjenjem dobrih praks, le-te hitreje »primejo« in je zato rezultat tudi boljši in hitrejši. V zaključku je graf investicij v informacijsko tehnologijo, ki nam enostavno lahko pove, da je le vlaganje izjemnega pomena, če želimo napredovati v tehnologiji. Kot zadnja stvar v diplomskem delu pa sta potrjeni raziskovalni vprašanji, postavljeni pred začetkom pisanja, da je kripto zaščita zelo pomembna za začetek razvoja varstva podatkov in da ima informatika zelo pomembno vlogo pri avtomatizaciji policijskih postopkov, saj policisti hitreje in lažje pridobijo potrebne podatke, kot so še ne dolgo let nazaj. Menimo, da se mora razvoj na področju informacijske tehnologije v naslednjih letih nadaljevati in nadgrajevati, saj vidimo, da je dnevno veliko poskusov vdora na različne načine v sodobno tehnologijo.
Keywords:slovenska policija, tehnološki razvoj, informacijska oprema, telekomunikacija, diplomske naloge
Place of publishing:Ljubljana
Place of performance:Ljubljana
Publisher:D. Obreza
Year of publishing:2024
Year of performance:2024
Number of pages:X f., [44] str.
PID:20.500.12556/DKUM-88099 New window
UDC:351.74(043.2)
COBISS.SI-ID:195941635 New window
Publication date in DKUM:20.05.2024
Views:137
Downloads:22
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FVV
:
Copy citation
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:Bookmark and Share


Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Licences

License:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Link:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Description:The most restrictive Creative Commons license. This only allows people to download and share the work for no commercial gain and for no other purposes.
Licensing start date:09.04.2024

Secondary language

Language:English
Title:Technological development of Slovenian police forces
Abstract:In the thesis we investigated the technological development of the Slovenian police up to 2007. In the thesis we can see that information technology and the telecommunication system of the police have made remarkable progress in the last 50 years. In the introduction, the police are first described, the first correct strategic decision is the choice of IBM - the information technology giant, followed by a description of the basic concepts that are key to the thesis. Then, in the broadest or core part, it is described how the telecommunication system itself, as well as crypto-protection, has evolved practically from the beginning by writing on paper or later on simple computer programs to more sophisticated and complex programs later on, thus enabling a faster response and a more secure way of policing the whole territory of Slovenia. The description of the Office of Informatics and Telecommunications can also be found in the work, as well as the information centres that are scattered throughout Slovenia. Cooperation with foreign institutions and journalism is important for the advancement of information technology, as the dissemination of good practices helps them to catch on more quickly, and the results are therefore better and faster. Finally, there is a graph on IT investment, which simply tells us that if we want to advance in technology, investing in IT is the future. As the last thing in the thesis, the two research question put forward before the beginning of the writing are confirmed, that crypto protection is very important to start the development of data protection and that IT plays a very important role in the automation of police procedures, as cops can get to data faster and easier than they could not so many years ago. We believe that developments in the field of information technology must continue and be upgraded in the coming years, as we see many attempts every day to hack into modern technology in various ways.
Keywords:technological developments, police, technology, information equipment, telecommunications


Comments

Leave comment

You must log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica