| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Ocena kulture varnosti živil na osnovi znanja vedenja in odnosa zaposlenih v gostinstvu : magistrsko delo
Avtorji:ID Keramitchievska, Biserka (Avtor)
ID Jevšnik, Mojca (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Langerholc, Tomaž (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Keramitchievska_Biserka_2024.pdf (870,40 KB)
MD5: C7BDF26F5AAD16F47FF0A98EB1A9F1AA
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Slaba kultura varnosti hrane je vedno večji dejavnik tveganja za izbruhe bolezni, ki se prenašajo s hrano. Ocena kulture varnosti hrane je pomembno orodje za analizo znanja o varnosti hrane in vedenja zaposlenih pri delu z živili. Vzpostavitev pozitivne kulture varnosti hrane med zaposlenimi v gostinstvu zahteva zavzetost vodstva, odnos zaposlenih glede varnosti hrane, organizacijske in administrativne značilnosti prehranskega obrata, zavedanje o tveganju in upoštevanje izgorelosti zaposlenih. Namen magistrskega dela je bil s pregledom literature in z uporabo polstrukturiranega intervjuja oceniti kulturo varnosti hrane na osnovi znanja in odnosa zaposlenih v gostinstvu na vzorcu zaposlenih pri delu z živili v gostinski dejavnosti. V raziskavi je sodelovalo 11 zaposlenih v gostinstvu (dve ženski in devet moških). Vsi so imeli več kot osem let delovnih izkušenj. S pomočjo kvalitativne vsebinske analize smo pridobili tri teme: zagotavljanje varnosti hrane, dejavniki, ki vplivajo na kulturo varnosti hrane, in izzivi pri zagotavljanju pozitivne kulture varnosti hrane. Na podlagi pregleda strokovnih in znanstvenih objav ter polstrukturiranih intervjujev smo ugotovili, da je treba dvigniti raven kulture varnosti hrane v izbranih restavracijah in da se intervjuvanci načeloma zavedajo pomembnosti elementov zagotavljanja varnosti hrane, vendar se držijo pravil predvsem zaradi stalnega nadzora in groženj zniževanja plač. Glavni kuharji imajo visoko znanje o pravilih varnosti hrane, vendar imajo težave pri vodenju novozaposlenih in neizkušenih zaposlenih.
Ključne besede:varnost hrane, kultura varnosti hrane, tveganja, ocena kulture varnosti hrane
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:B. Keramitchievska
Leto izida:2024
Št. strani:1 spletni vir (1 datoteka PDF (VII, 55, [1] str.))
PID:20.500.12556/DKUM-86583 Novo okno
UDK:614:641(043)=163.6
COBISS.SI-ID:183052547 Novo okno
Datum objave v DKUM:30.01.2024
Število ogledov:190
Število prenosov:15
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:18.12.2023

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Food safety culture assessment based on the knowledge, behaviour and attitude of employees in the hospitality industry
Opis:A poor food safety culture represents an increasing risk factor for foodborne disease outbreaks. A food safety culture assessment is an important tool to ensure that food service workers have the necessary knowledge and behaviours to maintain food safety standards. Establishing a positive food safety culture among catering workers requires management commitment, food safety behaviour of workers, organizational and administrative characteristics, risk awareness, and consideration of employee burnout. The purpose of the master's thesis was to assess the food safety culture based on the knowledge and attitude of employees in the hospitality industry by reviewing the literature and using semi-structured interviews. 11 employees in the hospitality industry (2 women and 9 men) took part in the research. All of them had more than 8 years of work experience. With the help of a qualitative content analysis, we obtained three topics: ensuring food safety, factors influencing food safety culture, and challenges in ensuring a positive food safety culture. Based on a review of professional and scientific publications and semi-structured interviews, we found that it is necessary to raise the level of safe food culture in selected restaurants and that the interviewees are generally aware of the importance of the elements of providing safe food, but they adhere to the rules mainly due to constant control and the threat of salary reductions. Head chefs have a high level knowledge of food safety rules, but have difficulty implementing them with new hires and inexperienced employees.
Ključne besede:food safety, food safety culture, risks, assessment of food safety culture


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici