| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:The extraction process, separation, and identification of curcuminoids from turmeric curcuma longa
Avtorji:ID Slaček, Gal (Avtor)
ID Kotnik, Petra (Avtor)
ID Osmić, Azra (Avtor)
ID Postružnik, Vesna (Avtor)
ID Knez, Željko (Avtor)
ID Finšgar, Matjaž (Avtor)
ID Knez Marevci, Maša (Avtor)
Datoteke:.pdf Slacek-2023-The_Extraction_Process,_Separation.pdf (3,27 MB)
MD5: 57FCB00402AD2DF64DC5E36C79FFA48C
 
URL https://doi.org/10.3390/foods12214000
 
Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Znanstveno delo
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
MF - Medicinska fakulteta
Opis:Turmeric Curcuma longa is a well-known spice with various health benefits, attributed primarily to curcumin. Soxhlet extraction, cold maceration, ultrasound-assisted extraction (UAE), and supercritical fluid extraction were performed, and the content of total phenols, proanthocyanidins, and antioxidants was analysed by UV/VIS spectrophotometry. High-performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry (HPLC-MS/MS) was employed to identify and quantify the curcumin content. Supercritical extracts had the highest total phenolic content (538.95 mg GA/100 g material), while the Soxhlet extracts had the highest content of proanthocyanidins (4.77 mg PAC/100 g of material). Extracts obtained by UAE and supercritical extraction have the highest antioxidant potential. Antioxidant activity measured by 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH center dot) was 64.27% and 1750.32 mg Trolox per g dry weight by 2,2-azinobis(3-ethylbenzothiazoline 6 sulphonic acid) (ABTS(+center dot)) for the extract obtained by supercritical extraction. The UAE resulted in the highest amount of curcumin (1.91 mg curcumin/g material). A kinetic study showed that extraction yield in supercritical extracts decreased with increasing temperature and that the content of isolated curcumin was inversely proportional to solvent-to-feed ratio (S/F). The present study has confirmed that turmeric is an excellent source of antioxidants, such as curcumin, that play an important role in reducing cellular stress by neutralising free radicals.
Ključne besede:turmeric, curcumin, total phenols, proanthocyanidins, antioxidants
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Poslano v recenzijo:31.08.2023
Datum sprejetja članka:30.10.2023
Datum objave:01.11.2023
Založnik:MDPI
Leto izida:2023
Št. strani:Str. 14
Številčenje:Let. 12, Št. 21, št. članka 4000
PID:20.500.12556/DKUM-87025 Novo okno
UDK:577
COBISS.SI-ID:171998211 Novo okno
DOI:10.3390/foods12214000 Novo okno
ISSN pri članku:2304-8158
Datum objave v DKUM:09.02.2024
Število ogledov:69
Število prenosov:8
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Foods
Skrajšan naslov:Foods
Založnik:MDPI
ISSN:2304-8158
COBISS.SI-ID:512252472 Novo okno

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P2-0046
Naslov:Separacijski procesi in produktna tehnika

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P2-0118
Naslov:Tekstilna kemija in napredni tekstilni materiali

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J2-1725
Naslov:Pametni materiali za bioaplikacije

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:L2-3175
Naslov:Napredna ekstrakcija in formulacija funkcionalnih taninskih prahranskih dopolnil z blagodejnimi zdravstvenimi učinki

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:L2-9199
Naslov:Čiščenje in formulacija kemikalij s superkritičnimi fluidi

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:01.11.2023

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:kurkuma, fenoli, proantocianidini, antioksidanti


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici