Title: | Razvoj podeželske gastronomske destinacije z lokalno dodano vrednostjo |
---|
Authors: | ID Lešnik Štuhec, Tanja (Author) |
Files: | Razvoj_podezelske_gastronomske_destinacije_Lesnik_2021.pdf (844,65 KB) MD5: F4CA77E39C4100A019B3BB44ED672B8D
https://doi.org/10.18690/978-961-286-431-6
|
---|
Language: | Slovenian |
---|
Work type: | Scientific work |
---|
Typology: | 1.16 - Independent Scientific Component Part or a Chapter in a Monograph |
---|
Organization: | FT - Faculty of Tourism UZUM - University of Maribor Press
|
---|
Abstract: | Gastronomski turizem je lahko pomembno orodje sonaravnega razvoja in trženja podeželskih destinacij. Sistematičen razvoj podeželja temelji na dolgoročni usmeritvi in sliki prihodnosti destinacije, ki vključuje in s katero se istovetijo vsi deležniki. Samo povezani lahko doprinesejo k celovito usklajeni ponudbi, ki s sodobnimi trženjskimi orodji nagovarja prepoznane ciljne skupine gostov. Ključno vlogo igra koordinator mreženja ponudnikov in trženja atraktivne, visokokakovostne ponudbe z veliko lokalno dodane vrednosti. Ta temelji na prepoznanih živilih, gradivih, postopkih pridelave in predelave ter odličnih chefih, ki v kratkih dobavnih verigah zagotavljajo prvinske okuse na poti od njive do krožnika. Pomreženi strokovno usposobljeni in inovativni ponudniki lahko sistematično gradijo celovito kakovost destinacije, izpostavljajo gastronomske značilnosti in poreklo prostora ter vzpostavljajo specializirano okolje, prijazno za gastronomski oddih daleč od stresnega sveta. Mir, tišina, čist zrak in voda, lepa krajina, ohranjena narava, ponudba z zeleno zgodbo, prijazni domačini, narečja, šege in navade, ki se kažejo tudi skozi odlično gastronomijo, kreativne delavnice, druženja in gastronomske prireditve, omogočajo ob programih dobrega počutja v naravi in podeželskem velnesu neponovljiva doživetja ljubiteljem hrane in vsem, ki si vzamejo čas in so tovrstna gastronomska doživetja pripravljeni tudi plačati. To je smer, ki jo je izbrala Slovenija, ki bo v letu 2021 gastronomska regija Evrope. |
---|
Keywords: | podeželski turizem, trajnostni razvoj destinacije, gastronomija, kratke oskrbne verige, lokalno dodana vrednost. |
---|
Publication status: | Published |
---|
Publication version: | Version of Record |
---|
Publication date: | 09.03.2021 |
---|
Publisher: | Univerza v Mariboru, Univerzitetna založba |
---|
Year of publishing: | 2021 |
---|
Number of pages: | Str. 31-58 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-86809 |
---|
UDC: | 338.48 |
---|
COBISS.SI-ID: | 55799555 |
---|
Publication date in DKUM: | 22.01.2024 |
---|
Views: | 352 |
---|
Downloads: | 29 |
---|
Metadata: | |
---|
Categories: | Misc.
|
---|
:
|
Copy citation |
---|
| | | Average score: | (0 votes) |
---|
Your score: | Voting is allowed only for logged in users. |
---|
Share: | |
---|
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click
on the title to get all document metadata. |